Κυριακή 10.12.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΜΑΚΗΣ ΙΑΚΩΒΑΚΗΣ: Παρών στις πολιτικές εξελίξεις

27.03.2017

«Παρόν» σε όποιο μετερίζι και αν κληθεί δηλώνει για τις πολιτικές εξελίξεις ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Θεσσαλών Συμπολιτεία» Μάκης Ιακωβάκης που μετά από καιρό, ανοίγει τα χαρτιά του στον «Ενεργό Πολίτη». Ο ίδιος τονίζει πως ο συνδυασμός στον οποίο ανήκει ασκεί κριτική ουσίας στον Κώστα Αγοραστό και όχι πολιτική εντυπώσεων στα ΜΜΕ κάτι που κάνει κατά κόρον ο Περιφερειάρχης. Επικροτεί την προσπάθεια της ΕΑΣ Τρικάλων «να παραμείνει στον χώρο των δραστηριοτήτων της με τα μέσα που προβλέπονται από το νομικό πλαίσιο της χώρας», χωρίς όμως τα λάθη του παρελθόντος, ενώ αισιοδοξεί πως από το χώρο της κεντροαριστεράς θα βρεθεί εκείνο το πολιτικό προσωπικό που θα πάει τη χώρα μπροστά.

Συνέντευξη στον Χρήστο Κοντό

  1. Κ. Ιακωβάκη, να ξεκινήσουμε από την Περιφέρεια στην οποία είστε εκλεγμένος σύμβουλος με τον συνδυασμό του κ. Τσιλιμίγκα, που θα πρέπει να σημειώσουμε λίγο έλλειψε να κερδίσει τις εκλογές. Αρκετοί σας κατηγορούν για απουσία αντιπολίτευσης, τα έχετε εγκαταλείψει ως συνδυασμός;

Απάντηση

Ο συνδυασμός μας “ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΣΥΜΟΛΙΤΕΙΑ” ανταποκρίνεται ενεργά στο ρόλο της μείζονος αντιπολίτευσης, που του ανατέθηκε από το εκλογικό σώμα. Όσοι παρακολουθούν τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Επιτροπών της Περιφέρειας Θεσσαλίας γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι παρεμβάσεις μας γίνονται επί τους ουσίας με στόχο το αποτέλεσμα και όχι την προβολή. Η προβολή είναι “πεδίον δόξης λαμπρόν” για την Περιφερειακή Αρχή η οποία σε αυτό τον τομέα δεν έχει αντίπαλο. Η Περιφερειακή Αρχή δείχνει ένα ιδιαίτερο ζήλο για την καθημερινή προβολή “των έργων της” από συστάσεως της, σε όλα τα ΜΜΕ.

Εμείς ως “ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΣΥΜΟΛΙΤΕΙΑ” σε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται τονίζουμε ότι,

  • Το έργο της Περιφερειακής Αρχής δεν είναι στοχευμένο σε αυτό που έχει ανάγκη η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε περίοδο έντονης κρίσης,
  • Από το έργο της Περιφερειακής Αρχής απουσιάζει συστηματικά η ανάλυση κόστους οφέλους,
  • Το έργο της Περιφερειακής Αρχής δεν βοήθησε και δεν βοηθάει την ανάπτυξη και την οικονομική ανάκαμψη της Περιφέρειας Θεσσαλίας,
  • Η Περιφέρεια Θεσσαλίας κάθε μέρα χάνει θέσεις στην κατάταξη ανάπτυξης των Περιφερειών της Ελλάδας,
  • Το έργο της Περιφερειακής Αρχής είναι προσαρμοσμένο στην ικανοποίηση επιθυμιών και όχι στην ικανοποίηση προτεραιοτήτων.
  1. Και σε επίπεδο Τρικάλων όμως δεν έχουμε συχνές παρεμβάσεις. Όλα καλά τα κάνει ο Χρήστος Μιχαλάκης;

Απάντηση

Ο συνδυασμός μας “ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΣΥΜΟΛΙΤΕΙΑ” δεν αντιμετωπίζει αποσπασματικά τα προβλήματα, τα αντιμετωπίζει συνολικά. Όταν χρειάζεται να δούμε κάποια ειδικότερα θέματα σε επίπεδο νομού, όπως π.χ. η πτώση της γέφυρας στη Διάβα, καταθέτουμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας τις σχετικές επερωτήσεις. Όλες οι παρεμβάσεις μας σε επίπεδο Περιφερειακού Συμβουλίου και Επιτροπών είναι στοχευμένες στην ουσία των θεμάτων που μας απασχολούν και όχι στις εντυπώσεις που δημιουργούν.

