Σάββατο 30.09.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κοσμάς Παναγιώκας: Ο Καραγκιόζης είναι ακόμη ήρωας

20.09.2016 /

Της Ευαγγελίας Κάκια

Στην εποχή του διαδικτύου και χιλιάδων κινούμενων σχεδίων που έχουν καταφέρει να αποτελούν τη βασική ψυχαγωγία για τα παιδιά, υπάρχει ένας ήρωας που παραμένει διαχρονικός και κατέχει τη δική του μοναδική θέση, παρά τα χρόνια που περνούν. Ο Καραγκιόζης.

Ο ήρωας που ζωντανεύει μέσα από τις ιστορίες του Κοσμά Παναγιώκα, ίσως του πιο νέου καραγκιοζοπαίχτη στα Τρίκαλα που έχει επιλέξει να διατηρήσει τη φιγούρα του αγαπημένου σε όλους Καραγκιόζη ζωντανή και κυρίως, να προσφέρει στιγμές γέλιου και χαράς σε μικρούς και μεγάλους.

Ο Κοσμάς είναι μόλις 32 ετών και ξεκίνησε να ασχολείται με το Θέατρο Σκιών, πριν από 15 χρόνια εντελώς τυχαία. Όπως σημειώνει “όλα ξεκίνησαν, στην προσπάθεια του να βρει δουλειά και μέσω μιας αγγελίας ήρθε αρχικά σε επαφή με το κουκλοθέατρο και στη συνέχεια, με τη φιγούρα του Καραγκιόζη” και προσθέτει “ για πολλά χρόνια εργαζόμουν ως βοηθός. Το τελευταίο 1,5 χρόνο έχω μπει στη διαδικασία να γίνω καραγκιοζοπαίχτης”.

panagiwkas-2

Άναρχο πνεύμα και αντιδραστικό

Ωστόσο, στην εποχή του διαδικτύου, των τάμπλετ και των χιλιάδων κινούμενων σχεδίων που “βομβαρδίζουν” τα παιδιά με εικόνες και ιστορίες, πως ο Καραγκιόζης καταφέρνει να έχει τη δική του μοναδική θέση και η φιγούρα του να παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο;

“Ο Καραγκιόζης κατέχει τη δική του μοναδική θέση στην καρδιά των παιδιών. Η προσωπικότητά του είναι μοναδική. Τη μαγεία του μπερντέ, της μουσικής και τα όσα λέει  ο Καραγκιόζης δε μπορεί να τα αντικαταστήσει κανένα κινούμενο σχέδιο” θα τονίσει με έμφαση ο κ. Παναγιώκας και θα προσθέσει ότι την προσωπικότητα του Καραγκιόζη δε μπορεί να τη βρεις πουθενά. Είναι μοναδικός.

“Ο Καραγκιόζης είναι άσχημος εμφανισιακά, αλλά έχει ανταπόκριση στον κόσμο των παιδιών, διότι ζωντανεύει πίσω από το πανί και κατ’ επέκταση στα μάτια τους” ανέφερε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι πολλά παιδιά όταν έρχονται σε επαφή με το θέατρο σκιών παραξενεύονται, διότι έχουν να κάνουν με τη σκιά και να μην ξεχνάμε ότι ο Καραγκιόζης είναι δισδιάστατη  φιγούρα”.

panagiwkas-3

Φαντασία και παραμύθι

Η καθημερινότητα του νεαρού καραγκιοζοπαίχτη διαφέρει λίγο πολύ, σε σχέση με τους περισσότερους από εμάς, κυρίως γιατί η ημέρα του ξεκινά με τη δημιουργία φιγούρων που θα εμπλουτίσουν τις παραστάσεις τους και φυσικά, με την αναζήτηση ρόλων και σεναρίων, τα οποία θα ταξιδέψουν τα παιδιά σε κόσμους μαγικούς και παραμυθένιους, έχοντας ως βασικό στόχο μετά το τέλος κάθε έργου, οι μικροί θεατές να φεύγουν πιο ευτυχισμένοι και πιο … σοφοί.

“Αντλώ τις ιστορίες μου από πολλά ερεθίσματα, από τα παιδιά μου και από διάφορα περιστατικά” αναφέρει, ενώ χαρακτήρισε τον αγαπημένο του ήρωα ως ένα πνεύμα άναρχο και αντιδραστικό.

“Και αυτό οφείλει να είναι” σημειώνει και υπογραμμίζει “παλαιότερα όταν έβγαινε, ο Καραγκιόζης στη σκηνή έλεγε “Ω! Πασά μου προσκυνώ”. Πια εγώ λέω “Ω! Πασά μου δε προσκυνώ” , διότι δεν πρέπει να προσκυνάμε κανέναν.  Ένα παιδί να ρωτήσει να τον μπαμπά του γιατί δεν πρέπει να γονατίζουμε και να προσκυνάμε, τότε είμαι κερδισμένος, διότι αυτό το παιδί κάτι πήρε”.

panagiwkas-5

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώκα το γεγονός ότι δεν είναι δεύτερης γενιάς καραγκιοζοπαίχτης τον βοηθά να μην ακολουθεί την πεπατημένη στα έργα του και να φτιάχνει μόνος του ιστορίες.

“Όπως για παράδειγμα ο Καραγκιόζης και το δένδρο της αγάπης. Πλέκω συναισθήματα και η μαγική λέξη που μαθαίνω στα παιδιά είναι η αγάπη, η ευγένεια και η φιλία. Είναι λάθος να φέρνουμε τα παιδιά στον πραγματικό κόσμο, είναι καλό να τους μαθαίνουμε να ζουν με φαντασία και παραμύθια”, τόνισε με έμφαση.

Στη συνέχεια,  ανέφερε ότι έχει αρχίσει να  αφαιρεί τα παλαιότερα στοιχεία από τον χαρακτήρα του Καραγκιόζη, όπως το μακρύ χέρι. “Κάποτε το είχε για να χτυπάει. Στις παραστάσεις μου αυτό δε υφίσταται. Το μακρύ του χέρι το έχει για να αγκαλιάζει. Οφείλουμε να περνάμε μηνύματα αγάπης και αποδοχής του άλλου στα παιδιά”, πρόσθεσε.

Ωστόσο, στην εποχή της κρίσης και της οικονομικής δυσχέρειας πόσο εύκολο είναι κάποιος να ακολουθήσει το επάγγελμα του καραγκιοζοπαίχτη και να καταφέρει να ζήσει από αυτό;

“Είναι δύσκολο πολύ, αλλά τα καταφέρνω. Βέβαια, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στο να πάνε όλα καλά. Για παράδειγμα, έχουν υπάρξει διαστήματα που έχουν αναβληθεί παραστάσεις λόγω κακοκαιρίας. Όμως, αγαπώ αυτό που κάνω και είμαι ευτυχισμένος”, σημείωσε, καταλήγοντας.

panagiwkas-4

 

[fbcomments]