Σάββατο 24.02.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΔΡΙΤΣΕΛΗ: Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ δρα συλλογικά

03.06.2020 /

Βολές κατά της κυβέρνησης αλλά και αιχμές κατά του υφυπουργού Κώστα Σκρέκα στο θέμα της ενίσχυσης των αγροτών εξαπολύει με συνέντευξή της στον «Ενεργό Πολίτη» η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη.

Αντίθετα η κ. Δριτσέλη αποφεύγει να πάρει ξεκάθαρη σχέση για τα όσα συμβαίνουν εσωκομματικά στο ΣΥΡΙΖΑ, τις δηλώσεις του κ. Παπαδόπουλου… αλλά και τα όσα ακούγονται για τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ και τις… φιλοδοξίες τους.

Συνέντευξη στον ΧΡΗΣΤΟ ΚΟΝΤΟ

 

  1. Ενας χρόνος διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας θα ήθελα την άποψή σας.                                                                                                                               Κύριε Κοντέ, αναμφισβήτητα, οι μήνες που πέρασαν συνιστούν μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα και τον πλανήτη συνολικά. Η υγειονομική κρίση λόγω του κορονοιού διαμόρφωσε ιδιαίτερες συνθήκες, οι οποίες απαιτούσαν συγκεκριμένες απαντήσεις. Έτσι, κατά την άποψή μου, την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ, θα την διέκρινα σε δύο στάδια. Προ πανδημίας και μετά πανδημίας. Κατά το πρώτο διάστημα, λοιπόν, είδαμε να καταρρέουν όλες  οι προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη. Ξεχάστηκε η μεγάλη ¨προδοσία¨ της Συμφωνίας των Πρεσπών και απαιτήθηκε η πιστή τήρησή της σε όλα τα διεθνή φόρα, “συνειδητοποίησε”, τελικά, η ΝΔ ότι τους πρόσφυγες δεν τους φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ελήφθη κανένα μέτρο για τη στήριξη της μεσαίας τάξης, την οποία υπενθυμίζω είχε κάνει σημαία, ούτε, προφανώς, προχώρησε καμία μεγάλη επένδυση, όπως με στόμφο κατηγορούσε την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το κυβερνών κόμμα. Αντιθέτως, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι δείκτες του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας πήραν την κατιούσα και από 2,8% που παρέλαβε η ΝΔ, έφτασε το 2ο εξάμηνο του 2019 στο 1,6%. Συνεπώς, εύλογα γεννιούνται προβληματισμοί  και ανησυχία για το πού βαδίζει η χώρα.                                                                                               Όσον αφορά στο υγειονομικό κομμάτι, η Κυβέρνηση προέταξε την επιστημονική κατάρτιση και ορθώς. Σημειώνω, δε, ότι σύσσωμη η κοινωνία και η αντιπολίτευση επέδειξαν μια άκρως υπεύθυνη στάση στην πρωτόγνωρη αυτήν συνθήκη, θέτοντας στο κέντρο το δημόσιο συμφέρον. Από εκεί και πέρα, είναι ξεκάθαρο πως τα πράγματα την επόμενη μέρα θα είναι δύσκολα. Τα αποτυπώματα της κρίσης αυτής, όσο περνάει ο καιρός θα είναι όλο και πιο έντονα. Ιδιαιτέρως στην οικονομία. Κρούουμε τον κώδωνα για γενναίες και στοχευμένες παρεμβάσεις πριν να είναι αργά.             Ωστόσο, περιστατικά όπως το φιάσκο με τα προγράμματα κατάρτισης των επιστημόνων, οι απευθείας αναθέσεις υπουργείων που θεσμοθετήθηκαν με ΠΝΠ και οι διαρκείς χρηματοδοτήσεις στα ΜΜΕ χωρίς διαφάνεια, αποτελούν δείγματα αλαζονικής και επικίνδυνης συμπεριφοράς και, αν μήτε άλλο, επιστροφής σε μια εκφυλισμένη “κανονικότητα” την οποία πληρώσαμε ακριβά ως χώρα.

