Δευτέρα 30.01.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Δύο Τρικαλινοί έβαλαν στη… δίαιτα όλη την Ευρώπη

12.06.2017

Αλέξανδρος Ίτσιος και Κωνσταντίνος Γούλας. Ισως τα ονόματα δεν σας λένε πολλά και όχι δεν είναι πολιτικοί, αλλά δυο Τρικαλινοί προγραμματιστές που το όνομά τους ακούγεται πλέον Πανευρωπαϊκά και αυτό χάρη σε μια δική τους εφαρμογή για δωρεάν δίαιτες που τους χάρισε διεθνείς διακρίσεις!

Μια εφαρμογή που επιτρέπει στον οποιοδήποτε να φτιάχνει το δικό του δωρεάν διατροφικό πλάνο, από δύο νέα παιδιά που δείχνουν τον δρόμο στην Ελλάδα της κρίσης και μάλιστα από μια μικρή πόλη όπως τα Τρίκαλα.

Συνέντευξη στον Χρήστο Κοντό

 

  1. Αλέξανδρε πες μας τι ακριβώς είναι το HealthyClub.gr

Το HealthyClub.gr είναι μία πλατφόρμα που έχει στόχο να βοηθήσει το μέσο άντρα ή γυναίκα να φτιάξει ένα διατροφικό πλάνο σύμφωνα με τις προτιμήσεις και τους στόχους τους (π.χ. απώλεια βάρους). Επίσης προσπαθούμε να «εξαλείψουμε» κάποια πιο βαρετά κομμάτια που πρέπει να κάνει συνήθως η νοικοκυρά, όπως να ετοιμάσει τη λίστα με τι θα ψωνίσει από το supermarket ή πως θα το μαγειρέψει. Το HealthyClub σχεδιάστηκε από επιστήμονες διατροφολόγους, ειδικούς μηχανικούς λογισμικού (semanticengineers) και επαγγελματίες υγείας (διατροφολόγους & ιατρούς), ώστε να προσφέρει τις πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τρόφιμα, θρεπτικά συστατικά και προϊόντα του εμπορίου. Παράλληλα προσθέτει νέα επίπεδα πληροφοριών πάνω σε αυτά, ώστε να βοηθήσει το καταναλωτικό κοινό να λαμβάνει τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με συμπεριφορικές και καταναλωτικές επιλογές

Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω βίντεο

 

  1. Πως σας γεννήθηκε αυτή η ιδέα;

Το HealthyClub είναι γεννήθηκε στο πρόγραμμα Ανοιχτής Καινοτομίας (Idea In Health) που διοργάνωσε το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας ACEin, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την Interamerican, όπου και κερδίσαμε την πρώτη θέση. Στόχος της δικής μας ομάδας ήταν να αναπτύξουμε μία πλατφόρμα η οποία θα βοηθά τον τελικό χρήστη να φτιάξει τη διατροφή του εύκολα και γρήγορα, με την εισαγωγή κάποιων δεδομένων.

Το πρόβλημα της παχυσαρκίας στην Ελλάδα είναι αρκετά μεγάλο σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες (σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος), πράγμα που σημαίνει τεράστιες δαπάνες για τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και χαμηλότερη ποιότητα ζωής για τον ίδιο τον άνθρωπο.

Η παχυσαρκία (θεωρητικά) στα πλαίσια της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μπορεί να προληφθεί στο 100% και παρότι τα συμπεριφορικά προγράμματα διατροφής έχουν αποδείξει ότι είναι τα πιο αποτελεσματικά, συνήθως είναι δύσκολα προσβάσιμα ή κοστίζουν ακριβά.

Έτσι σκεφτήκαμε μία εφαρμογή διατροφής που σε πρώτο στάδιο θα σε βοηθά να ετοιμάσεις το εβδομαδιαίο διατροφικό σου πλάνο γρήγορα και αυτόματα, αλλά από την άλλη να σε φέρνει σε επαφή με επαγγελματίες διατροφολόγους με εμπειρία γύρω από τις συμπεριφορικές παρεμβάσεις, οι οποίοι πραγματικά θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τον τρόπο ζωής σου.

  1. Τι πιστεύεις πως είναι αυτό που έκανε την εφαρμογή σας ξεχωριστή στο χώρο αυτό;

Το κομμάτι της διατροφής είναι αρκετά σύνθετο και είναι δύσκολο να ψηφιοποιήσεις ακόμη και τα βασικά του κομμάτια.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις μας, ήταν ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε βάσεις τροφίμων με τα θρεπτικά συστατικά. Έτσι αναγκαστήκαμε α) να μεταφράσουμε διεθνείς βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιούν οι διατροφολόγοι και β) να κάνουμε αποδελτίωση πάνω από 3.500 ελληνικά προϊόντα που βρίσκονται στα ράφια των supermarket. Με λίγα λόγια ο Κωνσταντίνος (Γούλας) πήγαινε καθημερινά στα supermarketκαι κατέγραφε το κάθε θρεπτικό συστατικό του κάθε τροφίμου!

