Τρίτη 04.10.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΡ. ΣΙΜΟΡΕΛΗ: Φταίει ο Αγοραστός για τα έργα

13.10.2020

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ρίχνει τις ευθύνες για την υστέρηση στην κατασκευή των φραγμάτων ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σιμορέλης, ο οποίος παρά την κατάθεση τροπολογίας από πλευράς του κόμματος του επιμένει πως ο νέος Ποινικός Κώδικας είναι στη σωστή κατεύθυνση και επιτίθεται κατά του Στραύρου Κοντονή.

Στα του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στον Σάκη Παπαδόπουλο λέγοντας πως «Εμείς θέλουμε περισσότερη συνεργασία. Οι απαιτήσεις είναι πολλές και όταν συζητάμε ουσιαστικά μπορούμε να προχωράμε παραγωγικά», ενώ δεν λείπουν και οι αιχμές για τους νεοεισερχόμενους: «Εμείς στο κόμμα δεν έχουμε ούτε τζάκια, ούτε βαρονίες…. Αν κάποιοι ονειρεύονται άνετες καρέκλες και περσικά χαλιά, ας διαλέξουν άλλον δρόμο».

 

ΣΥΝΕΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΚΟΝΤΟ

 

  1. Να ξεκινήσουμε την συνέντευξη με ένα πρώτο σχόλιο για την απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής.

Πρόκειται για μια ιστορική δικαστική απόφαση για τη χώρα και όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Η Χ.Α. είναι και επίσημα εγκληματική οργάνωση στα ναζιστικά πρότυπα. Είναι μια μεγάλη νίκη για τη Δημοκρατία, το κράτος Δικαίου και ταυτόχρονα Δικαίωση για τις οικογένειες των θυμάτων. Όλοι μας οφείλουμε ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους που δεν έσκυψαν το κεφάλι και αγωνίστηκαν να φτάσουμε ως εδώ. Στους μάρτυρες κατηγορίας, στους συνηγόρους, φυσικά στη Μάγδα Φύσσα και σε κάθε πολίτη που ένωσε το βηματισμό του με το αντιφασιστικό κίνημα. Αναμένω με αγωνία τις τελικές ποινές.

Πρέπει να έχουμε υπόψιν πως με αυτές τις ιδέες δεν έχουμε ξεμπερδέψει στο επίπεδο της κοινωνίας. Υπάρχει ο ύπουλος, ο αόρατος, ο καθημερινός φασισμός. Είναι ευθύνη όλων μας αυτές οι νεοναζιστικές αντιλήψεις να μείνουν εκεί που τους αρμόζει, στον κάδο της Ιστορίας. Για να συμβεί αυτό, δεν πρέπει να ξεχάσουμε πως φτάσαμε ως εδώ. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε και όλους αυτούς που τόσα χρόνια τους ξέπλεναν, τους έδιναν ασυλία και προσπαθούσαν να τους παρουσιάσουν σαν ένα «κανονικό» πολιτικό κόμμα. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!

  1. Μεγάλο θέμα άνοιξε με το νέο Ποινικό Κώδικα που ψηφίσατε προεκλογικά και τώρα… σαν το ξεχάσατε εντελώς, καταθέτεται τροπολογία για την αλλαγή του. Μάλιστα κάποιοι σας κατηγορούν ότι σκοπίμως το πράξατε για να κόψει ποσοστά η Χ.Α. από τη Ν.Δ. Ήσασταν βουλευτής τότε, πιστεύετε πως ήταν λάθος να ψηφιστεί; 

