Τετάρτη 08.02.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΓΩΝΗΣ: Δεδομένη η έδρα στο ΠΑΣΟΚ

19.01.2023

Σίγουρος για την έδρα του ΠΑΣΟΚ στο νομό, δηλώνει ο γραμματέας του Γιάννης Τριγώνης που με συνέντευξή του στον Ε.Π. δηλώνει πως το κόμμα του είναι έτοιμο για την εκλογική αναμέτρηση. Εκτιμά πως σε αυτή τη φάση το ΠΑΣΟΚ δεν χάνει δυνάμεις από τα άλλα κόμματα, αλλά αντίθετα προσελκύει. Οσον αφορά στην στελέχωση του ψηφοδελτίου επισημαίνει πως θα είναι έτοιμο έως το τέλος του μήνα, ενώ για το θέμα του υποψηφίου δημάρχου σημειώνει πως γίνονται ζημώσεις.

Τέλος για την παρουσία του Χρήστου Λάππα στην εκδήλωση για το βιβλίο του Τσακαλώτου, τονίζει πως «Δεν αμφισβητείται η πολιτική ταυτότητα του Χρήστου Λάππα με την παρουσία του σε μια παρουσίαση βιβλίου».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΚΟΝΤΟ

  

  1. Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές… και κάθε άλλο παρά έτοιμο φαίνεται να είναι το κόμμα σας…

Η ΝΔ επέφερε βαρύτατο πλήγμα στους δημοκρατικούς θεσμούς και αύξησε τις κοινωνικές ανισότητες επιμένοντας σε πολιτικές για τους λίγους και τα συμφέροντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαφάνισε τη μεσαία τάξη και υποθήκευσε το μέλλον της χώρας γιας 99 χρόνια λόγω αυταπατών. Δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου οι ψηφοφόροι και δεν τους αρέσει να αντιμετωπίζονται έτσι.

Η πολιτική ετοιμότητα των κομμάτων καθορίζεται από το βαθμό ολοκλήρωσης του πολιτικού τους προγράμματος. Το ΠΑΣΟΚ είναι το μοναδικό κόμμα το οποίο έχει συντάξει ένα πλήρες προγραμματικό πλαίσιο, το οποίο μετά τις εκλογές μπορεί να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα. Μερικές από τις προτάσεις είναι: μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και καύσιμα, επιβολή πλαφόν στη λιανική αγορά ενέργειας, άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και επαναφορά του καθορισμού του μέσω των εθνικών συλλογικών διαπραγματεύσεων, νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, αυξήσεις που καλύπτουν τον πληθωρισμό για όλους τους συνταξιούχους, δημιουργία δεξαμενής 30.000 κατοικιών που θα διατεθούν με χαμηλό ενοίκιο σε νέα ζευγάρια και νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, προστασία της Α’ κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών, δικαίωμα προσφοράς για την αγορά του δανείου στον δανειολήπτη πριν πωληθεί στα funds, προστασία της αγροτικής ακίνητης περιουσίας και άλλες. Οι προτάσεις μας αποτελούν την απάντηση στα διλήμματα των εκλογών. Απέναντι στον ελιτισμό του κ. Μητσοτάκη και τον λαϊκισμό του κ. Τσίπρα επιλέγουμε την κατάθεση ξεκάθαρων, ρεαλιστικών  και κοστολογημένων προτάσεων, με μοναδικό στόχο την ενίσχυση των κοινωνικών ομάδων που σηκώνουν το βάρος της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια.

Συνεπώς, το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο από χθες, όχι σήμερα, αρκεί να αποφασίσει να κάνει εκλογές ο πρωθυπουργός. Οι κάλπες όμως δεν μπορούν να είναι η οδός διαφυγής του κ. Μητσοτάκη από την ανυποληψία στην οποία έχει βυθίσει τη χώρα.

