Δευτέρα 30.01.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΡΙΤΣΕΛΗ: Κερδήθηκαν σημαντικά αντίμετρα

03.05.2017

Το «μπαλάκι» στους εμπλεκόμενους φορείς πετά για το θέμα του Π.Δ. που αφορά στα Μετέωρα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτα Δριτσέλη τονίζοντας με συνέντευξή της στον Ε.Π., πως: «θα πρέπει όλοι οι φορείς της περιοχής να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να έρθουν σε συνεννόηση, χωρίς αποκλεισμούς και με διάθεση αλληλοκατανόησης. Ο δικός μας θεσμικός ρόλος είναι να συμβάλλουμε σε αυτή την προσπάθεια και αυτό κάνουμε». Η κ. Δριτσέλη υπεραμύνεται των στρατηγικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τόσο στο θέμα της πώλησης της ΔΕΗ, των προσλήψεων αλλά και των μέτρων που θα έρθουν τώρα προς ψήφιση. Απαντά σε όσους φώναξαν συνθήματα κατά την κατάθεση στεφάνων στους 5 ΕΠΟΝΙΤΕΣ, ενώ αποδίδει τον όποιο θυμό υπάρχει στην κοινωνία στα όσα μέχρι τώρα έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Τέλος ως νέα μητέρα χαρακτηρίζει την μητρότητα «μία μαγική περίοδος για τη ζωή κάθε γυναίκας και προφανώς δεν μπορεί να συγκριθεί με οτιδήποτε άλλο».

Συνέντευξη στον Χρήστο Κοντό

Κυρία Δριτσέλη να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη με το καυτό θέμα των Μετεώρων και το Π.Δ. που ουσιαστικά θα δημιουργήσει ένα άβατο. Αυτές είναι οι αριστερές αντιλήψεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη; Ας μην ξεχνάμε και την αθώωση όλων για το Βατοπέδι. Επίσης, είχατε μια συνάντηση ως βουλευτές με την υπουργό. Θα επιτρέψετε τελικά να είναι αυτό το Προεδρικό Διάταγμα;

Το ζήτημα της οριοθέτησης των δραστηριοτήτων εντός του Ιερού Χώρου των Μετεώρων απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια την τοπική κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς. Το δικό μας σημείο εκκίνησης στην προσέγγιση του συγκεκριμένου ζητήματος είναι σταθερό. Να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα σε όλους τους ενδιαφερόμενους, ώστε η προστασία των μνημείων και ο μοναστικός βίος να συνυπάρχουν αρμονικά με δραστηριότητες ήπιας ανάπτυξης, με κοινωνική ανταποδοτικότητα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, πρώτον την τεράστια αρχαιολογική και πολιτιστική αξία του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος των Μετεώρων. Δεύτερον, την ιερότητα του χώρου και τρίτον, την σύνδεση του περιβάλλοντος με την παραδοσιακή ανθρωπογενή δραστηριότητα, είτε αυτή αφορά δραστηριότητες αναψυχής και άθλησης, είτε αφορά την οικονομική ή αγροτική δραστηριότητα. Το υπό συζήτηση Προεδρικό Διάταγμα δεν μπορεί να εξοντώνει καμία από αυτές τις πτυχές. Συνοψίζοντας λοιπόν, θα πρέπει όλοι οι φορείς της περιοχής να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να έρθουν σε συνεννόηση, χωρίς αποκλεισμούς και με διάθεση αλληλοκατανόησης. Ο δικός μας θεσμικός ρόλος είναι να συμβάλλουμε σε αυτή την προσπάθεια και αυτό κάνουμε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό κλείνει αυτές τις μέρες και το τεχνικό μέρος της συμφωνίας με τους δανειστές. Τελικά θα πρέπει να χαιρόμαστε ως λαός για τα μέτρα (Κόψιμο συντάξεων, αφορολόγητο στις 6000 κλπ), που θα ψηφίσετε;

Είναι απολύτως σαφές ότι οι ισορροπίες που απαιτήθηκαν σε αυτή την αξιολόγηση για να προχωρήσει η οικονομία μπροστά και, κυρίως, για να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε μια κατάσταση παρατεταμένης ασφυξίας, συμπεριλαμβάνουν και την ψήφιση δύσκολων μέτρων. Εντούτοις, η μάχη που δώσαμε επικεντρώθηκε στο να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο όσο το δυνατόν μικρότερης επιβάρυνσης για την οικονομία και ιδιαίτερα για τους πολίτες που πιέζονται περισσότερο. Στο πλαίσιο αυτό, ανασχέθηκαν παράλογες απαιτήσεις και κερδήθηκαν σημαντικά αντίμετρα, όπως είναι η μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, το επίδομα ενοικίου για τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, η μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 2 μονάδες στα φυσικά πρόσωπα και κατά 3 μονάδες στις επιχειρήσεις, η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Επίσης, καταφέραμε οι όποιες επιβαρύνσεις να εγγραφούν σε ένα βάθος τριετίας και πλέον, ώστε το 2017 και το 2018 να μην υπάρξουν νέα μέτρα. Τέλος, το πιο σημαντικό ίσως αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης είναι η ξεκάθαρη θέση μας ότι εάν οι πιστωτές δεν εφαρμόσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μέχρι το τέλος του προγράμματος, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι του 2018, τότε κανένα μέτρο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί και από τη δική μας πλευρά.