Αυτοί οι ισχυρισμοί της ΝΔ είναι γελοιότητες και ψέματα χωρίς καμία υπόσταση. Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ έχουν αγχωθεί από την πρωτοφανή κινητοποίηση του προοδευτικού και δημοκρατικού κόσμου για τη δίκη της ΧΑ και τρέχουν να διαχειριστούν την κατάσταση επικοινωνιακά. Υπάρχουν δημόσιες δηλώσεις «ξεπλύματος» που έκαναν πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος τα προηγούμενα χρόνια για τη Χ.Α. και τους καίνε. Δε τους παίρνει λοιπόν να εμφανίζονται σήμερα σαν όψιμοι αντιφασίστες και να το παίζουν τιμητές γιατί δεν είμαστε λωτοφάγοι. Μέχρι τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα επί διακυβέρνησης Σαμαρά ο γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου κ. Μπαλτάκος έκανε συμφωνίες με τη Χρυσή Αυγή. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει σε συνέντευξη πριν δύο χρόνια «η Χρυσή Αυγή είναι σαν να μην υπάρχει, η βία προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από την Αριστερά τα τελευταία χρόνια» Όσο για τη κουβέντα περί ποσοστών, στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ανταλλάσσουμε συνταγές μαγειρικής με ανθρωποφάγους και αυτό είναι σαφές διαχρονικά από τα λόγια και τις πράξεις μας. Στη ΝΔ έχουν το άγχος να βγάλουν τις ρετσινιές πάνω τους και ταυτόχρονα να συνεχίζουν να ψαρεύουν στα θολά νερά της ακροδεξιάς.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε το 2019 καταρτίστηκε από ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή μετά από εργασίες δέκα ετών και δεν είναι δουλειά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κορυφαίων καθηγητών, δικαστών, δικηγόρων κλπ. της χωράς. Ήταν ένα αναγκαίο νομοθέτημα και ορθώς ψηφίστηκε. Ο νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει μεγαλύτερη έκτιση ποινής για τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης και για το θέμα των πολιτικών δικαιωμάτων δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με το παλιό, απαιτείται αμετάκλητη απόφαση. Ο ίδιος ο κ. Τσιάρας ως υπουργός της ΝΔ έχει δημόσια παραδεχθεί τη σημασία της μεταρρύθμισης του ΠΚ. Αλώστε, η ΝΔ ως κυβέρνηση έκανε αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα για επιμέρους διατάξεις του και δεν άλλαξε τίποτα από όσα δήθεν την ενοχλούν σήμερα. Το μόνο που έσπευσε να νομοθετήσει αλλάζοντας τον Π.Κ. ήταν να επιστρέψει τους δεσμευμένους λογαριασμούς όσων ελέγχονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και να δώσει ασυλία σε τραπεζικά στελέχη.

  1. Η απόφαση όμως έφερε τριγμούς και ένα ΣΥΡΙΖΑ να δρομολογεί διαδικασίες διαγραφής στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή. Αυτό ακριβώς μετά τις αμφισβητήσεις και την αρχηγική εμφάνιση Τσακαλώτου.

 

Στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η συλλογική προσπάθεια οφείλει να μπαίνει πάνω από το προσωπικό. Το οφείλουμε στα μέλη, στους ψηφοφόρους μας, στην κοινωνία που χρειάζεται απαντήσεις στα συνεχώς διογκούμενα προβλήματα της καθημερινότητας. Δεν υπάρχει χώρος για προσωπικές στρατηγικές και πικρίες. Εκεί νομίζω πως χάθηκε η ισορροπία στις δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή, γεγονός που οδήγησε στη διαγραφή του. Ουσιαστικά με τη στάση του αποχώρησε μόνος του. Με τις δηλώσεις του για τον Ποινικό Κώδικα στη συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία υιοθέτησε την προπαγάνδα, την ατζέντα και τα fake news της ΝΔ. Όσο για την παραίτηση από τα όργανα, αυτή γίνεται πρωτίστως στα ίδια τα πολιτικά όργανα του κόμματος και όχι σε τηλεοπτικές εκπομπές. Στην Αριστερά δεν ενταχθήκαμε γιατί μας χρωστάει, αλλά γιατί της χρωστάμε ακόμα και αν νιώσουμε αδικημένοι.