 

  1. Σας φοβίζει η πιθανότητα από τον πρώτο γύρο κιόλας λόγω της πόλωσης των δυο κομμάτων Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ να σας οδηγήσει σε χαμηλό ποσοστό;

Δεν διαφωνώ ότι το στοιχείο της πόλωσης θα είναι έντονο και από τα δύο κόμματα, με στόχο την εκλογική αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ. Είμαστε όμως σε θέση να αντιμετωπίσουμε την εκλογική διαδικασία πολύ συγκροτημένα, με υπευθυνότητα και ειλικρίνεια, γιατί εμείς μάθαμε από τα λάθη μας και δεν στρουθοκαμηλίζουμε όπως οι πολιτικοί μας αντίπαλοι.

Γι αυτό λοιπόν απευθύνουμε με κεντρικό μήνυμα προς τους ψηφοφόρους μας το αίτημα ισχυρής εντολής προς το ΠΑΣΟΚ, ώστε το κόμμα να λάβει διερευνητική εντολή και να αξιοποιήσει την ισχύ του για να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση στη βάση προγραμματικής συμφωνίας, πάνω δηλαδή στα κεντρικά προτάγματα του προγράμματος που το κόμμα έχει διαμορφώσει.

Και μη ξεχνάτε, ότι για τη σοσιαλδημοκρατία η κοινωνική ευαισθησία και η αλληλεγγύη αποτελεί βασικό πυλώνα πολιτικού σχεδιασμού. Tο έχει αποδείξει άλλωστε το ΠΑΣΟΚ όσα χρόνια ήταν στην εξουσία με τους νόμους που θέσπισε.

Δεσμευόμαστε αν είμαστε ισχυροί στις εκλογές, να οδηγήσουμε τη χώρα μακριά από τον διχαστικό λόγο, στον οποίο επένδυσε το σημερινό δίπολο, δίνοντας τον αγώνα της αξιοπρέπειας, της ευημερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης για την πατρίδα μας, με ενότητα, ισχυρή προγραμματική αυτονομία και καθημερινή δουλειά μέσα στην κοινωνία.

 

  1. Πολλές οι γκρίνιες για τον αρχηγό σας που όσο το ΠΑΣΟΚ δεν ανεβάζει ποσοστά τόσο γίνονται πιο έντονες… Τι είναι αυτό που κάνει λάθος κατά την γνώμη σας;

 Σίγουρα, είναι μια κρίσιμη χρονιά για το ΠΑΣΟΚ το 2023. Οι προσεχείς εκλογές θα είναι οι πρώτες με τον Νίκο Ανδρουλάκη στο τιμόνι του κόμματος μας, ο οποίος θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό, να είστε σίγουρος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στοχοποιείται συνεχώς από φιλοκυβερνητικά μέσα, καθώς και από μέσα φίλα προσκείμενα στο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή αποτελεί γι αυτούς μια άγνωστη απειλή. Δεν έχει καμία απολύτως εξάρτηση από μιντιάρχες, επιχειρηματίες και οικονομικά συμφέροντα. Αυτό είναι που τους τρομάζει περισσότερο. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος της παρακολούθησής του από τον παρακρατικό μηχανισμό που έστησε ο κ. Μητσοτάκης.

Το γεγονός ότι διακινείται το επιχείρημα περί δήθεν διαύλων της Χαριλάου Τρικούπη με την Κουμουνδούρου για συμπόρευση, και το ότι το ΠΑΣΟΚ θα φέρει την ευθύνη για την ακυβερνησία της χώρας, δείχνει ότι η επίτευξη αυτοδυναμίας για τη Ν.Δ. είναι μακριά και επιχειρεί να «τρομοκρατήσει» το ακροατήριο που σκέφτεται να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.

 

  1. Πόσο σας στοίχησε η υπόθεση Καϊλή;

Έχουμε μπροστά μας μια νέα κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στο πολιτικό σύστημα και την αξιοπιστία της πολιτικής. Ζούμε σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων όπου η πολιτική ζωή είναι κινούμενη άμμος και τα προβλήματα των πολιτών αυξάνονται από τις κοινωνικές ανισότητες.

