Πέμπτη 22.02.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Συλλόγο Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία κατά Παρθένη

05.11.2018

Το Δ.Σ του Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία οφείλει μία απάντηση στις ανακοινώσεις αφενός του Δ.Σ. του Γ. Νοσοκομείου Τρικάλων και αφετέρου της Διευθύντριας Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.

Η ανακοίνωση του Δ.Σ. μάς κατηγορεί ότι οι καταγγελίες μας για τις επανειλημμένες μετακινήσεις προσωπικού εξυπηρετούν άλλους σκοπούς. Είναι βέβαιο ότι οι σκοποί οι δικοί μας και του Δ.Σ. δεν συμπίπτουν. Εμείς εξυπηρετούμε τους σκοπούς που περιγράφονται στο καταστατικό του συλλόγου μας και οι οποίοι είναι η ανάδειξη και εξυπηρέτηση των αναγκών των πασχόντων, άρα και η προάσπιση της εύρυθμης λειτουργίας της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας προς όφελος της υγείας τους. Για τη δράση μας έχουμε βραβευτεί δύο φορές, πρώτη το 1998 και δεύτερη το 2004, από το Υπουργείο Υγείας.

Τα μέλη του Δ.Σ. του Γ. Νοσοκομείου Τρικάλων, από την άλλη, λειτουργώντας ως φερέφωνα του κ. Διοικητή, που είναι παιδί του κομματικού σωλήνα, εξυπηρετούν τις σκοπιμότητες των παιγνίων ισχύος και εξουσίας που έχει στήσει η Διοίκηση Παρθένη με όχημα το νοσοκομείο στις πλάτες του τρικαλινού λαού, παιδιά του οποίου είναι και οι πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της οφειλόμενης απάντησης, ομολογούμε ότι εντυπωσιαστήκαμε από την σπάνια μεν, στιγμιαία δε, κρίση ειλικρίνειας που κατέλαβε τη Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, η οποία παραδέχεται ότι μετακίνησε από τη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας προϊσταμένη που υπηρέτησε επτά συναπτά έτη σε αυτή και άφησε αξιόλογο έργο πίσω της. Όταν η Διευθύντρια έκανε τη μετακίνηση δεν γνώριζε το έργο στο οποίο αναφέρεται; αν μας είχε ρωτήσει, εμείς θα την είχαμε πληροφορήσει ότι η εν λόγω προϊσταμένη θα άφηνε ένα δυσαναπλήρωτο κενό στη μονάδα και ότι είχε αξιολογηθεί θετικά για την προσφορά της από τους πιο ενδεδειγμένους να κάνουν τέτοιου είδους αξιολογήσεις, δηλαδή τους ίδιους τους πάσχοντες, οι οποίοι μονίμως βρίσκονται ενώπιον καταστάσεων που έχουν δρομολογηθεί γι’ αυτούς, χωρίς αυτούς. Ιδού όμως η ευκαιρία να διορθώσει το ομολογημένο λάθος της: ας μας φέρει πίσω την προϊσταμένη.

Επίσης, θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι δεν ευσταθεί ότι διαμαρτυρηθήκαμε μόνο για τη μετακίνηση της τελευταίας νοσηλεύτριας. Στα Δελτία Τύπου προς τα ΜΜΕ και στις επιστολές μας προς το Υπουργείο και την ΥΠΕ αναφερόμαστε σε επανειλημμένες μετακινήσεις προσωπικού και συγκεκριμένα σε πέντε τον αριθμό από τον Φεβρουάριο του 2017.

Δεν μας εκπλήσσει η παραπειστική, παρά τη στιγμιαία κρίση ειλικρίνειας, απάντηση της Διευθύντριας. Η εξουσία όταν δεν έχει να δώσει πειστικές απαντήσεις ακολουθεί τη μέθοδο της παραπλάνησης και της συσκότισης.

Έχουμε εξηγήσει πολλές φορές ότι οι πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία δε ζητάνε κάτι παράλογο. Η σταθερότητα του προσωπικού, που αποκτά με το πέρασμα του χρόνου μία προίκα γνώσης και ένα κεφάλαιο εμπειρίας, είναι στις κατά τόπους Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας της χώρας μία συνθήκη που κατά κανόνα γίνεται σεβαστή.

Οι δικές μας απόψεις για το προσωπικό της μονάδας είναι ότι πρέπει να το χαρακτηρίζει:

-βαθιά γνώση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται σε αυτή.

-όρεξη και ικανότητα για ερευνητικό έργο.

-πείρα στις θεραπείες μεταγγίσεων και αποσιδήρωσης, καθώς και στην εύστοχη και ανώδυνη φλεβοκέντηση των ήδη επιβαρυμένων από την πολύχρονη ταλαιπωρία φλεβών των πασχόντων.

-υπομονή και αγάπη προς τους πάσχοντες και επιπλέον και το πιο βασικό: το προσωπικό να χαίρει της εμπιστοσύνης τους.

Επίσης πιστεύουμε ότι η Νοσηλευτική Υπηρεσία και η Διοίκηση θα έπρεπε να αφουγκράζονται καθημερινά την αγωνία των πασχόντων και να σέβονται τα δικαιώματά τους.

Όταν η Διοίκηση Παρθένη αψηφά δικαστικές αποφάσεις, εμάς θα σεβαστεί;

Έχουμε δει πολλά από το 1987 που ιδρύσαμε τον σύλλογό μας. Στην αλαζονεία και την υπεροψία των διοικήσεων, που αντιμετωπίζουν το νοσοκομείο ως μαγαζάκι τους, δεν σκοντάφτουμε πρώτη φορά. Απλώς είναι η πρώτη φορά που μας συμβαίνει με αριστερή κυβέρνηση. Πρώτη φορά σκοντάφτουμε αριστερά.

Με τιμή  Για το Δ.Σ.                                                                  Ο Πρόεδρος Τσόγιας Κώστας

Ο Γ. Γραμματέας Νταλούκας Θωμάς

[fbcomments]