Κυριακή 29.01.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΠΕΡΥ ΧΑΡΤΟΠΟΥΛΟΥ: Χωρίς όραμα η Δημοτική Αρχή Καλαμπάκας

24.04.2017

Καταπέλτης κατά της δημοτική αρχής είναι η επικεφαλής της παράταξης Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών, Πέρυ Χαρτοπούλου, τόσο για τη στάση της στο ζήτημα που προέκυψε με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τα Μετέωρα, αλλά και για τα προβλήματα που ταλανίζουν αυτή τη στιγμή τον Δήμο Καλαμπάκας. Η ίδια δεν διστάζει να πάρει θέση και να δηλώσει πως το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να παρέμβει στην κυβέρνηση ώστε «να εκδοθεί ένα ΠΔ προς όφελος της τοπικής κοινωνίας».

Δεν διστάζει επίσης να μιλήσει για συμφέροντα που επέφεραν τεράστια πολεοδομική ζημιά στην πόλη της Καλαμπάκας ενώ κατηγορεί την δημοτική αρχή πως βαδίζει χωρίς σχέδιο.

Συνέντευξη στον Χρήστο Κοντό 

  1. Κ. Χαρτοπούλου να ξεκινήσουμε τη συνέντευξή μας από το φλέγον θέμα του Προεδρικού Διατάγματος για τα Μετέωρα. Ποια είναι η θέση του συνδυασμού σας σε αυτό; Θα φέρετε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Ο ν. 2351/1995 προβλέπει στο άρθρο 2 παρ. 2 τα εξής: «Με την επιφύλαξη της διάταξης της παρ. 4 του άρθρου 1 του παρόντος η άσκηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων, η κατασκήνωση, η διανυκτέρευση, η εκτέλεση καλλιτεχνικών παραστάσεων ή εκδηλώσεων, καθώς και η εκτέλεση ασκήσεων ή επιδείξεων ανεμοπτερισμού στην περιοχή αυτή, υποβάλλεται ως προς το είδος, τον τόπο, το χρόνο και τη διάρκειά τους σε περιορισμούς, οι οποίοι εξασφαλίζουν την αδιακώλυτη άσκηση του μοναχικού βίου και της θείας λατρείας. Οι περιορισμοί αυτοί καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Πολιτισμού, γνώμη της Συνάψεως των Ιερών Μονών των Μετεώρων και γνώμη του οικείου νομαρχιακού συμβουλίου». Όπως είναι προφανές, η παραπάνω διάταξη προσδιορίζει ακριβώς τις δραστηριότητες που υπόκεινται σε περιορισμούς  αλλά  και τον τρόπο με τον οποίο θα εξειδικευτούν οι περιορισμοί,  δηλαδή την έκδοση ΠΔ. Ξαφνικά πληροφορούμαστε ότι θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 25.04.2017 -προκειμένου αυτό να γνωμοδοτήσει όπως προβλέπεται- ένα σχέδιο του ΠΔ το οποίο επιχειρεί μία παντελώς παράνομη και αντισυνταγματική «διαστολή» των δραστηριοτήτων που απαγορεύονται και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Η παράταξή μας έχει την άποψη ότι η τοπική κοινωνία δεν πρέπει να επιτρέψει να αποφασίσουν «για αυτήν χωρίς αυτήν» και για τον λόγο αυτό πρωτοστατεί στην οργάνωση της δημόσιας διαβούλευσης. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρήσαμε μεταξύ άλλων να συγκαλέσουμε Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο όμως δεν κατέστη εφικτό διότι προσέκρουσε στην αντίθετη άποψη μέρους της αντιπολίτευσης αλλά και της Δημοτικής Αρχής.   Θα πρέπει όμως να πω ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο είτε αυτό είναι έκτακτο είτε είναι τακτικό και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.

  1. Ως συντονίστρια του ΣΥΡΙΖΑ θα παρέμβετε; Εσείς είστε κυβέρνηση εσείς νομοθετείτε…

Το κόμμα είναι αυτό που πρέπει να δίνει την κατεύθυνση στην κυβέρνηση, το κόμμα είναι αυτό που πρέπει να κάνει κριτική, καθώς επίσης και να προσδιορίζει τον ρόλο της κυβέρνησης. Η κοινωνία αυτή τη στιγμή περιμένει την κυβέρνηση. Το κόμμα είναι μέρος της κοινωνίας, άρα μπορεί και πρέπει να μεταφέρει ανά πάσα στιγμή όλα τα μηνύματα της κοινωνίας προς την κυβέρνηση. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, μα πάνω απ’ όλα χρήσιμοι να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και τις αναγκαιότητες που προκύπτουν καθημερινά με μόνο γνώμονά μας την κοινωνία και το συμφέρον της. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η παρέμβασή μας για το συγκεκριμένο θέμα και θα κάνουμε ότι πρέπει ως μέλη της ΟΜ αλλά και της ΝΕ του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ για να εκδοθεί ένα ΠΔ προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