Η Εύα Καϊλή έκανε τις επιλογές της. Κινήθηκε εκτός νόμου και θα υποστεί τις συνέπειες. Δεν θα ήταν σωστό να επιρρίπτουμε ευθύνες σε ένα πολιτικό κόμμα για τις ποινικά κολάσιμες πράξεις μεμονωμένων στελεχών του. Αυτό που κρίνεται, είναι η αντίδραση του κόμματος. Και στην περίπτωση της κ. Καϊλή η αντίδραση ήταν άμεση και χωρίς περιστροφές. Διαγράφηκε άμεσα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει το νομικό πλαίσιο να αυστηροποιηθεί για περιπτώσεις διαφθοράς πολιτικών προσώπων και να κινούνται άμεσα διαδικασίες φυλάκισης και δέσμευσης περιουσίας.

Κάποιοι θέλουν να χρεώσουν όλα τα σκάνδαλα σε έναν πολιτικό χώρο, εντός και εκτός Ελλάδας. Αλλά η πραγματικότητα τους διαψεύδει…

Και τους διαψεύδει όχι μόνο γιατί αυτά συμβαίνουν και σε άλλα κόμματα, αλλά γιατί ήταν το ΠΑΣΟΚ που πήρε τις μεγάλες αποφάσεις για να ενισχύσει τους θεσμούς της λογοδοσίας και της διαφάνειας στη χώρα. Το ΑΣΕΠ, τη Διαύγεια, τις ανεξάρτητες αρχές, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και αυτό δεν θα το αφήσουμε να ξεχαστεί όσο κι αν το επιθυμούν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι.

Η μάχη θα είναι σκληρή αλλά διαλέγουμε τη σωστή πλευρά. Είμαστε με αυτούς που αγωνίζονται για δικαιοσύνη και όχι με αυτούς που καλοπερνάνε με την αδικία. Είμαστε με αυτούς που πλήττονται από τις ανισότητες και όχι με αυτούς που κερδοσκοπούν πάνω σ’ αυτές, όπως ο Πάτσης, ο Χειμάρας, η Ευθυμίου.

 

  1. Που βρίσκεται η υπόθεση του ψηφοδελτίου; Λείπουν τα ονόματα δύο γυναικών… και μέχρι το τέλος του μήνα θα ανακοινωθούν τα ψηφοδέλτιά σας. Που οφείλεται αυτή η δυστοκία;

Η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων βουλευτών αποτελεί μια ιδιαίτερα σύνθετη διαδικασία, καθώς πρέπει να συνδυαστεί ένα πλήθος παραμέτρων προκειμένου να ολοκληρωθεί ένα άρτιο, με γεωγραφική κατανομή ψηφοδέλτιο σε κάθε εκλογική περιφέρεια της χώρας. Το δύσκολο αυτό έργο έχει αναλάβει η επιτροπή ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ της οποίας το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του μήνα και στη συνέχεια θα επικυρωθεί από την κεντρική επιτροπή. Στα πλαίσια της αρχής των ίσων ευκαιριών για όλους τους υποψήφιους βουλευτές μας, δεν έχει κανένα νόημα να ανοίγει συζήτηση ονοματολογίας πριν από την επίσημη ανακοίνωση του ψηφοδελτίου. Πρόκειται όμως για ένα ψηφοδέλτιο ικανό να μας δώσει ένα ισχυρό ποσοστό στην πρώτη κάλπη, που είναι και το ζητούμενο.

 

  1. Με βάση τα δικά σας στοιχεία, το ΠΑΣΟΚ θα βγάλει έδρα στο νομό;

Βάσει των στοιχείων των αναλύσεων όλων των πολιτικών χώρων η έδρα του ΠΑΣΟΚ στον νομό Τρικάλων είναι δεδομένη. Η αύξηση της εκλογικής μας δύναμης επιβεβαιώνεται και καθημερινά στις επαφές και τις συζητήσεις μας με την κοινωνία.

