Δευτέρα 28.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κ. ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ: Η κοινωνία χρειάζεται ένα νέο ΠΑΣΟΚ

03.09.2019

«Ελπίζαμε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα, δεν το κρύψαμε, αλλά από τη θέση και τη δύναμη που μας έδωσε ο λαός θα δώσουμε τη μάχη σε όλα τα επίπεδα», θα πει για το εκλογικό αποτέλεσμα ο πρώτος σε ψήφους του ψηφοδελτίου του ΚΙΝΑΛ, Κωνσταντίνος Παπαευθυμίου.

Αιτία για την συνέντευξη η αυριανή διακήρυξη της 3η Σεπτέμβρη την οποία μάλιστα υπέγραψε τότε και ο αείμνηστος πατέρας του.

«Η κοινωνία χρειάζεται ένα νέο ΠΑΣΟΚ , με τον άνθρωπο στο επίκεντρο , με ενωτικό και όχι διχαστικό χαρακτήρα  που να δίνει λύσεις στα σημερινά προβλήματα», θα μας πει.

Απαντώντας στα όσα βγήκε και κατήγγειλε η Χρύσα Ντιντή, ο Κωνσταντίνος Παπαευθυμίου απαντά: «Θα προτιμήσω αντί να ασχολούμαι με ανάξια λόγου ζητήματα  να αξιοποιήσω την φωνή που μου έδωσαν οι πολίτες για να στοχεύσω σε ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας και τα παιδιά μας».

Οσον αφορά σε πιθανές εξελίξεις για την ηγεσία του κινήματος απαντά: «Έχοντας κάνει την αυτοκριτική μας συνεχίζουμε ενωμένοι με τη Φώφη  Γεννηματά»

Τέλος σχετικά με την μετακίνηση του σε έναν άλλο πολιτικό χώρο είναι ξεκάθαρος και ιδιαίτερα σκληρός, μάλλον με αιχμές προς… τρίτους: «Δεν κάνω τις επιλογές μου με όρους ευκαιρίας , μελλοντικής πολιτικής αποκατάστασης και εξέλιξης , με  λογικές ερωτεύσιμων καρεκλών, ούτε έχω σκοπό να μεταπηδώ πολιτικά εδώ κι εκεί ως αυστραλιανό μαρσιποφόρο».

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΚΟΝΤΟ  

  1. Κ. Παπαευθυμίου πρώτη μας συνέντευξη μετά τις εκλογές, στις οποίες στον συνδυασμό του ΚΙΝΑΛ είχατε την πρωτιά. Ηταν αυτό που περιμένατε ή ελπίζατε να πάτε πιο πάνω και εσείς και το κόμμα σας;

– Μέσα σε μία πολύ σκληρή και πολωτική εκλογική διαδικασία  το ΚΙΝΑΛ κατάφερε να ανεβάσει το ποσοστό του σε σχέση με τις Ευρωεκλογές, έστω και οριακά, ενώ σε σχέση με τις εκλογές του ’15 το ποσοστό είναι σαφώς υψηλότερο. Στον δε Ν.Τρικάλων πετύχαμε να έχουμε το καλύτερο ποσοστό στη Θεσσαλία και ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα. Ασφαλώς και ελπίζαμε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα, δεν το κρύψαμε, αλλά από τη θέση και τη δύναμη που μας έδωσε ο λαός θα δώσουμε τη μάχη σε όλα τα επίπεδα. Όσο για την προσωπική μου πορεία, έχω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο που αγκάλιασε την υποψηφιότητά μου και στόχος μου είναι να δικαιώσω αυτή τους την επιλογή.

2. Σαν αύριο το 1974 είχαμε την διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, επέτειος που αποτέλεσε και αιτία για την σημερινή συνέντευξή μας. Αλήθεια τι έχει μείνει από τότε… πέραν των προβλημάτων, γιατί ακόμη οι αρχές τις διακήρυξης είναι ζητούμενα.

