Κυριακή 04.12.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Δ. Παπαστεργίου: Οι προτεραιότητες για τη νέα τετραετία

23.08.2019

Τις προτεραιότητες για τη νέα τετραετία παραθέτει με την σημερινή του συνέντευξη στον «Ενεργό Πολίτη» ο μεγάλος νικητής των δημοτικών εκλογών στο νομό, δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου. Για τον ίδιο το αποτέλεσμα ήταν λογικό τονίζοντας πως: «για όποιον μπορούσε να διαβάσει τις ισορροπίες, το ποσοστό ήταν μάλλον λογικό, κάτι που φάνηκε και από τις δύο δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν των εκλογών, έστω κι αν κάποιοι αρχικά τις λοιδόρησαν και έφτασαν να απειλούν ακόμη και με προσφυγή στη δικαιοσύνη».

 Ο ίδιος χρυσώνει το… χάπι στην αντιπολίτευση, λέγοντας πως θα συνεχίζει ο δήμος να κινείτε ενωμένα… ενώ θα και για τη νέα σύνθεση των αντιδημάρχων λέει πως θα προτιμήσει το ίδιο… μείγμα νέων και παλιών έμπειρων συμβούλων.

Ξεκαθαρίζει πως ακόμη και να του προταθεί από τον πρωθυπουργό η ανάληψη κάποιου υπουργείου θα πει όχι, ενώ στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα σε όποιον επιχειρήσει να σταθεί εμπόδιο στο έργο του . «Έχω πάθος με αυτό που κάνω και το μόνο που με νοιάζει είναι να κάνουμε τον Δήμο μας ακόμη πιο σύγχρονο…… Δε νομίζω πάντως πως κανείς θα τολμούσε να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση γιατί θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΚΟΝΤΟ

  1. κ. Παπαστεργίου, πρώτη μας συνέντευξη μετά την μεγάλη εκλογική σας επιτυχία με ένα ποσοστό που άγγιξε το 58%. Το περιμένατε;

Ναι όντως, έχουμε καιρό να τα πούμε. Πιστεύω πως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν εξέπληξε ιδιαίτερα κανέναν. Ήταν σαφές πως η Επανεκκίνηση, η δημοτική μας παράταξη, είχε το προβάδισμα στην κοινωνία, και πως το μόνο διακύβευμα θα ήταν η αυτοδυναμία. Παρά τις προσπάθειες που υπήρξαν να μας τη στερήσουν, οι Τρικαλινοί είχαν άλλη άποψη. Δεν ήθελαν ο Δήμος τους να μπλέξει σε περιπέτειες ακυβερνησίας, και κάπως έτσι ήρθε αυτό το εκλογικό ποσοστό. Πάντως για όποιον μπορούσε να διαβάσει τις ισορροπίες, το ποσοστό ήταν μάλλον λογικό, κάτι που φάνηκε και από τις δύο δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν των εκλογών, έστω κι αν κάποιοι αρχικά τις λοιδόρησαν και έφτασαν να απειλούν ακόμη και με προσφυγή στη δικαιοσύνη.

  1. Θεωρείτε πως αυτό το ποσοστό ήταν επιβράβευση του έργου σας μέχρι σήμερα ή μια ακόμη ευκαιρία να πραγματοποιήσετε τα έργα που έχουν εξαγγελθεί και θα αναφερθούμε σε αυτά στη συνέχεια;

Ήταν μια ξεκάθαρη εντολή να συνεχίσουμε τη δουλειά που ξεκινήσαμε, προσπαθώντας ακόμη περισσότερο, διορθώνοντας τα λάθη μας. Ήταν σαφές πως η πρώτη θητεία, μία θητεία εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης που η χώρα αντιμετώπισε στη σύγχρονη ιστορία της, ήταν μια θητεία που έβαλε τις βάσεις για την επόμενη. Κάναμε όσα μπορούσαμε με τα χρήματα που είχαμε ή για την ακρίβεια με τα χρήματα που ΔΕΝ είχαμε. Κάναμε όμως και πολλά περισσότερα σε σχέση με τον προγραμματισμό μεγάλων έργων, εντάξαμε πάνω από 80 εκ. έργων σε Φιλόδημο, ΕΣΠΑ και άλλα προγράμματα, και κάναμε τα Τρίκαλα γνωστά σε όλη την Ελλάδα, όλο τον κόσμο. Τρέξαμε, αγωνιστήκαμε, μιλήσαμε για τα Τρίκαλα όσο περισσότερο μπορούσαμε, και αυτό μας αναγνωρίστηκε.

