Δευτέρα 20.01.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ: Τα σχέδια μας για το 2017

05.01.2017

Τα σχέδια της Περιφερειακή Ενότητας για τη νέα χρονιά ξεδιπλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μιχαλάκης που χαρακτηρίζει το 2016 ως μια χρονιά από τις πιο δύσκολες για το νομό λόγω των φυσικών καταστροφών. Παράλληλα εκφράζει την ανησυχία του για τη μεγάλη αύξηση των συνανθρώπων μας που καταφεύγουν στις δομές πρόνοιας ενώ εύχεται το 2017 να φέρει ξανά την ελπίδα στη χώρα.

Συνέντευξη στο Χρήστο Κοντό 

  1. Κ. Μιχαλάκη αφήνουμε πίσω μας μια χρονιά δύσκολη θα έλεγα για την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων λόγω των μεγάλων φυσικών καταστροφών που υπέστη ο νομός. Πρώτον κλείσανε οι πληγές και δεύτερον πόσο θωρακισμένοι είμαστε για τέτοια φαινόμενα;

Πράγματι  η χρονιά που πέρασε μας άφησε τεράστιες πληγές, μεγάλες ζημιές και προβλήματα και ευτυχώς με τη βοήθεια όλων και πολύ τύχη δεν θρηνήσαμε συνανθρώπους μας. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ζήσαμε και που είχαν να κάνουν με την πτώση πολύ μεγάλου ύψους βροχής σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, είναι ίσως από τα χειρότερα των τελευταίων δεκαετιών. Οι φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν απαιτούν τεράστια προσπάθεια και πολύ μεγάλο κόστος σε χρήματα για να αποκατασταθούν πλήρως. Ζήσαμε την πτώση της γέφυρας της Διάβας, με τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε κόβοντας κυριολεκτικά στη μέση την περιοχή με τεράστιες επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών, όπως επίσης και την έντονη πλημμυρική αιχμή του Πηνειού ποταμού με υποχωρήσεις αναχωμάτων, καταστροφές σε επιχειρήσεις και οικίες και τεράστιες ζημιές σε υποδομές.

Παράλληλα οι ζημιές στο οδικό δίκτυο και στους οικισμούς σε όλη την ορεινή περιοχή της περιφερειακής ενότητας, με έμφαση στην ορεινή περιοχή της Καλαμπάκας, είναι τεράστιες και άλλα χρόνια από μόνες τους θα μονοπωλούσαν την επικαιρότητα, τώρα επισκιάστηκαν από την πτώση της γέφυρας και τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον Πηνειό.

Κατά τη διάρκεια που τα ακραία αυτά καιρικά φαινόμενα ήταν σε εξέλιξη, οι υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας και εγώ προσωπικά ήμασταν παρόντες κάθε στιγμή, καταβάλλαμε κυριολεκτικά υπεράνθρωπη προσπάθεια, ρισκάροντας πολλές φορές την προσωπική μας ασφάλεια και καταφέραμε στα όρια του ανθρωπίνως δυνατού, να ελαχιστοποιήσουμε ή έστω να περιορίσουμε όσο γινόταν το μέγεθος της καταστροφής, με τους περιορισμένους σημειωτέον πόρους και μέσα της Περιφερειακής Ενότητας.

Εδώ θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους όλων και να συγχαρώ τους συνεργάτες μου στην περιφερειακή ενότητα για την υπερβάλλουσα προσπάθεια, αλλά η ηθική ικανοποίηση είναι πάνω από όλα και επιβεβαιώνεται καθημερινά από τους συμπολίτες μας που έζησαν μαζί μας αυτές τις δύσκολες καταστάσεις.

Παρόλα τα παραπάνω όπως λέει και ο λαός, μπόρα ήταν και πέρασε και για εμάς, αμέσως μετά ξεκίνησε η πιο δύσκολη και χρονοβόρα δουλειά.

Δίνοντας πάντα προτεραιότητα στα πιο σημαντικά, όπως η γέφυρα της Διάβας, κινηθήκαμε τάχιστα, καταγράψαμε τις ζημιές, εκπονήσαμε τις μελέτες, εισηγηθήκαμε αρμοδίως και με τη βοήθεια όλων και πρωτεργάτη τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας τον Κώστα Αγοραστό, καταφέραμε να εγγράψουμε και να χρηματοδοτήσουμε την ανακατασκευή της γέφυρας της Διάβας και την αποκατάσταση των ζημιών, να προκηρύξουμε να πάρουμε σε χρόνους ρεκόρ τις απαραίτητες εγκρίσεις από μια δυσκίνητη πραγματικά κρατική μηχανή, και να προχωρήσουμε.

