Τρίτη 03.08.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΣΙΑ ΦΑΡΑΚΗ: Θέατρο δεν είναι τα βίτσια του καθενός

12.03.2021

«έχω γίνει αποδέκτης λεκτικών κακοποιητικών συμπεριφορών. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι εμείς οι παλαιότεροι ηθοποιοί γαλουχηθήκαμε με την άποψη ότι ο σκηνοθέτης είναι Θεός και με μία στρατιωτική πειθαρχία»

Την ανάγκη να θωρακίσουν τον κλάδο του θεάτρου, ώστε να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα που είδαν το φως της δημοσιότητας, τονίζει η γνωστή ηθοποιός και σκηνοθέτης Σία Φαράκη.

Μάλιστα για περιπτώσεις όπως αυτή του Λιγνάδη είναι αρκετά σκληρή: «όποιοι βαφτίζουν θέατρο ή μέρος της θεατρικής διαδικασίας τα κόμπλεξ, τα βίτσια και τις διαστροφές τους βασανίζοντας κι εξευτελίζοντας τους πολύτιμους συνανθρώπους και συνεργάτες τους πλανώνται πλάνην οικτρά», για να τονίσει πως η θέση αυτών είναι «στην καρέκλα του ψυχίατρου και σε ένα κελί φυλακής».

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΧΡΗΣΤΟ ΚΟΝΤΟ

  1. Κ. Φαράκη, κάθε μέρα που ξημερώνει, δεν ξέρουμε πραγματικά τι θα ακούσουμε από τον χώρο του θεάματος. Περιμένατε ποτέ πως θα ανέδιδε τόση μπόχα και δυσωδία όταν άνοιξε το καπάκι της χύτρας από την Μπεκατώρου;

Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι από το μέγεθος των αποκαλύψεων.

Το κύμα καταγγελιών των τελευταίων εβδομάδων ισοδυναμεί με ξεσηκωμό των πολλών, εργασιακά αδυνάμων κατά των λίγων δυνατών, οι οποίοι εξουσιάζουν τον καλλιτεχνικό χώρο. Λίγοι πολυθεσίτες δημιουργοί, έχοντας 2 και 3 θέσεις ταυτόχρονα σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, που δυναμώνουν υπέρμετρα το εγώ τους και το εξουσιαστικό εκτόπισμά τους, το οποίο, στη συνέχεια, εκμεταλλεύονται ασκώντας την εξουσιαστική δύναμή τους πάνω σε συναδέλφους. Πιστεύω πως από το <<άνοιγμα της χύτρας >> όπως αναφέρετε, αναδύθηκε μια <<δυσωδία>>, όμως στο χέρι μας είναι να διδαχθούμε από αυτό και να θωρακίσουμε τον κλάδο μας για να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα.

  1. Παιδεραστές, βιαστές, βίαιοι άνθρωποι… Αυτό είναι το θέατρο;

Το θέατρο είναι φως, μαγεία, αγάπη. Δεν μπορούν οι παραβατικές συμπεριφορές λίγων να καθορίζουν έναν ολόκληρο κλάδο που είναι ταμένος στο να υπηρετεί την τέχνη.

Το θέατρο από τη σύλληψη του είναι Άγιο πράγμα. Δημιουργήθηκε από μια βαθύτατη ανάγκη για κάθαρση σωματική, ψυχική, νοητική. Το θέατρο είναι πρωταθλητισμός και ασκητική μαζί .Είναι προσφορά και υπηρεσία στον άνθρωπο.

Για να το υπηρετήσει κάποιος θα πρέπει να κινηθεί προς μια τέτοια κατεύθυνση, δηλαδή να δουλέψει πολύ σκληρά με τον εαυτό του, να φωτίσει τα σκοτάδια του, να εξευγενίσει την ψυχή του, και να θεραπεύσει τραύματα και πληγές όχι μόνο δικές του αλλά κυρίως των άλλων. ΔΥΣΚΟΛΟ ΠΟΛΥ. Έχει μεγάλη ευθύνη αυτή η ιστορία και σίγουρα δεν είναι περίπατος.

Είναι μια διαρκής αναμέτρηση με τα σκοτάδια σου,

τη ματαιοδοξία σου, τον βαθύτατο εγωισμό σου. Δεν αρκεί λοιπόν, όπως καταλαβαίνετε, το οποιοδήποτε ταλέντο, η προσωπική γοητεία, η σκηνική ευφυΐα και τα ρέστα. Όποιοι κύριοι και κυρίες θεωρούν πως αρκεί…

  1. Υπήρξατε πρόσωπο που συγκέντρωνε τα φώτα της δημοσιότητας για αρκετά χρόνια στο χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου. Είχατε ανάλογη εμπειρία εσείς; Υπήρξε κάποιος σκηνοθέτης ή θιασάρχης που είχε από σας απαιτήσεις πέραν της δουλειά σας;

Ευτυχώς δεν μου συνέβη κάτι τέτοιο. Σε αυτό συνετέλεσε το ότι, όταν ξεκίνησα την καριέρα μου ως ηθοποιός ήμουν ήδη αναγνωρίσιμη από το χώρο της μόδας και ως Σταρ Ελλάς.

