Πέμπτη 03.12.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στον “αέρα” δεκάδες συμβασιούχοι στο ν. Τρικάλων

11.05.2017

Στον αέρα είναι εκατό περίπου συμβασιούχοι των δήμων στο νομό, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει αντισυνταγματική την παράταση χιλιάδων συμβάσεων εργαζομένων στους ΟΤΑ, με το σκεπτικό ότι το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά και τις παρατάσεις αυτών, αλλά και τις μονιμοποιήσεις των εν λόγω επί συμβάσει υπαλλήλων. Μάλιστα προχωρώντας ακόμη ένα βήμα… τους καλεί να επιστρέψουν μισθούς που έπαιρναν!

Από την άλλη πλευρά διπλή νομοθετική ή άλλη πρωτοβουλία για την καταβολή των δεδουλευμένων των συμβασιούχων αλλά και για την «απαλλαγή χιλιάδων εργαζομένων από την ιδιότυπη ομηρεία που τους είχε επιβάλει το πελατειακό σύστημα που οικοδομήθηκε στη χώρα με ευθύνη των Κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», προανήγγειλε, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σε επικοινωνία μας ο δήμαρχος Τρικκαίων και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, είναι σίγουρος πως θα βρεθεί μια λύση για τους συμβασιούχους, που στο δήμο Τρικκαίων αριθμούν τους  σαράντα δύο.

Η απόφαση

Σοκ για χιλιάδες συμβασιούχους σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που τους καλεί να επιστρέψουν μισθούς που έπαιρναν!

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου έρκινε αντισυνταγματική την παράταση χιλιάδων συμβάσεων εργαζομένων στους ΟΤΑ, με το σκεπτικό ότι το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά και τις παρατάσεις αυτών, αλλά και τις μονιμοποιήσεις των εν λόγω επί συμβάσει υπαλλήλων.

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με πρόεδρο την κ. Θεοτοκάτου και εισηγήτρια τη Μαρία Αθανασοπούλου, σε κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψή της έκρινε με πλειοψηφία 17 ψήφων έναντι 14 ότι τα εντάλματα πληρωμών των συμβασιούχων δεν μπορούν να εγκριθούν και οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν τους μισθούς που έλαβαν όλο το διάστημα που παρατάθηκαν οι συμβάσεις τους.

Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου επανέλαβαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι μονιμοποιήσεις δεν μπορούν να γίνουν καθώς απαγορεύονται ρητά από το Σύνταγμα, όπως απαγορεύονται και οι παρατάσεις των εν λόγω συμβάσεων.

Η κυβέρνηση

Διπλή νομοθετική ή άλλη πρωτοβουλία για την καταβολή των δεδουλευμένων των συμβασιούχων αλλα και για την «απαλλαγή χιλιάδων εργαζομένων από την ιδιότυπη ομηρεία που τους είχε επιβάλει το πελατειακό σύστημα που οικοδομήθηκε στη χώρα με ευθύνη των Κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», προανήγγειλε, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

«Πρώτον, η κυβέρνηση θα αναλάβει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία νομοθετική ή άλλη για την καταβολή των δεδουλευμένων του συνόλου των συμβασιούχων των δήμων», είπε χαρακτηριστικά, ενώ λίγο αργότερα αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδιδε και το υπουργείο Εσωτερικών. Και πρόσθεσε ότι « δεύτερον θα συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα με σεβασμό τόσο στο Σύνταγμα όσο και στο Ενωσιακό Δίκαιο για την απαλλαγή χιλιάδων εργαζομένων από την ιδιότυπη ομηρεία που τους είχε επιβάλει το πελατειακό σύστημα που οικοδομήθηκε στη χώρα με ευθύνη των Κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Πάρα πολύ σύντομα το σύνολο του πολιτικού κόσμου θα κληθεί σύντομα να πάρει σαφή και συγκεκριμένη θέση χωρίς περιστροφές», κατέληξε ο κ, Τζανακόπουλος.

Κριτική σε ΕΣ και σφοδρή επίθεση σε Μητσοτάκη

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση στο θέμα είναι το γεγονός οτι ο κ. Τζανακόπουλος ξεκίνησε την ενημέρωση από το συγκεκριμένο θέμα ασκώντας έντονη κριτική στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τη διαρροή του θέματος στον Τύπο αλλά και στον πρόεδρο της ΝΔ για τις «απαράδεκτες και χαιρέκακες» δηλώσεις του.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου στον Τύπο, προσθέτοντας με νόημα: «Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιου είδους φαινόμενα παρουσιάζονται επιδρώντας αρνητικά στο ίδιο το κύρος της Δικαιοσύνης που οφείλει να προστατεύει πρώτα και κύρια η ίδια τον εαυτό της από την προσπάθεια πολιτικής αξιοποίησης των αποφάσεων της».

Αναφορικά με τον πρόεδρο της ΝΔ χαρακτήρισε τη δήλωσή του «απαράδεκτα θριαμβευτική και προκλητική που έσφυζε από χαιρεκακία εναντίον των εργαζομένων ομήρων, που ο ίδιος και το σύστημα που υπηρέτησε και συνεχίζει να υπηρετεί, δημιούργησαν».