]

  1. Είχατε αναλάβει ως βουλευτής το θέμα των αγροτικών σε επίπεδο νομού. Πως βλέπετε την πολιτική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και το δικό μας υφυπουργό κ. Σκρέκα;                               Στα ζητήματα του πρωτογενή τομέα διακρίνω μια αδράνεια. Δεν φαίνεται, δηλαδή, να υπάρχει ένας σοβαρός στρατηγικός σχεδιασμός που να επιτρέπει την ανάπτυξη μιας στιβαρής επιχειρηματικότητας πρωτογενούς παραγωγής, η οποία με τη σειρά της θα εγγυηθεί, αφενός, τη στήριξη του ΑΕΠ, αφετέρου την διατροφική αυτάρκεια της χώρας. Ως Κυβέρνηση, μέσα σε δύσκολες συνθήκες και δημοσιονομικούς περιορισμούς, είχαμε προχωρήσει σε μια σειρά από παρεμβάσεις με στόχο την ανταγωνιστικότητα του Έλληνα παραγωγού και του προϊόντος του. Π.χ. στηρίξαμε με νόμο τις ομάδες παραγωγών και την δημιουργία συνεταιρισμών, θεσπίσαμε το αφορολόγητο σε εισόδημα και επιδοτήσεις, καταργήσαμε το τέλος επιτηδεύματος στους συνεταιρισμένους αγρότες, μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές, προωθήσαμε την Κάρτα Αγρότη. Υπήρξε πολιτική επιλογή η στήριξη του αγροτικού κόσμου και ως έναν βαθμό, μετριάσαμε τις πληγές των μνημονιακών χρόνων. Τώρα, ακόμα και μετά τη σοβαρή ζημία που υπέστησαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στο εισόδημά τους, λόγω της πανδημίας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί του, δεν τους έχουν αφιερώσει ούτε μισή κουβέντα για το πώς θα στηριχθούν. Μάλλον, ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει ενημερωθεί ότι ο Π.Ο.Υ., ο Ο.Η.Ε. και ο F.A.O. επισημαίνουν τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης.

 

  1. Επειδή την ίδια ερώτηση την έκανα και στους βουλευτές της Ν.Δ. όταν εσείς ήσασταν κυβέρνηση, την απευθύνω τώρα και σ’ εσάς: Πως κρίνεται το έργο των βουλευτών της Ν.Δ. στο νομό;           Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό αλλά αφορά συνολικά την κυβερνητική πολιτική. Δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις των κυβερνητικών βουλευτών αλλά οι ίδιοι, εκ των πραγμάτων, υπηρετούν  ένα σχέδιο μακριά από τις ανάγκες των πολλών και το οποίο, σε μεγάλο βαθμό, υπονομεύει την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου. Όπως και να ΄χει, θα κριθούν από την τρικαλινή κοινωνία, όταν έρθει η ώρα, και για τη στάση τους και για τις επιλογές τους.

 

  1. Ανακοινώσατε την περασμένη Τρίτη τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ… αλλά θα έλεγα πως πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα. Εχει να κάνει με τα ΜΜΕ που δεν σας προβάλουν όπως λέτε ή ο κόσμος δεν πιστεύει πως θα έρθετε σύντομα στην εξουσία;                            Το γεγονός ότι η μεγαλύτερη μερίδα των ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας διάκειται εχθρικά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποτελεί ούτε είδηση ούτε, πολύ περισσότερο, αποκύημα της φαντασίας μας. Ακόμα και ο πιο αντικειμενικός παρατηρητής θα διαπίστωνε εύκολα ότι, όχι μόνο αφιερώνεται ελάχιστος χρόνος στις απόψεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά και πώς, κάποιες φορές, επιχειρείται μια προσπάθεια απαξίωσης των θέσεων και των στελεχών μας. Το πρόγραμμα ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ ΙΙ, που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, αποτελείται από ένα πακέτο μέτρων, εμπροσθοβαρών δράσεων, με πολλαπλασιαστική επίδραση στην πραγματική οικονομία. Οι, δε, διάφορες στοχευμένες πτυχές του απέχουν παρασάγγας από την κυβερνητική λογική να ιδωθεί η κρίση ως ευκαιρία για αναδιάρθρωση οικονομικών και εργασιακών κεκτημένων. Και έχω την αίσθηση ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται τη διαφορά, ανεξαρτήτως του πότε και υπό ποιες συνθήκες κυβερνάει ένα κόμμα.