 

  1. Για τον υποψήφιο δήμαρχο είχατε πει πως μέσα στο Νοέμβριο το αργότερο θα είχατε ανακοινώσει όνομα… Υπάρχει κανείς ενδιαφερόμενος ή στέρεψε η δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ στην Τ.Α. που τόσο επαίρονταν;

Ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί διαχρονικά για την κεντροαριστερά ένα πρωταρχικό πεδίο δράσης πλήθους στελεχών της. Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ σέβεται διαχρονικά την αυτοδιοικητική αυτοτέλεια και στηρίζει έμπρακτα τον ακηδεμόνευτο χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ποτέ δεν αφήσαμε να εννοηθεί ότι θα ανακοινώσουμε ως κόμμα υποψήφιο δήμαρχο. Αυτό που επαναλαμβάνουμε είναι ότι οι υγιείς δημοκρατικές δυνάμεις είναι αυτονόητο ότι θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και τα στελέχη του χώρου μας θα είναι στην πρώτη γραμμή της εκλογικής μάχης. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως οι ζυμώσεις σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης όχι απλά δεν φθίνουν, αλλά εντείνονται όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές.

 

  1. Πως κρίνεται το έργο της κυβέρνησης στο νομό;

 Θα ήθελα πρώτα να σας θυμίσω την ηχηρά καμπάνα από τις Βρυξέλλες προς το Μαξίμου για το όργιο αδιαφάνειας στις συμβάσεις με τις απευθείας αναθέσεις και τους κλειστούς διαγωνισμούς, ενώ παγώνουν οι πληρωμές σε έργα που υλοποιούνται μέσω του ΕΣΠΑ και για τα οποία έχει εγκριθεί η ετήσια χρηματοδότηση, όταν η απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι εξαιρετικά χαμηλή, με πόρους δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει λάβει η χώρα, να λιμνάζουν.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει θέση για τα έργα που περιλαμβάνονται στο στρατηγικό σχέδιο υποδομών και να κατανέμει τους δημόσιους πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης αναλογικά και ισότιμα.

Επίσης, οι επιφανειακοί χειρισμοί της κυβέρνησης στη διαχείριση των πόρων της νέας ΚΑΠ οδηγεί τον αγροτικό κόσμο του νομού μας σε απόγνωση. Οι οριζόντιες πολιτικές δεν ευνοούν την ανάπτυξη και κρατούν το πιο ζωτικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας – τον αγροτικό κόσμο – σε καθεστώς ομηρίας.

 

  1. Βλέπετε να υπάρχει στα Τρίκαλα μετακίνηση ψηφοφόρων και στελεχών προς τον ΣΥΡΙΖΑ;

 Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν έχουν μόνο νέες ιδέες και προτάσεις, έχουν και ένα διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης της πολιτικής. Είναι άνθρωποι που έμειναν ή ήρθαν σε αυτό τον χώρο λόγω ιδεολογικού προσήμου και όχι γιατί υπήρχε κάποιο προσωπικό συμφέρον ή μία εκλογική συνθήκη που θα τους έφερνε κοντά σε οικονομικές απολαβές. Έχουν αποδείξει ότι δεν ψάχνουν καρέκλες. Άνθρωποι που αντιλαμβάνονται πλήρως την ηθική διάσταση της πολιτικής και συμμετέχουν για να δώσουν και όχι για να πάρουν. Θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης των ανθρώπων που θα μας στηρίξουν. Καθώς το πολιτικό ήθος και η άρθρωση καθαρού προγραμματικού λόγου είναι ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντες για το εκλογικό σώμα, θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ προσελκύει παρά χάνει ψηφοφόρους από άλλα κόμματα.

 

  1. Ποια είναι η γνώμη σας για την παρουσία του Χρ. Λάππα στο πάνελ του βιβλίου του Ευκλείδη Τσακαλώτου;

 Ο Χρήστος Λάππας έχει αποδείξει στην ιδιαίτερα μακρά και πετυχημένη του πολιτική πορεία, είτε ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, είτε ως δήμαρχος, ότι διακατέχεται από ένα ιδιαίτερο αίσθημα πολιτικού πολιτισμού. Δεν αμφισβητείται η πολιτική ταυτότητα του Χρήστου Λάππα με την παρουσία του σε μια παρουσίαση βιβλίου. Είμαι σίγουρος ότι η τοποθέτησή του θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η κριτική του είναι ενίοτε ιδιαζόντως καυστική!

[fbcomments]