Σάββατο 30.09.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΒΡΑΝΤΖΑ: Σταθήκαμε όρθιοι απέναντι σε «θηρία»

15.03.2017

Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι βουλευτής των Τρικάλων, αφού στα Τρίκαλα μεγάλωσε και σχεδόν όλοι την ξέρουν, παρ’ όλα αυτά όμως είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Καρδίτσα, αφού επαγγελματικά δραστηριοποιείται στο Μουζάκι, όπου και κατοικεί μόνιμα τα τελευταία 8 χρόνια. Ο λόγος για την Παναγιώτα Βράντζα, Πέγκυ όπως όλοι την ξέρουν, που  δε διστάζει να πει τα πράγματα με το όνομά τους, να κάνει αυτοκριτική για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να δώσει την προοπτική που αυτή πιστεύει για τη χώρα.

Δηλώνει ξεκάθαρα πως θα ψηφίσει τα νέα μέτρα επισημαίνοντας πως: «Η εντολή της κοινωνίας προς την κυβέρνησή μας είναι ξεκάθαρη, λύση εντός της Ευρώπης και του κοινού νομίσματος. Η επιλογή αυτή έχει τίμημα για όλους μας».

Κτηνίατρος στο επάγγελμα και γνωρίζοντας καλά τον αγροτικό χώρο υπεραμύνεται του φορολογικού και του ασφαλιστικού για τους αγρότες, ασκεί όμως κριτική για την «καθυστέρηση στην εκπόνηση και εφαρμογή ενός ρεαλιστικού και αναπτυξιακού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αλλά και τη διατήρηση παθογενειών που δημιουργήθηκαν τα τελευταία 40 χρόνια και πραγματικά φρενάρουν την ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΚΟΝΤΟ

1)Δυο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ για αλλού… κινήσατε κι αλλού η ζωή σας πάει. Τελικά αυτό φανταζόσασταν όταν πριν δυο χρόνια ζητούσατε την ψήφο των πολιτών;

Προφανώς ορίζαμε και ορίζουμε διαφορετικά από τους δανειστές μας έννοιες όπως, «εταίροι», «ευρωπαϊκό κεκτημένο», «αλληλεγγύη», «ευρωπαϊκή οικογένεια»  και «μεταρρυθμίσεις». Η στάση τους υπήρξε από την αρχή τιμωρητική απέναντι στον ελληνικό λαό, αλλά πραγματικά εκτροχιάστηκαν όταν ο λαός επέλεξε μια αριστερή κυβέρνηση, κόντρα στις δικές τους επιλογές και επιθυμίες.

Βρεθήκαμε απέναντι σε «θηρία» και όμως καταφέραμε να σταθούμε σαν χώρα όρθιοι. Πλέον είναι ορατό το ρήγμα σε αυτό το πανίσχυρο μπλοκ των εκπροσώπων των τραπεζών και πολυεθνικών.

Ο στόχος ήταν και πριν τις εκλογές και είναι και τώρα  να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια, αλλά και να δομήσουμε ένα παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα διαφορετικό από αυτό που ισχύει τα τελευταία 40 χρόνια με αξιοκρατία, ισονομία, διαφάνεια και δουλειά. Δεν είναι εύκολο αλλά έχοντας την κοινωνία μαζί μας, θα τα καταφέρουμε.

2)Κ. Βράντζα, σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση και το σίγουρο είναι πως θα κληθείτε για άλλη μια φορά να ψηφίσετε νέα μέτρα; Θα το κάνετε;

Η εντολή της κοινωνίας προς την κυβέρνησή μας είναι ξεκάθαρη, λύση εντός της Ευρώπης και του κοινού νομίσματος. Η επιλογή αυτή έχει τίμημα για όλους μας.

Η προσπάθεια βέβαια που γίνεται αυτή τη στιγμή, είναι στα όποια μέτρα μας επιβληθούν να υπάρξουν και τα αντίστοιχα «αντίμετρα», ώστε η επίδρασή τους στην κοινωνία να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη.

3)Είναι τελικά μονόδρομος η συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας ή θα πρέπει να επέλθει η ρήξη;

Δεν υπάρχουν μονόδρομοι και αδιέξοδα. Είναι όλα επιλογές και κάθε επιλογή έχει το τίμημά της. Η πολιτικές λιτότητας είναι ένα αποδεδειγμένο λάθος και δεν λύνει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Προφανώς απαιτούνται ριζικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούμε όλοι (πολιτικοί, δημόσια διοίκηση, πολίτες). Στόχος είναι να περάσουμε τους τελευταίους, όπως φαίνεται, κάβους, να σταθούμε στα πόδια μας και να εφαρμόσουμε την δική μας ανθρωποκεντρική αναπτυξιακή πολιτική.

4)Κτηνίατρος στο επάγγελμα με δικό σας ιατρείο στο Μουζάκι γνωρίζετε αρκετά καλά το αγροτικό ζήτημα και βιώνετε μαζί με τους αγρότες τα προβλήματά τους. Δεν νιώθετε πως με την πολιτική που εφαρμόζεται και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και από σας, το μόνο που θα μείνει είναι άδεια χωράφια από μικρούς αγρότες;

Η δική μας πολιτική δείχνει ακριβώς το αντίθετο.  Το φορολογικό, με το αφορολόγητο, αλλά και το ασφαλιστικό των αγροτών που θεσμοθετήσαμε, οδηγεί σε μειωμένο φόρο αλλά και ασφαλιστικές εισφορές για τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών.

Αυτό για το οποίο ελεγχόμαστε είναι η καθυστέρηση στην εκπόνηση και εφαρμογή ενός ρεαλιστικού και αναπτυξιακού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αλλά και τη διατήρηση παθογενειών που δημιουργήθηκαν τα τελευταία 40 χρόνια και πραγματικά φρενάρουν την ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα. Εδώ όμως θέλω να πω και το έχω ξαναπεί, ότι χωρίς συγκρούσεις με ισχυρά συμφέροντα αλλά  και χωρίς τη συμμετοχή των ανθρώπων, που παρά τις αντιξοότητες συνεχίζουν να παράγουν σ’ αυτή τη χώρα, κανένα σχέδιο δεν θα πετύχει.

5)Γεννηθήκατε στο Μουζάκι, αλλά μεγαλώσατε και κατοικείτε στα Τρίκαλα. Μάλιστα κάποιοι όταν εκλεχτήκατε είπαν πως βγάλαμε τέσσερις βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πως αισθάνεστε που είστε σε… δύο βάρκες;

Δεν είναι ακριβώς έτσι, μεγάλωσα στα Τρίκαλα αλλά δραστηριοποιούμε στο Μουζάκι εδώ και 17 χρόνια όπου και κατοικώ μόνιμα για 8 χρόνια. Η στενή μου σχέση τόσο με την Καρδίτσα όσο και με τα Τρίκαλα σίγουρα δεν με «διχάζει». Αντίθετα αισθάνομαι ότι έχω μια πληρέστερη εικόνα για την περιοχή η οποία είναι πολύ χρήσιμη και με διευκολύνει. Άλλωστε θεωρώ ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφίας της ,θα πρέπει να στηριχτεί σε ένα περιφερειακό μοντέλο ανάπτυξης. Οι δυο νομοί έχουν πολλά κοινά και είναι χρήσιμο να πορευτούμε μαζί.

 

[fbcomments]