  1. Είναι αλήθεια πως η περασμένη τετραετία κύλισε για σας με την αντιπολίτευση (πλην ελάχιστων φωνών) να κάνει διακοπές… Στο νέο Δ.Σ. που αναλαμβάνει από 1η Σεπτέμβρη οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων (τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς), κάνουν λόγο για σκληρή αντιπολίτευση. Πιστεύετε πως θα έχουμε ένα συμβούλιο εντάσεων;

Δε νομίζω πως δεν υπήρξε αντιπολίτευση. Ίσα ίσα υπήρξε και μάλιστα έντονη. Απλώς δεν υπήρξε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση που ίσως είναι εύπεπτη και αρέσει στα ΜΜΕ. Στα σημεία που έπρεπε, στα λάθη που ενδεχομένως κάναμε, η αντιπολίτευση ήταν εκεί για να μας τα χτυπήσει. Σε όλα τα άλλα, λίγο πολύ αυτονόητα όμως, για ποιο λόγο να γίνει αντιπολίτευση; Το έλεγα όλα αυτά τα χρόνια πως αν για κάτι ξεχωρίζουμε στα Τρίκαλα, πέρα από τις όποιες πρωτοβουλίες της Δημοτικής αρχής, ήταν το γεγονός πως στα δύσκολα κινηθήκαμε όλοι μαζί, ενωμένοι. Και είμαι βέβαιος που θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

  1. Μια από τις κριτικές που δεχθήκατε την περασμένη τετραετία είναι η αξιοποίηση σε πολύ μεγάλο ποσοστό αντιδημάρχων νεαρής ηλικίας που… «δεν γνώριζαν τα προβλήματα της πόλης και που δεν είχαν σχέση με την καθημερινότητα»… Θα ακολουθήσετε και τώρα την ίδια τακτική; Γιατί η σύνθεση της δημοτικής σας ομάδας διαφέρει αρκετά από την προηγούμενη και ήδη ακούγονται κάποιες γκρίνιες.

Ίσα ίσα η κοινωνία επιβράβευσε και με το παραπάνω την είσοδο νέων παιδιών στην αυτοδιοίκηση. Ήθελε να δει και να ακούσει κάτι το διαφορετικό, και το 2014 και στις πρόσφατες εκλογές. Βαρέθηκε τους «επαΐοντες» και προτίμησε ένα μείγμα ζωντάνιας, φαντασίας αλλά και εμπειρίας. Η ομάδα που προέκυψε είναι εξίσου καλή με αυτή που είχα την προηγούμενη πενταετία και σε αυτή θα βρούνε θέση όλοι όσοι έχουν όρεξη για δουλειά, μακριά από προσωπικές φιλοδοξίες και διαδρομές. Γκρίνιες δεν έχω ακούσει και πιστέψτε με, η ακοή μου είναι πολύ καλή ακόμη. Πήγαμε ενωμένοι ως παράταξη στις εκλογές, χωρίς γκρίνιες και έτσι ακριβώς θα συνεχίσουμε. Μας ενώνει η αγάπη για προσφορά, η οποία είναι πολύ πιο δυνατή από οποιαδήποτε προσωπική φιλοδοξία.

  1. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ένα από τα πράγματα που ανακοίνωσε είναι και η εφαρμογή του νόμου κατά του καπνίσματος, όπου πρωτοπορήσατε. Τώρα με την αύξηση της δύναμης στη δημοτική αστυνομία θα ενταθούν και οι έλεγχοι στο δήμο και πως θα ξεπεράσετε την αδικία μεταξύ των καταστημάτων εντός του πολεοδομικού ιστού και των χωριών;

Χαίρομαι γιατί η αυτονόητη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, που πρώτοι ξεκινήσαμε πανελλαδικά, βρήκε ανταπόκριση και στις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού. Αυτό που μένει είναι να οριστεί ο τρόπος εφαρμογής του αφού ακόμη και η αυξημένη δύναμη της Δημοτικής αστυνομίας, δεν θα είναι επαρκής για την εφαρμογή του. Μόνο με την εμπλοκή και της Ελληνικής Αστυνομίας αυτό θα γίνει εφικτό.

  1. Μια σειρά από έργα ανοιχτά πάνω στο τραπέζι, για τα οποία ακούμε εξαγγελίες τόσο από εσάς όσο και από τον κ. Αγοραστό. Είναι κάποιο από αυτά είναι σε άμεση προτεραιότητα ή θα τρέχουν όλα παράλληλα; Να τα ιεραρχήσετε λίγο ώστε να τα γνωρίζουν και οι αναγνώστες;