Κατηγορείστε όλο και πιο συχνά ως κυβέρνηση για προσλήψεις και μάλιστα συμβούλων και πως αντί της μείωσης του κράτους εσείς το αυξάνετε…

Θα σας έλεγα ότι το θέμα της υποτιθέμενης πρόσληψης συμβούλων από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει μία πονηρή διάσταση, ιδιαίτερα από τα πολιτικά κόμματα που το ανακινούν και από τα ΜΜΕ που το αναπαράγουν. Θα σας δώσω μόνο ένα παράδειγμα. Επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ κάθε υπουργός μπορούσε να προσλαμβάνει 20 μετακλητούς υπαλλήλους στο γραφείο του, τους οποίους μάλιστα δεν τους κατέγραφε, με διάφορα νομοτεχνικά κόλπα, στο μητρώο των εργαζομένων στο υπουργείο. Σήμερα κάθε υπουργός έχει δικαίωμα σε 3 μετακλητούς. Γιατί όμως συνεχίζει να υπάρχει αυτή η εσκεμμένη παραπληροφόρηση; Διότι αντί για συμβούλους ο ΣΥΡΙΖΑ προσέλαβε καθαρίστριες, καθηγητές, γιατρούς και νοσηλευτές. Αυτό δεν μπόρεσε ποτέ να το αποδεχτεί η σημερινή αντιπολίτευση, για λόγους που αν χρειαστεί, θα μπορούσαμε να αναλύσουμε. Οι πολίτες, όμως, μπορούν να παρακολουθούν και να ενημερώνονται επίσημα για τη ροή της μισθωτής απασχόλησης στο δημόσιο ανά κατηγορία. Το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης λειτουργεί τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του “μητρώου ανθρώπινου δυναμικού του ελληνικού δημόσιου”, στον οποίο καταχωρούνται όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές ανά μήνα. Σε αυτό το μητρώο φαίνονται όλα τα επίσημα στοιχεία. Όποιος λοιπόν έχει ανησυχίες σε σχέση με τη ροή της μισθωτής απασχόλησης στο δημόσιο καλό θα ήταν να ενημερώνεται από εκεί και όχι από πρωτοσέλιδα με μεγάλους τίτλους.

Εκεί που ήσασταν πολέμιοι των ιδιωτικοποιήσεων, ξαφνικά όχι μόνο βρεθήκατε υπέρμαχοι, αλλά πουλάτε και την ΔΕΗ.

Το θέμα της ΔΕΗ είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα επικοινωνιακής προπαγάνδας, αν μου επιτρέπετε την έκφραση. Εάν ένας πολίτης επισκεφτεί τον διαδικτυακό τόπο της ΔΕΗ, με 3 κλικ μπορεί να δει τη σύνθεση του μετοχικού της κεφαλαίου. Τι μαθαίνουμε εκεί; Ότι το 45% της ΔΕΗ, η οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο την δεκαετία του 1990, έχει πωληθεί αρκετά χρόνια πριν, σε μεγάλα κονσόρτια του εξωτερικού. Το 45% αυτό πωλήθηκε επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Επίσης, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το 2014 μεταβίβασαν στο ΤΑΙΠΕΔ το 17% της ΔΕΗ χωρίς ούτε ένα ευρώ αντάλλαγμα, για να πωληθεί και κείνο και να απολεσθεί το πλειοψηφικό πακέτο από το δημόσιο. Δεν θα επαναλάβω, επίσης, τις ρυθμίσεις περί μικρής ΔΕΗ, όπου το πιο χαρακτηριστικό ήταν ότι υποχρεώνονταν οι καταναλωτές να αλλάξουν εταιρία, είτε το ήθελαν, είτε όχι. Θα σας πω μόνο το εξής. Την ίδια επικοινωνιακή μέθοδο που ακολούθησαν αυτά τα κόμματα και με άλλες ΔΕΚΟ, επιχειρούν να την επαναλάβουν τώρα και με τη ΔΕΗ. Τρομοκρατούν τον κόσμο και την αγορά ότι η ΔΕΗ βουλιάζει, κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι την απαξιώνει και δημιουργούν έτσι κλίμα, ώστε να πιέσουν καταστάσεις προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Εμείς λοιπόν λέμε το εξής. Έχουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την οποία υποχρεωνόμαστε ως χώρα να δώσουμε πρόσβαση στο λιγνίτη και σε ιδιώτες και επίσης έχουμε και τη συμφωνία για το κλίμα με την οποία υποχρεωνόμαστε να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται από την καύση λιγνίτη. Με αυτά τα δεδομένα δεσμευόμαστε ότι η ΔΕΗ και τα δίκτυα, τα οποία η ΝΔ είχε δεσμευτεί να ιδιωτικοποιήσει πριν από 3 χρόνια, θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο.