 

  1. Ο πρώην υπουργός σας χαρακτήρισε σταλινικό κόμμα. Έτσι λειτουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ; 

Ένα κόμμα με τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση και από κανέναν να χαρακτηριστεί σταλινικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα κόμμα της Αριστεράς του 21ου αιώνα. Είναι ένα κόμμα ανοιχτό, δημοκρατικό, με συλλογικές διαδικασίες και ζωντανό εσωκομματικό διάλογο (συνήθως για αυτό μας κατηγορούν). Πρόκειται για ένα κόμμα που μεγάλωσε, ωρίμασε και ανέλαβε το τιμόνι της χώρας σε ιστορικές στιγμές. Βγάλαμε τη χώρα από τα Μνημόνια, υπερασπιστήκαμε το κοινωνικό κράτος, τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας και αφήσαμε τα ταμεία γεμάτα. Είμαστε ένα κόμμα που δεν έπαψε στιγμή να μετασχηματίζεται, να μαθαίνει, να ακούει, να κατανόει και να αλλάζει. Μας ενδιαφέρει να δώσουμε απαντήσεις στο σήμερα, έχουμε πρόταση διακυβέρνησης, κοστολογημένη και ρεαλιστική. Θα σας πω για τις πέντε κορυφές του νέου μας σήματος που συμβολίζουν αξίες και ιδανικά που εμπνέουν και οδηγούν την Αριστερά και τη Δημοκρατική Παράταξη. Είναι η Δημοκρατία, η Αλληλεγγύη, η Δικαιοσύνη, η Ελευθερία και η Ισότητα. Αυτές είναι οι αξίες τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπηρετεί και να αγωνίζεται.

  1. Πάμε στα δικά μας. Είχαμε πρόσφατα τις πλημμύρες στην γειτονική Καρδίτσα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση μεταξύ άλλων και για την έλλειψη των υποδομών. Μήπως ξεχάσατε πως πριν ένα χρόνο ήσασταν κυβέρνηση και δεν κάνατε τίποτα για τα μικρά φράγματα που ήταν και φιλοσοφίας σας; Μήπως είναι λίγο υποκριτική αυτή η κριτική; 

Όλη η Θεσσαλία γνωρίζει ότι η πολιτική που χαρακτήρισε όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ πριν το 2015 και αφορούσε τη διαχείριση των υδάτινων πόρων ήταν η μερική εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου. Ένα έργο φαραωνικό, αντιπεριβαλλοντικό, αντιαναπτυξιακό, δαπανηρό και αντιεπιστημονικό που προκάλεσε αντιδράσεις στην κοινωνία. Αποτέλεσμα ήταν να μην γίνει τίποτε και για πάνω από 30 χρόνια να μην διατεθούν πόροι στη Θεσσαλία για την αντιμετώπιση του όλου και πιο οξυμένου προβλήματος, κυρίως, άρδευσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Η κριτική είναι μας ουσιαστική και δίκαιη, έγινε μεγάλη καταστροφή.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην από χρόνια υποχρέωση της χώρας, κύρωση της 1ης Αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας και της αντίστοιχης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΦΕΚ 4682 τεύχος β/29-12-2017). Το φράγμα Πύλης είναι ώριμο, έχει όλες τις μελέτες εγκεκριμένες και υπολείπεται η επικαιροποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η συγγραφή των Τευχών Δημοπράτησης. Προτείναμε στην Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει αυτές τις ενέργειες, αλλά δεν έκανε τίποτε. Επίσης, προτείναμε στην Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει, από πόρους του ΕΣΠΑ, τη μελέτη του φράγματος Νεοχωρίτη και δεν έκανε τίποτε. Όσον αφορά στο φράγμα της Μεσοχώρας, το έργο έχει απεμπλακεί πλήρως από τα έργα εκτροπής του Αχελώου και είναι αμιγώς υδροηλεκτρικό. Παραλάβαμε ένα έργο, κυριολεκτικά στον «αέρα» και κατασκευασμένο πριν 15 χρόνια. Με τους Περιβαλλοντικούς όρους του έργου, που εγκρίθηκαν από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διασφαλίζεται πλήρως η ασφάλεια του μη κατακλυζόμενου τμήματος του οικισμού, περιγράφεται η διαδικασία υλοποίησης και ο τόπος μετεγκατάστασης των κατοίκων που κατακλύζονται οι περιουσίες τους, η ανάπτυξη της περιοχής, η ασφάλεια του έργου, η προστασία του οικισμού και του οικοσυστήματος στο πλαίσιο ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Πύλης. Δεν πρέπει να υπάρξει καμία έκπτωση στην εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων αλλά, πρέπει να επιταχυνθεί η υλοποίησή τους. Η υλοποίηση του Σχεδίου που περιγράφουμε για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, είναι περιβαλλοντικά ωφέλιμη, αναπτυξιακή και σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα μπορεί να αποσβέσει την συνολική δαπάνη. 