-Το ΠΑΣΟΚ ούτε τα λάθη απέφυγε ούτε είχε πάντα τις καλύτερες απαντήσεις στα προβλήματα..Το θετικό έργο του όμως δεν έχει αντίστοιχα ισοδύναμα στο ΄΄βιογραφικό΄΄ των άλλων κομμάτων. Το θετικό κεκτημένο της χώρας είναι κατά κύριο λόγο έργο του ΠΑΣΟΚ. Από την εθνική συμφιλίωση μέχρι τους δημοκρατικούς θεσμούς και από το κοινωνικό κράτος μέχρι τις αναπτυξιακές υποδομές και τη διεθνή θέση της χώρας αξίζει να αξιολογηθεί η περίοδος της μεταπολίτευσης και η συνεισφορά των κομμάτων με επιστημονικό τρόπο.  Έγινε ο θετικός πρωταγωνιστής της μεταπολίτευσης.
Το πέτυχε γιατί δεν επεδίωξε να επιβληθεί στην κοινωνία χρησιμοποιώντας την εξουσία, αλλά απελευθέρωσε την κοινωνία, καταργώντας τα κλειστά συστήματα εξουσίας,  δίνοντας εξουσία στους πολίτες με λόγο και ρόλο στη δημόσια ζωή όσο ποτέ μέχρι τότε. Από αυτήν δημιουργήθηκε το ΠΑΣΟΚ , σε αυτήν στηρίχθηκε και αυτήν υπηρέτησε όλα αυτά τα χρόνια . Σήμερα, που χρειαζόμαστε και επιχειρούμε μια ανάλογη ιστορική επανεκκίνηση με το Κίνημα Αλλαγής, με βασικό πυλώνα το ΠΑΣΟΚ, αξιοποιούμε τη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη ως σημείο αναφοράς και διδαχής για τα σωστά και τα λάθη μας στον δρόμο για την προοδευτική αναγέννηση της χώρας.. Η κοινωνία χρειάζεται ένα νέο ΠΑΣΟΚ , με τον άνθρωπο στο επίκεντρο , με ενωτικό και όχι διχαστικό χαρακτήρα  που να δίνει λύσεις στα σημερινά προβλήματα . Πρέπει να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με την κοινωνία. Ασφαλώς υπάρχουν νέοι στόχοι, νέα μέσα πολιτικής, ριζικά διαφορετικό διεθνές περιβάλλον. Τα αιτήματα όμως του λαού και οι ανάγκες της χώρας εξακολουθούν να συμπυκνώνονται στο τρίπτυχο «εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική δικαιοσύνη». Ο τόπος για να προχωρήσει χρειάζεται νέα εξουσία και εθνικής πνοής κόμμα δημοκρατικής λειτουργίας, παραγωγή νέου εθνικού πλούτου, διαμόρφωση σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους δικαίου, εθνική αυτοπεποίθηση, δηλαδή χρειάζεται μια σύγχρονη, προοδευτική, παραγωγική, πατριωτική διακυβέρνηση στην πράξη. Κατά την ταπεινή μου γνώμη χρειαζόμαστε μια καινούργια ατζέντα που να απευθύνεται στις σημερινές ανάγκες και να αναδεικνύει τις διαφορές μας από τα άλλα κόμματα. Στο δε εσωτερικό μας μέτωπο θα πρέπει να αφήσουμε , επιτέλους , την πολιτική των ισορροπιών προσωπικοτήτων και να μπούμε στη μάχη των ιδεών και των πράξεων που θα αποδεικνύουν ότι δεν κόπηκε ο ομφάλιος λώρος μας με τα κοινωνικά στρώματα που διαχρονικά μας στήριζαν.

3. Η αυριανή επέτειος αποφασίστηκε από το κόμμα στη Λάρισα, όπου θα παρευρεθεί και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κ. Φώφη Γεννηματά. Πιστεύετε πως το ποσοστό των περασμένων εκλογών ήταν η οροφή, το ταβάνι που λέμε γι’ αυτή και πρέπει να δρομολογήσει την αντικατάστασή της

Το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ, η προοδευτική παράταξη σε αυτή τη χώρα, είναι βέβαιο πως δεν έχει «ταβάνι» το ποσοστό των εθνικών εκλογών του Ιουλίου. Όπως προανέφερα, όμως, η μεγάλη πόλωση που υπήρξε δεν βοήθησε ώστε να μεταφραστεί η θετική στάση του κόσμου σε υψηλότερο ποσοστό για την παράταξή μας. Αυτό όμως δεν μας πτοεί. Έχοντας κάνει την αυτοκριτική μας συνεχίζουμε ενωμένοι με τη Φώφη  Γεννηματά, κοιτώντας μπροστά, δίνοντας τις μεγάλες μάχες για ένα καλύτερο αύριο για την κοινωνία και την πατρίδα μας. Ο προοδευτικός χώρος, είναι η μεγάλη δύναμη αυτής της χώρας. Και το ΠΑΣΟΚ αποτελεί τον ιστορικό εκφραστή της από τη μεταπολίτευση και μετά. Με τα λάθη και τις παραλείψεις, αλλά και με σκληρή αυτοκριτική τα τελευταία χρόνια θεωρώ πως το μέλλον είναι μπροστά για την προοδευτική παράταξη που δεν έχει ανάγκη από όψιμους πρεσβευτές. Είναι το ισχυρότερο πολιτικό κύτταρο αυτής της χώρας, τόσο στην προσφορά του, όσο και στην καρδιά των πολιτών. Άλλωστε το βλέπουμε καθαρά κυρίως τον τελευταίο καιρό ότι τόσο η ΝΔ με την επιλογή πολλών πρώην στελεχών μας όσο κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ  προσπαθούν να καπηλευτούν και να αλώσουν  τον χώρο μας χρησιμοποιώντας ιδέες και ανθρώπους μας.