  1. Ας μείνουμε όμως λίγο στα θέματα του δήμου. Εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, αλλά ελάχιστες διανυκτερεύσεις. Υπάρχει σχέδιο, υπάρχει ένα πλάνο στον δήμο να ανατραπεί όλο αυτό;

Ο Δήμος Καλαμπάκας έχει ένα θεωρητικά εκπληκτικό πλεονέκτημα. Τα Μετέωρα. Ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς το οποίο από μόνο του θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα οικονομικό θαύμα στη περιοχή αν όμως αξιοποιούνταν με τον σωστό τρόπο. Αυτό που πρέπει να διευκρινίσω είναι ότι η οποιαδήποτε αξιοποίηση αυτού του πλεονεκτήματος πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την Ιερότητα του Χώρου και να πραγματοποιηθεί με κύριο γνώμονα το σεβασμό προς τους Κανόνες του Μοναστικού Βίου. Αυτό το τονίζουμε με κάθε ευκαιρία το έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους και το επαναλαμβάνουμε ακόμη μία φορά. Όμως δεν μπόρεσα ποτέ να αντιληφθώ γιατί η προσέλκυση εναλλακτικού τουρισμού και οι τυχόν δράσεις στα Μετέωρα που θα τον συνοδεύουν θα μπορούσε να προσκρούσει στις αμέσως παραπάνω αρχές.   Άποψή μας ήταν και εξακολουθεί να είναι ότι  η ανάπτυξη της περιοχής και ο σεβασμός στην Ιερότητα του Χώρου μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά. Αρκεί να υπάρχει θέληση από όλες τις πλευρές να γίνει αυτό. Δυστυχώς, σχεδόν όλες οι  Δημοτικές Αρχές δεν κατάφεραν να το αντιληφθούν αυτό. Και λέω σχεδόν όλες, γιατί στο παρελθόν υπήρξε ανάλογη προσπάθεια, όμως αντιμετωπίστηκε με φανατισμό και πόλωση με δύο τραγικά αποτελέσματα. Το πρώτο ήταν ο διχασμός της τοπικής κοινωνίας και το δεύτερο ο ν. 2351/1995 ο οποίος ψηφίστηκε τότε κυριολεκτικά μέσα σε μία νύχτα. Η σημερινή Δημοτική Αρχή διακατέχεται δυστυχώς από αγκυλώσεις που εμποδίζουν ακόμη και τον διάλογο μέσα στην ίδια την κοινωνία. Είναι λυπηρό να παρακολουθούμε ένα μεγάλο τμήμα των δημοτών να προσπαθούν απεγνωσμένα να πετύχουν το αυτονόητο –το δικαίωμά τους λ.χ. να σκαρφαλώνουν στα βράχια όπως έκαναν οι παππούδες και οι πατεράδες τους- και η Δημοτική Αρχή να αρνείται ακόμη και να προκαλέσει μία διαβούλευση. Όχι, δεν έχει σχέδιο η σημερινή Δημοτική Αρχή. Και δεν έχει και όραμα. Διότι αν είχε, θα μπορούσε να αντιληφθεί ότι όταν διοργανωθεί ένα παγκόσμιο φεστιβάλ αναρρίχησης ή ένα παγκόσμιο φεστιβάλ σχοινοβασίας στα Μετέωρα, οι αθλητές που θα έρθουν στην περιοχή από όλα τα μέρη του κόσμου, θα διανυκτερεύσουν για τουλάχιστο 5 νύχτες, θα φάνε εδώ, θα διασκεδάσουν εδώ θα αφήσουν χρήματα στον τόπο μας.

  1. Ποιο θα ιεραρχούσατε ως σημαντικότερο πρόβλημα της πόλης της Καλαμπάκας, για το οποίο η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει τίποτα;

Όπως προανέφερα, οι αγκυλώσεις της σημερινής Δημοτικής Αρχής και η παντελής έλλειψη ικανότητας να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής που θα ισορροπεί τις διαφορετικές απόψεις αλλά και που παράλληλα θα προστατεύει τόσο τα συμφέροντα των δημοτών όσο και την Ιερότητα του Χώρου των Μετεώρων την καθιστούν υπόλογη.  Υιοθετεί μία μονόπλευρη στάση υπεράσπισης δήθεν της Ιερότητας του Χώρου ενώ η αλήθεια είναι ότι αδιαφορεί για την πραγματική πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου, παραμένοντας δέσμια των λαθεμένων επιλογών της.