  1. Στις περιοδείες που κάνετε τώρα, σας λέει ο κόσμος για τα λάθη ή τις παραλήψεις σας;

Η κριτική είναι χρήσιμη όταν γίνεται καλοπροαίρετα και την ακούμε πάντα με μεγάλη προσοχή όταν έρχεται από την κοινωνία. Εμείς δεν ισχυριστήκαμε ποτέ ότι ήμασταν αλάνθαστοι. Ωστόσο οφείλω να σας μεταφέρω ότι στις περιοδείες μας διαπιστώνω την ταχύτατη φθορά της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, η οποία φαίνεται ότι ζει στην εικονική πραγματικότητα που διαμορφώνουν τα φιλικά της ΜΜΕ. Υπάρχει μεγάλη αγωνία και δυσαρέσκεια στον κόσμο για τα ζητήματα της καθημερινότητας, για την πανδημία, την οικονομική ύφεση και την ανεργία. Με τους πολίτες συζητάμε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα προγράμματα Μένουμε Όρθιοι Ι και ΙΙ, ειδικά στους καταστηματάρχες και στους ανθρώπους της αγορά. Επίσης αναλύουμε τα πλήρως κοστολογημένα 11 μέτρα έκτακτης ανάγκης που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη (πχ εισόδημα έκτακτης ανάγκης).

  1. Θωρείτε πως είναι υπεύθυνοι οι βουλευτές, ο Περιφερειάρχης; 

Ήταν προφανής η μη προετοιμασία στη Θεσσαλία για την αντιμετώπιση του Ιανού, για τον οποίο υπήρχε έγκαιρη προειδοποίηση από την ΕΜΥ. Ο κ. Αγοραστός είναι Περιφερειάρχης Θεσσαλίας από το 2011! Πώς οργανώθηκε η προστασία της περιφέρειας από τις πλημμύρες όλα αυτά τα χρόνια; Ποια έργα υποδομής έγιναν και με ποια κριτήρια; Επίσης υπήρξε ολιγωρία στην αντίδραση της Περιφέρειας μετά την καταστροφή. Οι τοπικές αρχές πρέπει να βρίσκονται πρώτες δίπλα στον πολίτη. Ακόμη έχουν μερίδιο πολιτικής ευθύνης και οι κυβερνητικοί βουλευτές. Δεν είναι χτεσινοί στην πολίτικη, άρα κρίνονται για το σύνολο της πορείας τους για αυτά τα θέματα. Γνώριζαν το επίπεδο ετοιμότητας των τοπικών αρχών; Προσπάθησαν να πιέσουν κεντρικά ώστε να ληφθούν μέτρα μέχρι την τελευταία στιγμή; Τι έχουν κάνει σήμερα για τις αποζημιώσεις των πληγέντων πολιτών, καταστηματαρχών και για τις αποζημιώσεις των καλλιεργητών; Οι άνθρωποι ακόμα περιμένουν και τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι ασπιρίνη μπροστά στην καταστροφή.