Είναι πολλά και σημαντικά τα έργα που έχουμε να υλοποιήσουμε μπροστά μας. Πραγματικά τα επόμενα 4 χρόνια θα είναι 4 χρόνια που θα αλλάξουν τα Τρίκαλα και τα χωριά. Και όλα, είναι σε τροχιά υλοποίησης, άλλα άμεσα και άλλα σε έναν ορίζοντα ενός χρόνου. Για παράδειγμα μπροστά μας τις επόμενες ημέρες ξεκινάει το Λαογραφικό Μουσείο για το οποίο ήδη έχουμε υπογράψει με τον εργολάβο, οι αποθήκες στον ΟΣΕ για τις οποίες είναι στον αέρα ο διαγωνισμός για τις οριστικές μελέτες, η πισίνα του Αη Γιώργη για την οποία ο διαγωνισμός βγαίνει μέσα στον Σεπτέμβρη, η λαϊκή αγορά που δημοπρατείται επίσης σε περίπου 1 μήνα αλλά και τα έργα για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (Κεντρική Πλατεία και πλατεία Εθν. Αντίσταση, ανάπλαση της παραποτάμιας ζώνης του Ληθαίου, οδός Καρδίτσης κα) που θα πρέπει να έχουν δημοπρατηθεί μέσα στο επόμενο 6μηνο. Παράλληλα η ΔΕΥΑΤ τρέχει μερικά σημαντικότατα έργα όπως η αποχέτευση Πυργετού που αυτές τις ημέρες συμβασιοποιείται, η αλλαγή του δικτύου ύδρευσης, έργο προϋπολογισμού 15,5 εκ. ευρώ που ξεκινά αλλά και η αποχέτευση της περιοχής Πάσχου που βγαίνει στον αέρα σε λίγες ημέρες. Και αυτά είναι μόνον κάποια από τα έργα που μελετήσαμε και εντάξαμε σε χρηματοδοτικά εργαλεία αυτά τα 5 χρόνια.

  1. Στο θέμα της λαϊκής αγοράς, ακολουθώντας την λογική των προκατόχων σας… τα μαζέψατε πριν τις εκλογές. Θα το βάλετε άμεσα μπροστά ή θα πάει οριστικά στις καλένδες;

Όπως σας είπα, η λαϊκή αγορά, μετά από πολλές περιπέτειες, ξεκινά. Η δημοπρασία για το έργο θα βγει μέσα στον Σεπτέμβρη και πιστεύω πως πριν το τέλος του χρόνου θα έχουμε εργολάβο. Μετά μένει να συνεννοηθούμε με τους παραγωγούς για τον τρόπο και τον χρόνο υλοποίησης. Δεν είχαμε ποτέ σκοπό να το αφήσουμε, αφού πλέον δεν υπάρχουν και ουσιαστικές αντιρρήσεις για το έργο.

  1. Στην πολιτική σκηνή της πόλης και όχι μόνο, αν λάβει κανείς υπόψη τις περασμένες βουλευτικές, έχετε πλέον καθιερωθεί ως ένας πολύ ισχυρός πόλος. Με δεδομένο πως κυβέρνηση είναι η Ν.Δ., αυτό πιστεύετε πως θα λειτουργήσει υπέρ σας ή κάποιοι θα σας δούνε ως ένα μελλοντικό αντίπαλο και θα προσπαθήσουν να σας… αποψιλώσουν;

Δεν το βλέπω έτσι κ. Κοντέ. Δεν με νοιάζει καθόλου να παραγοντίσω, να φτιάξω ομαδούλες, να το παίξω παράγοντας. Έχω πάθος με αυτό που κάνω και το μόνο που με νοιάζει είναι να κάνουμε τον Δήμο μας ακόμη πιο σύγχρονο, ακόμη πιο όμορφο, να κάνουμε τα Τρίκαλα και τα χωριά του Δήμου ακόμη πιο ανθρώπινα. Αν το καταφέρουμε, θα είναι υπέρ της κοινωνίας. Δε νομίζω πάντως πως κανείς θα τολμούσε να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση γιατί θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Και ευτυχώς τέτοιους πολιτικούς παράγοντες δεν έχω διακρίνει γύρω μου αυτά τα χρόνια.

  1. Έντονες είναι οι φήμες που θέλουν τον πρωθυπουργό της χώρας με τον πρώτο ανασχηματισμό να σας καλεί να αναλάβετε ως εξωκοινοβουλευτικός ένα υπουργείο που να έχει σχέση με την τεχνολογία. Θα αποδεχθείτε μια τέτοια πρόκληση αν υπάρξει;

Στα υποθετικά ερωτήματα απαντάς αναλόγως, αλλά θα είμαι σαφής. Οι Τρικαλινοί με τίμησαν με την ψήφο τους και μου έδωσαν την εντολή να διοικήσω μαζί με την ομάδα μου τον Δήμο για τα επόμενα 4 χρόνια, πράγμα το οποίο και θα πράξω. Πρέπει να βάλουμε τις βάσεις για έναν Δήμο που πλέον αφήνει πίσω του εποχές δύσκολες και στενάχωρες. Ένα Δήμο που φεύγει μπροστά εκμεταλλευόμενος τις φυσικές του ομορφιές αλλά και την προσπάθεια που διαχρονικά έχει γίνει. Άλλωστε πιστεύω πως το Υπουργείο ψηφιακής πολιτικής έχει μία πολύ ισχυρή ηγεσία. Ο Κυρ. Πιερρακάκης είναι μια εξαιρετική επιλογή και δεν βλέπω τον λόγο να αλλάξει πόστο.

  1. Θα διεκδικήσετε την προεδρία της ΚΕΔΕ

Και Δήμαρχος και… Υπουργός (!!!) και Πρόεδρος στην ΚΕΔΕ; Μου στερείτε την προεδρία των ΗΠΑ και αυτό δε μου αρέσει καθόλου.