  1. Παρότι βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη», δεν μπορώ να μην σας ρωτήσω αν θα ασχοληθείτε ξανά σε επίπεδο Περιφέρειας.

Απάντηση

Διανύουμε το τρίτο έτος της θητείας μας και οι επόμενες εκλογές είναι μετά από δύο χρόνια. Η χώρα μας διέρχεται τη πιο σφοδρή κρίση και τα γεγονότα τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα. Προτεραιότητα και δικιά μου επιλογή είναι να συμμετέχω σε κάθε προσπάθεια για να ανακάμψει η χώρα με κάθε πρόσφορο τρόπο και το μερτικό που μου αναλογεί από όποια θέση και αν βρίσκομαι. Σε καμία περίπτωση δεν σκέφτομαι να παρατήσω αυτή την προσπάθεια.

  1. Άνθρωπος της αγοράς, με όλη τη σημασία της λέξεως, βλέπετε κάτι που θα μπορούσε να αποτελεί απάντηση στην κρίση σε επίπεδο νομού; Στον πρωτογενή τομέα για παράδειγμα με τον οποίο ασχολείστε.

Απάντηση

Ο πρωτογενής τομέας για την χώρα μας γενικότερα και την περιφέρεια Θεσσαλίας ειδικότερα αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την έξοδο από την κρίση. Στην αρχή της κρίσης ο πρωτογενής τομέας παρόλα τα προβλήματα που εμπεριέχει ως διαδικασία παραγωγής και διάρθρωσης άντεξε. Σήμερα διέρχεται και αυτός ολόκληρη την περιπέτεια της κρίσης. Όσο η χώρα μας δεν βάζει σε τάξη τα δημοσιονομικά της η κρίση θα διαχέεται σε ολόκληρο τον παραγωγικό της ιστό.

Ο πρωτογενής τομέας μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως βασικός μοχλός ανάπτυξης για την χώρα μας γενικότερα και την περιοχή μας ειδικότερα.

Οι βασικές αρχές για μένα, πάνω στις οποίες μπορεί να αξιοποιηθεί και να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας πρέπει να είναι:

  • Η αναδιάρθρωση του χώρου, ποιος κάνει τι, με τί και γιατί,
  • Η χάραξη Εθνικής Αγροτικής Πολιτικής μέσα στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και η υποστήριξή της,
  • Η υποστήριξη αυτών που μπορούν και θέλουν να κάνουν ανταγωνιστική παραγωγή προσαρμοσμένη σε αυτό που θέλει η αγορά,
  • Ο διαχωρισμός των εμπλεκόμενων στον πρωτογενή τομέα, αυτών με τους οποίους θα κάνουμε Αγροτική Πολιτική και Παραγωγή και αυτών με τους οποίους θα κάνουμε κοινωνική πολιτική,
  • Η ενσωμάτωση στην παραγωγική διαδικασία πολιτικών και πρακτικών που θα προσθέσουν αξία στα παραγόμενα προϊόντα,
  • Η υποστήριξη της εξωστρέφειας και της συνέργιας,
  • Η προσαρμοσμένη στην Ελληνική πραγματικότητα αξιοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Συμπερασματικά μπορώ να υποστηρίξω ότι :