 

 

  1. Ο πρώην συνάδελφος σας βουλευτής Σάκης Παπαδόπουλος, βγήκε και δήλωσε πως δεν θα διεκδικήσει ξανά την ψήφο των Τρικαλινών και πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις, είπε πως είναι στη λίστα αν γίνουν εκλογές τώρα… Μήπως έχετε χαθεί λίγο στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί οι γκρίνιες είναι πολλές και πολλές οι κλωτσιές κάτω από το τραπέζι…                                                                Θεωρώ την όλη συζήτηση παρωχημένη και έξω από τα πραγματικά στοιχήματα που έχουμε να κερδίσουμε, ως κόμμα, το επόμενο διάστημα. Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ δρα συλλογικά και κάθε στέλεχος του προσφέρει από όποιο μετερίζι και αν βρίσκεται. Η απόφαση του Σάκη Παπαδόπουλου αφορά σε μια προσωπική του επιλογή, που δεν έχει πολιτικές προεκτάσεις και έχει κάθε δικαίωμα να την εκφράζει. Και εν πάσει περιπτώσει, είναι λάθος να περιορίζουμε τη συζήτηση για την ενασχόληση με τα κοινά, μόνο γύρω από τις υποψηφιότητες και τις καρέκλες. Οι απόψεις αυτές δεν ανταποκρίνονται ούτε στις προσδοκίες της κοινωνίας ούτε πολύ περισσότερο στις αξίες που πρεσβεύουμε.

 

  1. Πιστεύετε ότι θα πάει σε πρόωρες εκλογές ο Μητσοτάκης;                                    Μια τέτοια θεώρηση φαίνεται να είναι μακριά από τη διάθεση και την ανοχή του κόσμου. Επιπλέον, φαντάζει προκλητική απέναντι στην εκπληκτική στάση ευθύνης των ελλήνων πολιτών στη διαχείριση της κρίσης και την εμπέδωση του κλίματος ασφάλειας και την προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Η εκλογολογία, σε αυτήν τη φάση, υπονομεύει την ανάγκη να δούμε καθαρά την επερχόμενη κρίση και τις διαστάσεις της και επομένως η ευθύνη του Πρωθυπουργού για τη διακίνηση τέτοιων σεναρίων είναι τεράστια. Πάντως, αν τελικά αποφασιστεί η προσφυγή στις κάλπες, θα πρόκειται για μια εξέλιξη υπό το βάρος μιας ύφεσης που δεν μπορούν ή δεν αντέχουν να ομολογήσουν. Σε κάθε περίπτωση, αν ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να υπεκφύγει των ευθυνών του, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Θα είναι έτοιμος με μια εναλλακτική, προοδευτική, αριστερή πρόταση να δεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας.

 

  1. Για όλους αυτούς του… ΚΙΝΑΛ που ήδη στα λόγια όχι απλά θεωρούν εαυτό εντός του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι και σίγουρα εκλεγμένοι βουλευτές τι έχετε να πείτε; Η σύγκλιση και η συσπείρωση προοδευτικών δυνάμεων για τη διαμόρφωση ενός μεγάλου προοδευτικού και δημοκρατικού πόλου είναι το μεγάλο στοίχημα όχι μόνο του κόμματος αλλά και της ίδιας της κοινωνίας. Η ίδια η πανδημία ανέδειξε μια σειρά ζητημάτων που μας καλούν σε εγρήγορση και προτάσσουν την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου που θα θέτει ως προτεραιότητα τον άνθρωπο. Αυτήν η προσπάθεια διαμόρφωσης των όρων απέναντι στη Δεξιά και στη νεοφιλελεύθερη λογική, αφορά κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη. Από κεί και πέρα, τον τελευταίο λόγο τον έχει πάντα ο λαός, ο οποίος κρίνει με βάση το πρόγραμμα, τη συνέπεια, το ήθος και το ύφος στην πολιτική και δημόσια ζωή.

 

  1. Θα είναι ξανά υποψήφια η Παναγιώτα Δριτσέλη; Η κατάρτιση του ψηφοδελτίου εναπόκειται στα αρμόδια συλλογικά όργανα του κόμματος. Είμαι σίγουρη πως όταν θα έρθει η ώρα, θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε τους καλύτερους δυνατούς όρους με τους οποίους θα δώσουμε την μάχη της κάλπης για μια εκλογική νίκη.

 

[fbcomments]