Ένα γνωστό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας έλεγε σε ομήγυρη μεταξύ σοβαρού και αστείου, τώρα που μάθαμε τον Τσίπρα να κυβερνάει γιατί να τον αλλάξουμε; Εννοώντας προφανώς πως πλέον η πολιτική σας είναι σχεδόν νεοφιλελεύθερη.

Με κάθε σεβασμό στην ερώτησή σας, καταλαβαίνετε ότι, τα “γνωστά” στελέχη της ΝΔ, τα οποία αναλύουν τις πολιτικές εξελίξεις σε περιβάλλον ομήγυρης, δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο σχολιασμού από εμένα. Παρόλα αυτά, ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ακολούθησε τις πολιτικές του κόμματος που προαναφέρατε σε σχέση με την απορρύθμιση της προστασίας στην εργασία, τις απολύσεις, την περιβαλλοντική ασυλία σε μεγάλες επενδύσεις και πολλά άλλα, τα οποία ήταν και παραμένει ο σκληρός πυρήνας της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του εν λόγω κόμματος.

Πιστεύετε πως η πολιτική που ασκείτε αγγίζει το αίσθημα του λαού; Δεν βλέπετε να υπάρχει ένας θυμός;

Σε μία κοινωνία που βρίσκεται επί τόσα χρόνια σε τόσο μεγάλη πίεση προφανώς και ο θυμός είναι ένα από τα συναισθήματα που μπορεί να αναδυθούν. Το σημαντικό, ωστόσο, είναι η ανάλυση να  έχει χαρακτήρα ψύχραιμο και αντικειμενικό. Η δική μου, λοιπόν, αίσθηση είναι ότι η ελληνική κοινωνία είναι εξαιρετικά ώριμη και το επίπεδο της συλλογικής σκέψης είναι πάρα πολύ υψηλό. Αυτή είναι η μία παράμετρος. Η άλλη παράμετρος είναι ότι τα κόμματα που γέννησαν αυτό το θυμό στην κοινωνία, σήμερα παρουσιάζονται ως “πολιτικοί εργολάβοι”, επιτρέψτε μου την έκφραση, της δυσκολίας των πολιτών. Αυτή η υποκριτική στάση γίνεται όμως απολύτως αντιληπτή από τους πολίτες και απονομιμοποιεί πλήρως τα κόμματα εκείνα της αντιπολίτευσης που επιχειρούν με κραυγές να σκουπίσουν τις τεράστιες ευθύνες τους για την σημερινή θέση της χώρας.

Στην κατάθεση στεφάνων για τους 5 ΕΠΟΝΙΤΕΣ ακούστηκαν συνθήματα εναντίον των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Σας φοβίζει πως αυτό μπορεί να πάρει έκταση;

Θα μου επιτρέψετε να σας πω το εξής. Η ιστορική μνήμη δεν ανήκει σε κανένα, ούτε υπάρχει κάποιος στον οποίο ο λαός έχει αναθέσει το ρόλο του κριτή της ιδεολογικής καθαρότητας των άλλων. Άρα, λοιπόν, ο καθένας μπορεί να εκφράζεται όπως νομίζει, αυτό, όμως, δεν του επιτρέπει να αυτοπροσδιορίζεται ως πολιτικός κληρονόμος των λαϊκών αγώνων.

 Να κλείσουμε με κάτι προσωπικό για σας. Πρώτη μας συνέντευξη ως μητέρα. Πόσο δύσκολο είναι ο ρόλος της μητέρας και της πολιτικού μαζί;

Η μητρότητα είναι μία μαγική περίοδος για τη ζωή κάθε γυναίκας και προφανώς δεν μπορεί να συγκριθεί με οτιδήποτε άλλο. Από την άλλη, η πολιτική είναι ένας χώρος σκληρός και απαιτητικός. Νομίζω ότι το βασικό στοιχείο είναι η αναζήτηση των κατάλληλων προσωπικών και οικογενειακών ισορροπιών, ώστε να μπορέσει κανείς να ανταποκριθεί με επάρκεια.

[fbcomments]