4. Με τους συνυποψηφίους σας τι γίνεται; Η Χρύσα Ντιντή είπε ότι φεύγει από το κόμμα με σκληρές καταγγελίες τόσο για την εκλογική διαδικασία, όσο μάλιστα και για σας προσωπικά, ο Σωτήρης Μπλέτσας κάθετε στο ίδιο τραπέζι με τον Σάκη Παπαδόπουλο…

Ανέφερα και νωρίτερα ότι το ΚΙΝΑΛ στα Τρίκαλα πέτυχε ένα από τα καλύτερά του ποσοστά στην Ελλάδα. Για να επιτευχθεί το συγκεκριμένο αποτέλεσμα εργάστηκαν και πάλεψαν πάρα πολλοί άνθρωποι και κυρίως εκείνοι  που απάρτιζαν το ψηφοδέλτιο. Όλοι αυτοί έχουν την εκτίμηση και το σεβασμό μου. Το πως κινείτε ο καθένας, αφορά τον ίδιο, τη στάση ζωής που έχει επιλέξει και την υστεροφημία του. Δεν προτίθεμαι να σχολιάσω επιλογές άλλων. Ο προσωπικός και οικογενειακός μου  κώδικας αξιών δεν το επιτρέπει. Ο κόσμος γνωρίζει και κρίνει. Άλλωστε γι αυτό ήμασταν υποψήφιοι , για να δώσουμε τη δυνατότητα στην κοινωνία να μας αξιολογήσει τον καθένα χωριστά. Θα προτιμήσω αντί να ασχολούμαι με ανάξια λόγου ζητήματα  να αξιοποιήσω την φωνή που μου έδωσαν οι πολίτες για να στοχεύσω σε ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας και τα παιδιά μας.

5. Ξέρετε πριν κάποια χρόνια είχα κάνει μια συνέντευξη τον αείμνηστο τώρα Τάκη Σαμπανίκο, που ήταν από τους πρώτους υποψηφίους του τότε ΠΑΣΟΚ και μου έλεγε πως στις περιοδείες μοιραζόταν στα απομακρυσμένα χωριά, μια κονσέρβα οι υποψήφιοι για να φάνε. Στις εκλογές που μας πέρασαν… οι υποψήφιοι μάλλον «έφαγε» ο ένας τον άλλο και δεν μιλάω μόνο για τον δικό σας χώρο, αλλά κυρίως για τα κόμματα εξουσίας. Κατάπτωση της πολιτικής;

Τα χρόνια περνούν και οι καταστάσεις αλλάζουν. Αυτό, όμως, δεν οδηγεί νομοτελειακά στην κατάπτωση της πολιτικής. Θέλω να πιστεύω πως δώσαμε όλοι οι υποψήφιοι μία προεκλογική μάχη, με κεντρικό στόχο να εκπροσωπηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα αυτός ο τόπος. Και ο κόσμος έκανε τις επιλογές του. Ασφαλώς και σε αυτή τη μάχη, ο καθένας είχε βάλει τους στόχους του που ασφαλώς οδήγησαν σε έναν ανταγωνισμό. Το που θα βάλει ο καθένας τα όρια σε αυτόν αποτελεί και δείγμα της προσωπικής του σφραγίδας. Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο.

6. Κωνσταντίνος Παπαευθυμίου ήταν και θα παραμείνει ΠαΣοΚ ή θα επιλέξει έναν άλλο πολιτικό χώρο που θα έχει προοπτική εξουσίας;

Ήμουν, είμαι και θα είμαι εδώ για να εκπροσωπήσω όσον το δυνατόν καλύτερα τον τόπο μου και τους συμπολίτες μου. Αυτή ήταν η συμφωνία που έκανα με τον εαυτό μου όταν αποφάσισα να κατέλθω ως υποψήφιος βουλευτής. Δεν κάνω τις επιλογές μου με όρους ευκαιρίας , μελλοντικής πολιτικής αποκατάστασης και εξέλιξης , με  λογικές ερωτεύσιμων καρεκλών, ούτε έχω σκοπό να μεταπηδώ πολιτικά εδώ κι εκεί ως αυστραλιανό μαρσιποφόρο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα στερηθώ του δικαιώματος να έχω άποψη και να στηλιτεύω τα όποια κακώς κείμενα και αντίστοιχα να επιβραβεύω τα όποια θετικά , από όπου και αν προέρχονται. Η δική μου στάση ζωής συνολικά συνίσταται στην αλήθεια ,στο κοινό καλό ,στη λογική και στη συνεννόηση. Αυτές τις αξίες θα υπηρετώ. Την δική μου πολιτική προοπτική άλλωστε, τη  δίνει η σχέση εμπιστοσύνης με τους συμπολίτες μου και όχι μία αφηρημένη έννοια εξουσίας.