  1. Τοπικά στον ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να περνάτε και την καλύτερή σας φάση… και ακούγεται πως πολλά είναι τα παράπονά σας ως οργάνωση από τον έναν και μοναδικό βουλευτή.

 Για το δικό μας κόμμα, η εκπροσώπηση στο χώρο παρέμβασης δεν είναι ζήτημα που αφορά έναν άνθρωπο ή έναν θεσμικό εκπρόσωπο. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Τρικάλων, τα όργανα του κόμματος λειτουργούν, συναποφασίζουν και παρεμβαίνουν. Έχουμε πάρει πολλές πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο το τελευταίο διάστημα. Μας ενδιαφέρει με περιοδείες να γυρίσουμε όλο το Νόμο και να μιλήσουμε με τους πολίτες. Με σεβασμό στα υγειονομικά μέτρα, θέλουμε να βρούμε τρόπους ασφαλούς επικοινωνίας και από το διαδίκτυο. Ο τοπικός βουλευτής είναι θεσμικός εκπρόσωπος του Νόμου στο κοινοβούλιο. Είναι απόλυτα λογικό να υπάρχει ανάγκη για συνεχή και αυξημένη συνεργασία με τις τοπικές οργανώσεις. Εμείς θέλουμε περισσότερη συνεργασία. Οι απαιτήσεις είναι πολλές και όταν συζητάμε ουσιαστικά μπορούμε να προχωράμε παραγωγικά.

 

  1. Στο άνοιγμα που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ως… προοδευτική συμμαχία, αρκετοί που μπήκαν μέσα (και στο νομό)… δεν κρύβουν πως προσβλέπουν στα οφέλη της εξουσίας, αδιαφορώντας για το πολιτικό πρόσημο που θα βάλει ο χώρος μετά το συνέδριο… Τι έχετε να πείτε σε αυτούς;

Έχετε κάποια ονόματα «επικίνδυνων» να μου δώσετε …; Το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι απαραίτητο! Προσωπικά το αντιμετωπίζω με ενθουσιασμό και χωρίς φοβικότητα. Το 2012 πολλοί άνθρωποι από τον προοδευτικό χώρο, αριστερές οργανώσεις επέλεξαν να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Έχουν αλλάξει πολλά από τότε και όμως αυτοί συνεχίζουν να μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους σε συνέχεις εκλογικές αναμετρήσεις. Εμείς τους ζητάμε, εφόσον το επιθυμούν, να ενταχθούν στο κόμμα, να ενεργοποιηθούν. Κάνουμε ένα μεγάλο κάλεσμα στους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες της χώρας. Το isyriza ως εγχείρημα πήγε καλά (μας πρόλαβε βεβαία η πανδημία) και όλο αυτό θέλουμε να κορυφωθεί σε μια γιορτή ιδεών, διαλόγου, δημοκρατίας που θα είναι το συνέδριο μας.

Εμείς στο κόμμα δεν έχουμε ούτε τζάκια, ούτε βαρονίες. Ένας άνθρωπος που θα έρθει να προσφέρει, να προτείνει, να συνδιαμορφώσει και να δουλέψει για τη συλλογικότητα σαφώς θα έχει ευκαιρίες να αναλάβει ευθύνες. Αν κάποιοι ονειρεύονται άνετες καρέκλες και περσικά χαλιά, ας διαλέξουν άλλον δρόμο. Το δικό μας το μονοπάτι είναι ανηφορικό, όμορφο και πάει ψηλά. Το ανοίγουμε μαζί και είναι διάφανο. Όλα στο φως και τον καθαρό αέρα. Το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι να καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της επόμενης μέρας ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κυβερνώσα Αριστερά που επιθυμεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε Ελλάδα και Ευρώπη.