Παρασκευή 12.04.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

“Μάχη” για τον… “Συμπαραστάτη του δημότη” στα Τρίκαλα – Δύο οι ενδιαφερόμενοι – Τι θα πληρώνεται

03.04.2024 /

Φωτιά έχουν πάρει τα επιτελεία των δημοτικών παρατάξεων ενόψει της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου μεθαύριο Πέμπτη, όπου το σώμα καλείται να εκλέξει “Συμπαραστάτη του δημότη”.

Μέχρι στιγμής τα πρόσωπα που φαίνεται να ενδιαφέρονται για την συγκεκριμένη θέση είναι από την παράταξη του Σακκά ο Μιχάλης Πίσπας και από του Ηλιάδη (και όχι μόνο), ο Δημήτρης Παπαθανασίου.

Η νομοθεσία σε σχέση με το 2019 όπου απαιτούσε τα 3/5 για την εκλογή του άλλαξε και πλέον χρειάζεται τα (2/3) του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Για να επιτευχθεί η ανάδειξη “Συμπαραστάτη του δημότη” δεν αρκούν οι ψήφοι της παράταξης του δημάρχου Σακκά που αριθμεί 25 συμβούλους και απαιτείται συναίνεση και από την αντιπολίτευση.

Ο Συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης επιλέγεται με απόφαση, η οποία λαμβάνεται με μυστική ψηφοφορία και αν δεν επιτευχθεί η επιλογή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται κατά την ίδια ή μεταγενέστερη συνεδρίαση με την ίδια πλειοψηφία.

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη επιλέγεται, κατόπιν προκηρύξεως που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του δήμου, πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας, ως συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης. Υποψηφιότητες υποβάλλονται με δήλωση που κατατίθεται στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου κατά την έναρξη της διαδικασίας επιλογής. Ως συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης δεν μπορεί να επιλεγεί αιρετός δήμου, περιφέρειας ή βουλευτής. Ως προς το αξίωμα του συμπαραστάτη του δημότη ισχύουν τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα που προβλέπονται στο άρθρο 10 του ν. 4804/2021 (Α’ 90). Η θητεία του συμπαραστάτη ακολουθεί τη θητεία των δημοτικών αρχών.

Η θέση του είναι ΕΜΙΣΘΗ και λαμβάνει αντιμισθία ισόποση με την αντιμισθία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή κάτι παραπάνω από 1.000 το μήνα.

Πάντως για την ιστορία να αναφέρουμε πως μέχρι τώρα στα Τρίκαλα δεν συμπληρώθηκε ποτέ η απαραίτητη πλειοψηφία…

[fbcomments]