Ο κύριος λόγος που μας ξεχώρισε όμως πιστεύω ήταν η συνοχή της ομάδας μας, καθώς και η στήριξη που λάβαμε από το ACEin, το οποίο και μας παρέχει εκπαίδευση, νομική κατεύθυνση, επαφές με μεγάλες εταιρίες του χώρου, αλλά και συνεργασίες με δομές όπως το Statistical Clinic. Συγκεκριμένα, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους/τις: Κατερίνα Πραματάρη, Δώρα Τραχανά, Έλλη Διακαναστάση, Μαριάννα Γαλάνη και φυσικά τον Παναγιώτη Τσιαμυρτζή για την έως τώρα στήριξη τους!

  1. Έχει πραγματικό εξατομικευμένο αποτέλεσμα ή απλά ένας αλγόριθμος με βάση τα στοιχεία που έχει συλλέξει βγάζει έναν τύπο δίαιτας κατά προσέγγιση;

Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, και έχουμε αρκετό δρόμο ακόμη μπροστά μας, είναι με τη χρήση έξυπνων αλγορίθμων και βρόγχων ανατροφοδότησης να συλλέγουμε τα στοιχεία σωστά, και έπειτα να βοηθάμε το χρήστη να φτιάξει ένα εξατομικευμένο πλάνο, σύμφωνα με τις προτιμήσεις και το στόχο του.

  1. Έχετε κάποια συνεργασία με διαιτολόγους για όλες αυτές τις προτάσεις;

Ναι, και στόχος μας είναι να ενταχθούν περισσότεροι καθώς περνάει ο καιρός. Επίσης, Στο advisory board μας είναι και ο Γεώργιος Δαφούλας (επίσης Τρικαλινός), ο οποίος είναι ιατρός ερευνητής – διαβητολόγος, ο οποίος μας έχει βοηθήσει σημαντικά και είναι πραγματικά εξαιρετικός επαγγελματίας. Αυτό που θέλω να τονίσω ιδιαίτερα, είναι πως η κάθε πρόταση που λαμβάνει κάποιος γίνεται από επαγγελματία διαιτολόγο – διατροφολόγο.

  1. Μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σας και να κάνετε ακόμη πιο «ιδιαίτερη» τη δίαιτά του;

Όχι, δεν είναι στόχος μας να αντικαταστήσουμε τον ιατρό ή το διατροφολόγο, αλλά να τον βοηθήσουμε να «συμμαζέψει» κατά κάποιο τρόπο τα γεύματα του σε εβδομαδιαίο επίπεδο, να του ετοιμάσουμε τη λίστα με τα ψώνια που πρέπει να αγοράσει από το supermarket, και από εκεί και πέρα, σε περίπτωση που χρειάζεται περισσότερη κατεύθυνση, μπορεί να έρθει σε επαφή με έναν από τους διατροφολόγους που βγάζει διατροφές για το HealthyClub.

Το HealthyClub είναι Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση η οποία θέλει αφενός μεν να βοηθήσει τον άνθρωπο να βελτιώσει τη διατροφή του, αλλά από την άλλη να γεφυρώσει το χάσμα με το διατροφολόγο – διαιτολόγο και να αναδείξει τη σημαντικότητά του. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η παχυσαρκία είναι μία κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει πλειάδα παθολογικών καταστάσεων και ο διατροφολόγος μπορεί να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη αυτών.

Θα ήθελα επίσης να ξεκαθαρίσω ότι δεν παίρνουμε κάποια προμήθεια από τους συνεργαζόμενους διατροφολόγους, ούτε υπάρχει κάποιο κόστος καταχώρησης (από το διατροφολόγο).

  1. Από το 2016 που ανεβάσατε την εφαρμογή γνωρίσατε μια σειρά από διακρίσεις όχι μόνο σε Ελληνικό, αλλά και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Περιμένατε αυτή την επιτυχία;

Πιστεύω ότι η επιτυχία απέχει αρκετά ακόμη. Και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι κάποιες διακρίσεις (ακόμη και διεθνείς) σε κάνουν απαραίτητα πετυχημένο. Αυτό που θα χαρακτηρίσω μελλοντικά επιτυχία, είναι κατά πόσο ο ίδιος ο κόσμος και η επιστημονική κοινότητα θα «αγκαλιάσει» αυτό που φτιάχνουμε και φυσικά θα έχει τα αποτελέσματα που περιμένει. Αυτό θα είναι για εμάς η μεγαλύτερη πρόκληση και παράλληλα επιτυχία.

  1. Ετοιμάζετε κάτι άλλο για το μέλλον;

Αν εννοείς κάποιο άλλο εντελώς διαφορετικό project, σίγουρα όχι άμεσα. Έχουμε έναν ορίζοντα άλλων 6 – 7 ετών τουλάχιστον, που θα συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε το HealthyClub και τα χαρακτηριστικά του. Πρόκειται για ιδιαίτερη πρόκληση και πιστεύω ότι υπάρχουν αμέτρητες προκλήσεις και βελτιώσεις που θα μπορούσαν να γίνουν (όπως δημιουργία) . Όραμά μας είναι να φέρουμε μια μικρή επανάσταση στο τρόπο που γίνεται η προσέγγιση της διατροφής και της υγείας μέχρι τώρα, να μειώσουμε το χάσμα μεταξύ διατροφολόγου – ατόμου και να κάνουμε τους ανθρώπους πιο υγιείς!

[fbcomments]