Ήδη η γέφυρα της Διάβας βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και έχουμε εργολάβους και αναμένουμε τις εγκρίσεις των συμβάσεων από το ελεγκτικό συνέδριο για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες.

Με την υποχώρηση των αναχωμάτων του Πηνειού, τρέξαμε άμεσα τη διαδικασία για την κήρυξη των περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης,  ορίσαμε επιτροπές για την καταγραφή των ζημιών στις επιχειρήσεις και στις περιουσίες των πληγέντων, καταγράψαμε πάλι όλες τις ζημιές, εκπονήσαμε τις απαραίτητες μελέτες και καταφέραμε να εγγράψουμε ένα πολύ μεγάλο έργο, και έχει ξεκινήσει η διαδικασία προετοιμασίας για την προκήρυξη του έργου ώστε να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση.

Βασική μας προτεραιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα είναι η ασφάλεια και η διασφάλιση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας και σε αυτό τον στόχο επικεντρωνόμαστε. Οι ζημιές που προκαλούνται από τέτοιας έκτασης φυσικές καταστροφές τις περισσότερες φορές είναι απρόβλεπτες, προσπαθούμε όμως καθημερινά να θωρακίσουμε τις υποδομές και να τις ελαχιστοποιούμε κάθε φορά.

  1. Πέραν της διαχείρισης της καθημερινότητας για την οποία έχετε πάρει εύσημα από τους Τρικαλινούς μέσω της ψήφου τους, υπάρχει και το κομμάτι που λέγεται ανάπτυξη του νομού. Τι σχεδιάζει η Περιφερειακή Διοίκηση Τρικάλων για το 2017;

Σαν Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε υλοποιήσει πολύ σημαντικά έργα για την ανάπτυξη της περιοχής τα τελευταία χρόνια, όπως τις οδικές συνδέσεις προς Λάρισα, Καλαμπάκα και Πύλη, την ολοκλήρωση των περιφερειακών οδών, την κατασκευή αποκατάσταση μεγάλων γεφυρών, την κατασκευή καινούριων σχολείων, του γηροκομείου στην Καλαμπάκα, του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων, του οδικού κυκλώματος Μετεώρων, έργα υπογειοποίησης και εκσυχρονισμού αρδευτικών δικτύων, έργα για την ανάδειξη του πολιτισμού και του τουρισμού κλπ.

Ήδη για το 2017 με ενέργειες του  περιφερειάρχη του Κώστα Αγοραστού, έχουμε εντάξει την συνέχιση του κλειστού αυτοκινητόδρομου από το Παλαιομονάστηρο μέχρι την Πύλη, έργο το οποίο θα ξεκινήσει άμεσα.  Είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος έτοιμη η μελέτη για τον Τρίκαλα – Καρδίτσα και ετοιμάζουμε μελέτες για την αντικατάσταση των φαναριών με κυκλικούς κόμβους στις εισόδους της πόλης στα πρότυπα του κυκλικού κόμβου στο Δέλτα Καλαμπάκας, κάτι που ήταν καινούριο για τα δεδομένα μας αλλά πλέον το δουλεύουμε και όλοι το επικροτούμε.

Έχουμε συντάξει και επικαιροποιήσει μελέτες για την υπογειοποίηση και εκσυγχρονισμό αρδευτικών δικτύων σε περιοχές που δεν υπάρχουν, με προϋπολογισμό πάνω από 15.000.000 ευρώ, έχουμε ετοιμάσει μελέτες για την κατασκευή μεγάλων λιμνοδεξαμενών και αντιπλημμυρική προστασία  ενώ δουλεύουμε σε συνεργασία με τους δήμους και το ΓΟΕΒ Θεσσαλίας μελέτες για την κατασκευή φραγμάτων και ταμιευτήρων για εξοικονόμηση νερού.

Παράλληλα έχουμε έτοιμες τις μελέτες και έχουμε υποβάλλει προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό σχολικών μονάδων των Τρικάλων, όπως επίσης και για τον εκσυγχρονισμό των κέντρων υγείας ενώ ήδη έχουμε εγκρίνει έργα ύδρευσης για τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας. Έχουμε επίσης εγγράψει χρηματοδότηση και  προχωράμε στην ολοκλήρωση του οδικού κυκλώματος Μετεώρων όπως και πολλά άλλα μικρότερα έργα.