Βέβαια έχω γίνει αποδέκτης λεκτικών κακοποιητικών συμπεριφορών. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι εμείς οι παλαιότεροι ηθοποιοί γαλουχηθήκαμε με την άποψη ότι ο σκηνοθέτης είναι Θεός και με μία στρατιωτική πειθαρχία.

  1. Υπάρχει διαφορά στους θιάσους του τότε και του τώρα;

Δεν βρίσκω κάποια διαφορά. Οι θίασοι λειτουργούν με ιεραρχία και με τους άγραφους νόμους του θεάτρου.

  1. Ήσασταν υποψήφια στο πλευρό του σημερινού προέδρου του ΣΕΗ Σπύρου Μπιμπίλα. Πιστεύετε πως ήταν άδικη η επίθεση που δέχθηκε από τον Λιγνάδη;

Ήταν κατάφορα άδικη, άνανδρη και προσβλητική. Ο Σπύρος Μπιμπίλας είναι εξαιρετικός ηθοποιός και απίστευτα δοτικός και ευαίσθητος άνθρωπος.

Έχει ταχθεί εδώ και χρόνια -όχι τώρα που είναι Πρόεδρος- στον αγώνα για τα δικαιώματά μας και συνδράμει με απίστευτο σθένος τους ηθοποιούς σε ανάγκη. Έλαβε τις περισσότερες ψήφους από όλους τους υποψηφίους γιατί χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης μας.

  1. Ποια είναι η γνώμη σας για τον Δημήτρη Λιγνάδη;

Ο Δημήτρης Λιγνάδης έχει ένα αξιόλογο βιογραφικό. Ο ηθοποιός όμως πρώτα πρέπει να ποιεί ήθος. Η δικαιοσύνη θα αποφανθεί.

Όμως, όποιοι βαφτίζουν θέατρο ή μέρος της θεατρικής διαδικασίας τα κόμπλεξ, τα βίτσια και τις διαστροφές τους βασανίζοντας κι εξευτελίζοντας τους πολύτιμους συνανθρώπους και συνεργάτες τους πλανώνται πλάνην οικτρά. Δεν υπηρετούν το θέατρο αλλά το βαθύ τους σκοτάδι και δεν ανήκουν σίγουρα στο θέατρο αλλά στην καρέκλα του ψυχίατρου και σε ένα κελί φυλακής.

7.Πόσο μεγάλη πιστεύετε πως είναι η ζημιά που θα υποστεί ο χώρος της τέχνης του θεάτρου;

Οι ώρες είναι κρίσιμες, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να μη χαθεί η ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους καλλιτέχνες.

Το θέατρο δεν έχει καμία ανάγκη, από κανέναν, να υπερασπιστεί την υπόληψη του -ως Τέχνη- στην κοινή γνώμη της ίδιας της χώρας που το γέννησε πριν 2500 χρόνια. Ποτέ ως τώρα, κάποια εγκληματική ενέργεια ή η συγκάλυψή της, δεν μπόρεσε να το σπιλώσει. Ούτε το θέατρο, ούτε τους ηθοποιούς του: από τον πρώτο “Υποκριτή”, τον Θέσπι, μέχρι σήμερα, αυτή η χώρα έχει ευλογηθεί από μεγάλες προσωπικότητες ηθοποιών που ενέπνευσαν και άνοιξαν δρόμο όχι μόνο για τους επόμενους, αλλά και για την κοινωνία ολόκληρη.

Διότι ο Πολιτισμός πρέπει να ενώνει. Η καλλιτεχνική δημιουργία είναι φως. Ο Πολιτισμός είναι Δημοκρατία».

  1. Είστε δασκάλα θεατρικών ομάδων παιδικών, αλλά και ενηλίκων… Ποιες είναι οι αντιδράσεις των ατόμων που συμμετέχουν σε αυτές;

Όλοι είναι σοκαρισμένοι και αναρωτιούνται για το αποτέλεσμα που θα προκύψει από αυτό το τσουνάμι των καταγγελιών. Απευθύνουν ένα μεγάλο μπράβο σε όλους αυτούς τους αληθινούς καλλιτέχνες, που βγήκαν και μίλησαν με ζηλευτό θάρρος. Με αφορμή τα γεγονότα αυτά που ζούμε, ας αναλογιστούμε όλοι όσοι δουλεύουμε ή ασχολούμαστε με το χώρο του θεάτρου… γιατί κάνουμε τελικά θέατρο… η ανάγκη είναι επιτακτική…

  1. Υπάρχουν άτομα που σκέφτονται να τα παρατήσουν ή γονείς που να είπαν δεν στέλνουμε ξανά τα παιδιά μας;

Κανένας από τους μαθητές μου ή τους γονείς τους δεν εξέφρασε τέτοια άποψη. Αναγνωρίζουν ότι παθογένειες υπάρχουν σε όλους τους χώρους. Επίσης γνωρίζουν την άποψή μου και τη θέση μου σε αυτά τα ζητήματα και με εμπιστεύονται ως εμψυχώτρια πολλά χρόνια τώρα.

10.Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα λόγω κορονοϊού στους Τρικαλινούς ηθοποιούς;

Το επάγγελμά μας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Έχουμε να δουλέψουμε ουσιαστικά από πέρυσι τον Μάρτιο. Αναμένουμε όλοι να τελειώσει αυτή η περιπέτεια και να επανέλθουμε. Ίσως και πιο ανανεωμένοι και με καινούργια έμπνευση και όραμα.