  • Οι προτάσεις και οι πράξεις όλων μας για την γεωργία και την κτηνοτροφία πρέπει να έχουν ως στόχο την προσαρμογή του αγροτικού τομέα στα νέα δεδομένα έτσι ώστε, να λειτουργήσει βιώσιμα & ανταγωνιστικά, να διαχειριστεί ορθολογικά τους φυσικούς πόρους και να φροντίσει για την προστασία του Περιβάλλοντος, της παραγωγής, του Παραγωγού και του Καταναλωτή,
  • Το ανθρώπινο δυναμικό που δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα είναι έτοιμο για όλα τα παραπάνω και περιμένει να δραστηριοποιηθεί το πολιτικό σύστημα.
  1. Μιας και αναφερθήκαμε σε αυτό, υπήρξατε στο παρελθόν στην ΕΑΣΤ, πως βλέπετε την υπαγωγή της στον πτωχευτικό κώδικα;

Απάντηση

Ο ρόλος της ΕΑΣΤ στις παραγωγικές διεργασίες του πρωτογενή τομέα στον νομό μας είναι σημαντικός. Από όσα γνωρίζω, η ΕΑΣΤ κάνει μία προσπάθεια να παραμείνει στον χώρο των δραστηριοτήτων της με τα μέσα που προβλέπονται από το νομικό πλαίσιο της χώρας. Κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση είναι για μένα θεμιτή και θετική υπό την προϋπόθεση ότι θα αποφευχθούν στο μέλλον τα λάθη, οι στρεβλώσεις και οι αγκυλώσεις. Μεθοδικά, ήρεμα και απλά παρά τις δυσκολίες μπορούν για την ΕΑΣΤ όλα να πάνε καλύτερα.

  1. Πάμε λίγο και στον πολιτικό σας χώρο. Δημοκρατική Συμπαράταξη. Βλέπετε να υπάρχει μέλλον;

Απάντηση

Ασφαλώς και υπό προϋποθέσεις υπάρχει μέλλον. Για μένα ένας χώρος που προσδιορίζεται ως κεντροαριστερά πρέπει να επαναπροσδιορίσει τις αρχές, τους στόχους, τις αξίες και την προοπτική που πρεσβεύει για την χώρα και τους πολίτες. Τα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο αλλάζουν με ταχείς ρυθμούς τους οποίους πρέπει εφόσον σέβεσαι τον ρόλο σου να τους παρακολουθείς και να προσαρμόζεσαι, οι εμμονές σε παγιωμένες αντιλήψεις δεν διευκολύνουν την πρόοδο και την λύση των προβλημάτων που γίνονται εκ των περιστάσεων πιο πολύπλοκα. Η αρχή της λογικής για μένα είναι βασικό στοιχείο για το μέλλον της κεντροαριστεράς και φυσικά για το μέλλον της χώρας. Το μέλλον κάθε πολιτικού φορέα δεν είναι αυτοσκοπός, αυτοσκοπός είναι το μέλλον της χώρας και η χρησιμότητα του καθένα από μας προς αυτή την κατεύθυνση.

  1. Μπορεί η Φώφη Γεννηματά να είναι το πρόσωπο που θα ηγηθεί μιας μεγάλης κεντρώας παράταξης;

Απάντηση

Η κα Γεννηματά είναι εκλεγμένη Πρόεδρος και έχει μία αποστολή να εκφράσει τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και να πείσει το εκλογικό σώμα για την χρησιμότητα του χώρου στις διεργασίες λειτουργίας και ανάκαμψης της χώρας. Οι διεργασίες για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς είναι σε εξέλιξη και όλα θα κριθούν στο τέλος από το αποτέλεσμα. Είμαι αισιόδοξος ότι από το αξιόλογο πολιτικό προσωπικό της κεντροαριστεράς, κάτι καλό θα προκύψει γιατί κατά την γνώμη μου το έχει ανάγκη η χώρα.

  1. Την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πως την κρίνετε;

Απάντηση

Διαπιστώνω μία δυσκολία στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ στο να κυβερνήσουν την χώρα. Η κυβέρνηση δυσκολεύτηκε να κατανοήσει τα γεγονότα και το έριξε στην διαπραγμάτευση, αγνοώντας την βασική αρχή ότι η διαπραγμάτευση για τους προετοιμασμένους έχει όρια, εμπεριέχει συνθέσεις απόψεων και εφικτών προτάσεων. Η διαπραγμάτευση για την διαπραγμάτευση δεν καταλήγει πουθενά και αυτό στοιχίζει στην χώρα και τους πολίτες ακριβά.

 

[fbcomments]