  1. Κληθήκατε για άλλη μια χρονιά ο θεσμός να διαχειριστείτε προγράμματα φτώχειας όπως είναι αυτά της πρόνοιας. Έχει αυξηθεί ο αριθμός των συνανθρώπων μας που καταφεύγουν σε αυτά;

Σαν περιφέρεια Θεσσαλίας και διαχειριστές του ΣΕΣ 2014 -2020, χρηματοδοτούμε τις δομές πρόνοιας των Δήμων για την εφαρμογή και διαχείριση των προγραμμάτων πρόνοιας.  Παράλληλα δώσαμε περί τις 1000 κάρτες σίτισης σε συμπολίτες μας που πληρούσαν τα κριτήρια, ενώ μέσω των Διευθύνσεων Ανάπτυξης συμμετέχουμε στις διανομές τροφίμων σε πολύτεκνους και άπορους συμπολίτες μας. Ο αριθμός των συμπολιτών μας που απευθύνεται σε αυτές τις δομές αλλά και αλλού όπως στα συσσίτια της εκκλησίας, είναι ανησυχητικά μεγάλος και είναι κάτι που μας προβληματίζει έντονα. Οι δυνατότητές μας όμως στην περιφέρεια είναι περιορισμένες και πρέπει με πρωτεργάτη την κυβέρνηση σαν χώρα να καταφέρουμε κάποια στιγμή να βγούμε από αυτό το τέλμα που βρισκόμαστε.

  1. Γνωρίζετε απ’ άκρη σ’ άκρη όλο το νομό, ποια είναι η περιοχή κατά την άποψή σας που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα;

Ο νομός Τρικάλων είναι μια περιοχή που παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες. Διαθέτουμε ένα μεγάλο και εκτεταμένο ορεινό όγκο με πολλά χιλιόμετρα ορεινού οδικού δικτύου και πάρα πολλά χωριά, που τους χειμερινούς μήνες για την πρόσβαση στο σχολείο, στη δουλειά του και  στα βασικά αγαθά εξαρτώνται, από τον καθημερινό καθαρισμό των οδών από πτώσεις βράχων, τον καλό συντονισμό του αποχιονισμού, την εφαρμογή αλατιού για τον παγετό. Τους καλοκαιρινούς μήνες αποκαθιστούμε τις ζημιές στο οδικό δίκτυο, στους χείμαρρους και στα ποτάμια, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να δώσουμε πρόσβαση στους κτηνοτρόφους με τα μηχανήματα της ΠΕ Τρικάλων.

Οι πεδινές περιοχές του Νομού επίσης έχουν προβλήματα με τα παλαιωμένα πλέον συστήματα άρδευσης που βγάζουν συνεχώς προβλήματα και, αν και δεν είμαστε εμείς οι αρμόδιοι, να τα αποκαταστήσουμε, προβαίνουμε στην αποκατάστασή τους ώστε να προστατέψουμε τις παραγωγές των  απεγνωσμένων συμπολιτών μας. Παράλληλα προσπαθούμε να διατηρούμε σε καλή κατάσταση τα αντιπλημμυρικά δίκτυα και να καθαρίζουμε όσο είναι δυνατό τα ποτάμια για την ασφάλεια των συμπολιτών μας.

  1. Πάμε στην γενική πολιτική κατάσταση της χώρας. Ποιες πιστεύετε θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις μέσα στο 2017;

Η χώρα μας βιώνει μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις των τελευταίων δεκαετιών και καθημερινά εισπράττουμε την απόγνωση των πολιτών. Η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη για όλους μας με την κρίση να κορυφώνεται  και  νέα επώδυνα μέτρα να έρχονται καθημερινά. Η κατάσταση χρόνο με το χρόνο χειροτερεύει και οι καταστάσεις που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια δεν επιτρέπουν σε κανέναν να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για τυχόν πολιτικές εξελίξεις.

  1. Ποια είναι η ευχή σας για τους πολίτες του νομού για το 2017;

Εύχομαι ολόψυχα σε όλους να περάσουν τις μέρες των εορτών με χαρά και ευτυχία με τις οικογένειές τους και το 2017 να είναι μια χρονιά που θα φέρει ξανά την ελπίδα σε όλους μας.