Δευτέρα 13.07.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πόσο κόσμο είχε το συλλαλητήριο των Τρικάλων;

15.07.2018

Το συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας των Πρεσπών ήταν το κορυφαίο συμβάν την βδομάδα που πέρασε στην πόλη μας.

Αρκετός λόγος έγινε όσον αφορά την μαζική ή όχι συμμετοχή των Τρικαλινών στην κινητοποίηση αυτή, με τους “ψιθυριστές” να δρουν ακόμη μια φορά. Κάποιοι μίλησαν για… 500 άτομα, το σάιτ της ΕΡΤ για πάνω από 1.000 και άλλοι για μερικές χιλιάδες. Πρόκειται για επανάληψη των ίδιων μεγάλων “αριθμολογικών” αποκλίσεων που έχουμε διαπιστώσει σε ΟΛΑ τα μέχρι στιγμής συλλαλητήρια που για το ίδιο θέμα έχουν διοργανωθεί σ’ ολόκληρη την Ελλάδα.

Όσον αφορά το Τρικαλινό συλλαλητήριο να σημειώσουμε προκαταβολικά ότι η προσέλευση του πλήθους έγινε προοδευτικά. Η επίσημη ώρα έναρξης ήταν 8 μ.μ. και ως συνήθως σε τέτοιες εκδηλώσεις οι ομιλίες ξεκίνησαν στις 8.30 περίπου. Μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας προσήλθε στο συλλαλητήριο γύρω στις 9 μ.μ., μετά το κλείσιμο των καταστημάτων της πόλης.

Οι πέντε φωτογραφίες που επισυνάπτουμε δίνουν μια σαφή εικόνα του μεγέθους της συμμετοχής:

Στην πρώτη (1) η κεντρική πλατεία στο σημείο μπροστά από την εξέδρα των ομιλητών είχε ήδη κατακλυσθεί από νωρίς.

Στην δεύτερη (2) διακρίνουμε ότι σταδιακά κατακλύστηκε όχι μόνο το οδόστρωμα έμπροσθεν της πλατείας, αλλά και η κεντρική πεζογέφυρα.

Στην τρίτη (3) το βόρειο τμήμα της κεντρικής πλατείας που επίσης από νωρίς είχε αρχίσει να γεμίζει από κόσμο.

Στην τέταρτη (4) η ίδια πλευρά της πλατείας με μικρή απόκλιση και προφανώς (έχει ήδη νυχτώσει) με την πάροδο της ώρας η πυκνότητα των διαδηλωτών έχει αυξηθεί.

Τέλος στην πέμπτη (5) φωτογραφία βλέπουμε το σημείο της αρχής του πεζοδρόμου της Ασκληπιού (μπροστά από την πλατεία Ρήγα Φεραίου) επίσης κατακλυσμένο από Τρικαλινούς.

Μαρτυρίες συμπολιτών ανέφεραν ότι αρκετός κόσμος βρίσκονταν και στην πεζογέφυρα του Ασκληπιού και στο τμήμα της οδού Αμαλίας μέχρι την κεντρική πλατεία (δεν διαθέτουμε όμως φωτογραφικό ντοκουμέντο).

Τελικώς η… αριθμολογία δεν έχει καμιά σημασία. Κάποια σημασία έχει το γεγονός ότι δεν υπήρξαν “μεταφερόμενοι” διαδηλωτές. Ο κόσμος που συμμετείχε προέρχονταν απολύτως από την πόλη και τον νομό Τρικάλων.

Εκείνο που σίγουρα έχει σημασία είναι ότι τέτοιου μεγέθους συλλαλητήριο δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία της πόλης, τουλάχιστον εδώ και δεκαετίες!

Σωτήρης Κύρμπας

Μέλος της Επιτροπής Μακεδονικού Αγώνα Τρικάλων