Σάββατο 11.07.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σκληρή κόντρα δημάρχων – Φάμελλου για τους συμβασιούχους

29.06.2017

Σε κόντρα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κεντρικής Εξουσίας για το θέμα των συμβασιούχων στον τομέα της καθαριότητας, εξελίχθηκαν οι χαιρετισμοί στην 11η Πανελλήνια Σύνοδο Φο.Δ.Σ.Α. (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) που πραγματοποιείται από σήμερα το πρωί στα Τρίκαλα.

Τον κύκλο της αντιπαράθεσης άνοιξε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Μουζακίου Γιώργος Κωτσός που επέρριψε την ευθύνη για την παράταση των συμβάσεων στην κυβέρνηση, ενώ την κατηγόρησε πως δεν θέλει την Τ.Α. ως ισότιμο συνομιλητή, αλλά ως ορντίναντσα λέγοντας μάλιστα πως λειτουργεί ως παντοκράτορας.

Το γάντι σήκωσε αμέσως μετά ο υπουργός κ. Φάμελλος λέγοντας πως εδώ ήρθαμε να λύσουμε προβλήματα και όχι να ανακυκλώσουμε μια αδιέξοδη αντιπαράθεση. «Ο χώρος της αυτοδιοίκησης συμμετείχε είτε ηθελημένα είτε όχι στην διαρκή αναπαραγωγή του θέματος των συμβασιούχων που δημιουργούσε συνθήκες ομηρίας και μεροληπτικής διαχείρισης προσωπικού σε πολλές περιπτώσεις». Μάλιστα απαντώντας έμμεσα στον κ. Κωτσό τόνισε: Οποιοσδήποτε διαδηλώνει υπερασπιζόμενος κομματική ταυτότητα δεν υπηρετεί την αυτοδιοίκηση γιατί η αυτοδιοίκηση πρέπει να υπερβεί αυτούς τους διαχωρισμούς του κεντρικού επιπέδου». Σε άλλο σημείο της ομιλίας τους απευθυνόμενος στον κ. Κωτσό μίλησε για τα Προεδρικά Διατάγματα μονιμοποιήσεων των περασμένων κυβερνήσεων, φέρνοντας ως παράδειγμα το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Στην κόντρα μπήκε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης που ναι μεν ζήτησε να αφήσουν όλοι τις κομματικές ταυτότητες στο σπίτι αλλά απευθυνόμενος στον υπουργό, λέγοντας πως αυτά που ζούμε στις τοπικές κοινωνίες αλλά και τα 8 χρόνια παρακμής της χώρας οφείλονται στις νομοθετικές και εκτελεστικές εξουσίες. Μάλιστα για το θέμα της διαιώνισης της κατάστασης με τα σκουπίδια σε μια αποστροφή του λόγου του για τον εναγκαλισμό της Τ.Α., από το κράτος τόνισε: Οι βουλευτές τα του οίκου τους τα έχουνε λύσει. Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει. Της Αυτοδιοίκησης θα τα λύσουν ποτέ; Θα καταλάβουν ότι δεν έχει και δεν θα πρέπει να έχει καμία σχέση με την κεντρική εξουσία;

Το πρόγραμμα για αύριο 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30/06/2017

09:30 -10:00 Προσέλευση

1η ΣΥΝΕΔΡΙΑ 10:00 – 12:30

Προεδρείο: Γρυπιώτης Ιωάννης, Πρόεδρος Περιφερειακού Συνδέσμου Φο.Δ.Σ.Α Πελοποννήσου, Δήμαρχος Ευρώτα, Γεράνης Μιχάλης – Πρόεδρος Περιφερειακού Συνδέσμου Φο.Δ.Σ.Α Κεντρικής Μακεδονίας, Πρόεδρος Δημ. Συμβ. Δ. Πυλαίας-Χορτιάτη, Νικολάου Σπυρίδων – Μέλος Δ.Σ Δικτύου Φο.Δ.Σ.Α, Μέλος Δ.Σ Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας ΑΕ ΟΤΑ, Δήμαρχος Θηβαίων, Μανουράς Αριστείδης – Αντιπρόεδρος ΦοΔΣΑ Β. Πεδιάδας ΑΕ ΟΤΑ, Δημ. Σύμβ. Δ. Μίνωα Πεδιάδας, Κώστας Πατεράκης – Δ/ντήε Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης – Αν/της Γεν. Δ/της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. (ΟΤΑ)

10.00 – 10:10
«Εναλλακτική διαχείριση – προοπτικές»
Εισηγήτρια: Αρφανάκου Αναστασία, Προϊσταμένη Τμήματος Διαχείρισης Αστικών Βιομηχανικών και Συναφών Αποβλήτων ΥΠΕΝ, Μέλος Δ.Σ ε.ο.αν.

10:10 – 10:20
«Ανακύκλωση – Φορείς Διαχείρισης – Κοινωνική Συμμετοχή & Ενεργοποίηση»
Εισηγήτρια: Ευθυμιάτου Χριστίνα, Χημικός Μηχανικός, Μέλος Δ.Σ ε.ο.αν.

10:20 -10:30
«Η εμπειρία από τη δοκιμαστική εφαρμογή της οικιακής κομποστοποίησης στη Δυτική Θεσσαλία»
Εισηγητής: Παγανός Λευτέρης, Πολιτικός Μηχανικός Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε ΟΤΑ.
10:30 -11:40
«Ανάπτυξη του σχεδιασμού των Περιφερειών: Αττικής, Στερεάς Ελλάδας
Θεσσαλίας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης»

Εισηγητές: Εκπρόσωποι Περιφερειακών Φο.Δ.Σ.Α ή Περιφερειών

11:40-12:30 Ερωτήσεις – Απαντήσεις – Τοποθετήσεις

12:30 – 13:00 Διάλειμμα

2η ΣΥΝΕΔΡΙΑ 13:00 – 15:30

Προεδρείο: Γιαννούλης Ευστάθιος – Πρόεδρος Περιφερειακού Συνδέσμου Φο.Δ.Σ.Α Ηπείρου, Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Κάρδαρης Θοδωρής – Πρόεδρος Δ.Σ Δικτύου Φο.Δ.Σ.Α, Δ/ντήε Φο.Δ.Σ.Α Ζακύνθου, Τσοκανής Χαράλαμπος – Συντονιοτής Δικτύου ΦοΔΣΑ. Γεν. Δ/ντήε Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας ΑΕ ΟΤΑ, Συριώδης Σωκράτης – Πρόεδρος ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε ΟΤΑ. Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Χίου, Μαμουλάκης Χαράλαμπος – Μέλος Ε.Ε. ΕΣΔΑΚ, Αντιδήμαρχος Ηρακλείου

13:00 -14:00
«Ανάπτυξη του σχεδιασμού των Περιφερειών: Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου»
Εισηγητές: Εκπρόσωποι Περιφερειακών Φο.Δ.Σ.Α ή Περιφερειών

14:00 – 15:30 Ερωτήσεις – Απαντήσεις – Τοποθετήσεις – Συμπεράσματα

15:30 Μπουφές

16:30 – 18:00 Γενική Συνέλευση του Δικτύου ΦοΔΣΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 01/07/2017     _             .

10:00 – 16:00
Επίσκεψη στον ΧΥΤΑ Τρικάλων και τη Λίμνη Πλαστήρα

Οι εργασίας της 11ης Συνόδου των Φο.Δ.Σ.Α θα μεταδίδονται ξωντανά από www.padyth.gr