5.Η Καλαμπάκα είναι ίσως η μοναδική τουριστική πόλη που δεν έχει αναδείξει το ιστορικό της κέντρο. Υπάρχουν συμφέροντα που εμποδίζουν την ανάδειξή του ή είμαι θέμα ελλείμματος δημοτικών αρχών μέχρι τώρα; 

Παρά το γεγονός ότι η ίδια η πόλη της Καλαμπάκας αλλά και οικισμοί και χωριά της όπως το Καστράκι, η Θεόπετρα η Κορομηλιά κ.λ.π. περιστοιχίζονται από ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, καμία Δημοτική Αρχή δεν κατάφερε να το αναδείξει. Η ίδια η πόλη της Καλαμπάκας αποτελεί ένα χαρακτηριστικότατο παράδειγμα ακαλαισθησίας. Κατά καιρούς πάρθηκαν αποφάσεις και έγιναν έργα με μοναδικό στόχο την φωτογραφική εξυπηρέτηση συμφερόντων τα οποία οδήγησαν στο σημερινό αποτέλεσμα. Κτίσματα άσχημα, ατάκτως ερριμένα χωρίς χρώμα και προσωπικότητα. Οι όποιες παρεμβάσεις επιχειρήθηκαν όπως για παράδειγμα η πεζοδρόμηση μέρους του κέντρου της πόλης όχι μόνο δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα, αλλά αντίθετα επιδείνωσαν την κατάσταση. Προεκλογικά η παράταξή μας είχε παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων σε όλο το κέντρο της πόλης όπως λ.χ. η πεζοδρόμηση κάθετων δρόμων και μονοπατιών που ξεκινούσαν από το Νότιο τμήμα της πόλης και αφού διέσχιζαν όλη την πόλη έφταναν μέχρι τους πρόποδες των Μετεώρων στην παλιά πόλη το οποίο θα αναδείκνυε το φυσικό περιβάλλον, θα έλυνε το κυκλοφοριακό πρόβλημα και θα έδινε την δυνατότητα στους τουρίστες αλλά και τους ντόπιους να ανακαλύψουν τις ομορφιές της περιοχής.

6.Πολλά είναι τα παράπονα που ακούγονται από τις πρώην κοινότητες του δήμου σας, αν και θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη πως είστε από τους μεγαλύτερους σε έκταση δήμους στη χώρα.

Είναι αλήθεια ότι τα χρόνια της κρίσης οι περικοπές της χρηματοδότησης προς την Τ.Α. ήταν πολύ μεγάλες. Αυτό σε συνδυασμό με την αδυναμία των Τοπικών Αρχών να αξιοποιήσουν τα όποια θετικά, να ενισχύσουν την πρωτογενή τοπική παραγωγή, να καλλιεργήσουν και να προωθήσουν την ιδέα της σύμπραξης των επαγγελματιών της περιοχής όπως την προώθηση των τοπικών γεωργικών, κτηνοτροφικών κ.λ.π. προϊόντων στα τουριστικά καταλύματα, την δημιουργία λαϊκών αγορών αποκλειστικά με τοπικά προϊόντα, την δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων και ένα σωρό άλλα είναι φυσικό να οδηγήσουν την τοπική οικονομία σε μαρασμό.   

  1. Στο τραπέζι της κυβέρνησης προς συζήτηση είναι και η αλλαγή του Καλλικράτη. Ποιες είναι οι προτάσεις για τον δήμο Καλαμπάκας και για το νομό, να μείνει ως έχει;

Η συζήτηση αυτή θα έπρεπε να είχε γίνει με την σοβαρότητα που απαιτεί το θέμα. Ο Δήμος Καλαμπάκας όφειλε να έχει διαμορφώσει συγκεκριμένη ολοκληρωμένη πρόταση ενόψει του γεγονότος ότι είναι ένας Δήμος με πολλές ιδιομορφίες, όπως η μεγάλη του έκταση και το ότι περιέχει και ορεινό και πεδινό κομμάτι. Για να γίνει όμως αυτό  απαιτείται δουλειά και ευαισθησία. Αν το μόνο που κάνουμε είναι να ακολουθούμε τις επιταγές της ΚΕΔΕ δεν οδηγούμαστε πουθενά.

  1. Θα είστε ξανά υποψήφια στις επόμενες εκλογές;

Αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να πω είναι ότι αισθάνομαι ικανή και χρήσιμη. Και ότι θα συνεχίσω να προσφέρω στον τόπο μου από όποια θέση και αν κληθώ να τον υπηρετήσω.

 

[fbcomments]