Παρασκευή 07.05.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Συλλαλητήριο αύριο το πρωί στα Τρίκαλα για την κοινωνική ασφάλιση

29.11.2019

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν Εργατικά Σωματεία Εργαζομένων και  Συνταξιουχικά του Νομού Τρικάλων που έχουν πάρει απόφαση για το Συλλαλητήριο στις 30 Νοέμβρη,  καλώντας στη συγκέντρωση που διοργανώνουν  Συνταξιουχικές Οργανώσεις μαζί με Εργατικά Σωματεία και Φορείς του Νομού. Το Συλλαλητήριο έχει οριστεί για το Σάββατο 30 Νοέμβρη στις 11.00π.μ. στην Κεντρική Πλατεία Τρικάλων.

Με κοινό κάλεσμά τους απευθύνονται στο λαό των Τρικάλων :

 • Αγωνιζόμαστε για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας από το νέο χτύπημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στην Κοινωνική Ασφάλιση.
 • Παλεύουμε για συντάξεις, όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, Υγεία, Πρόνοια, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας.

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ-ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ

ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 3Ο ΝΟΕΜΒΡΗ – 11.00 το πρωί

ΚΕΝΤΡΙΚΗ  ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Στην συνέντευξη επισημάνθηκε:

Η σκέψη μας για την κινητοποίηση  της 30.11.19 καθορίστηκε από το ότι, το μεγάλο μέτωπο της Κοινωνικής Ασφάλισης,  δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους γιατί δεν είναι μόνο το δικαίωμα στην σύνταξη. Η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά την προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους, την υγεία-πρόνοια. Αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, τους αγρότες, τους Επαγγελματίες ΕΒΕ, όλο τον εργαζόμενο λαό.

Μετά την  σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε και οργανώθηκε από τα εργατικά σωματεία και Συνταξιούχων, επισημάνθηκε η ανάγκη  κοινού αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής μας από το νέο χτύπημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το “έργο” της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, προετοιμάζει νέο χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση, με βασικό στόχο την ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης και της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Ασφάλισης και της Υγείας.

Το νομοσχέδιο συμπληρώνει τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους και χειροτερεύει ό,τι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση.

Για εμάς το ασφαλιστικό αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι που συνθέτει το πάζλ της ενιαίας επίθεσης πάνω στην τιμή της εργατικής δύναμης. Το ασφαλιστικό όπως και το εισόδημα, ο χρόνος εργασίας, οι εργασιακές σχέσεις είναι πλευρές που οξύνουν την εκμετάλλευση και το ξεζούμισμα της εργατικής τάξης.

Στο στόχαστρο μπαίνει η επικουρική ασφάλιση, η οποία δίνεται στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες με απώτερο στόχο την απαλλαγή των εργοδοτών και του κράτους από την υποχρέωση καταβολής των αντίστοιχων εισφορών.

Η λογική της σύνταξης των τριών πυλώνων που προχωρά η κυβέρνηση πατώντας πάνω στο έδαφος που έστρωσε ο νόμος Κατρούγκαλου, ουσιαστικά εγγυάται τις εισφορές του ασφαλισμένου και όχι τις παροχές.

Για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων μία σύνταξη πτωχοκομείου (επίδομα φτώχειας για τα γεράματα) που θα ανεβαίνει ελάχιστα με τις επικουρικές συντάξεις το ύψος των οποίων ουσιαστικά θα καθορίζουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές, η τύχη και ο τζόγος… θα δίνεις όσα περισσότερα μπορείς (άρα και η ασφάλισή σου γίνεται ατομική σου υπόθεση) και είναι ερωτηματικό το τι και αν θα πάρεις κάτι πίσω στο τέλος!

¨Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των εργαζομένων στις ΗΠΑ και σε άλλες ώρες που ιδιωτικές ασφαλιστικές κολοσσοί κατέρρευσαν παρασέρνοντας τους κόπους, τα όνειρα και την προοπτική εκατομμυρίων ανθρώπων!¨

 Υπονομεύεται ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης. Χαρακτήρας που ως τώρα εξασφαλίζει ότι η ίδια η κοινωνία θα καλύπτει την υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Το ζήτημα αυτό θα πρέπει σοβαρά να απασχολήσει όλους τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες, τους αυτοαπασχολούμενους που σήμερα μπορεί και μπροστά στα χάλια που κατάντησαν οι παροχές Υγείας, Φαρμάκου, Περίθαλψης να συνηγορούν στο ότι πρέπει να δοθεί μια λύση όποια κι αν είναι αυτή. Πρέπει να διασφαλιστεί με κάθε θυσία!

Είναι κρίσιμο ζήτημα να υπερασπιστούμε τον αποκλειστικά δημόσιο και καθολικό χαρακτήρα της. Η ευθύνη της κοινωνίας απέναντι στον εργαζόμενο άνθρωπο, στην οικογένειά του, δεν μπορεί να αναιρείται προκειμένου να θησαυρίζουν οι ιδιωτικοί όμιλοι των ασφαλιστικών, οι φαρμακευτικές πολυεθνικές και οι ιδιώτες στον τομέα των παροχών Υγείας.

Το Χτύπημα που σχετίζεται με την ακόμα μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση των δημόσιων δομών Υγείας μιας και μέχρι σήμερα το 50% του προϋπολογισμού των νοσοκομείων καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ που στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να πάψει να αποδίδεται.

Δεν θεωρούμε τυχαίο το γεγονός ότι αυτή η επίθεση ξετυλίγεται παράλληλα με την απαξίωση των δημόσιων δομών Υγείας. Είναι πολύ χαρακτηριστική  η περίπτωση της  λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων όπου υπολειτουργούν  ή παραμένουν κλειστές κλινικές, εργαστηριακός τομέας π.χ. αξονικός υπολειτουργεί,  τα 4 Κ.Υ.  του Νομού μας είναι στο “κόκκινο” και όλα αυτά λόγο υποχρηματοδότησης,  με σοβαρούς κινδύνους για μας σαν ασθενείς, αλλά και για το ίδιο το προσωπικό του.

Χρειάζεται επαγρύπνηση και ετοιμότητα μπροστά στα σχέδια που ξεδιπλώνονται μέρα με τη μέρα πιο καθαρά για δράση των ιδιωτών μέσα στις ίδιες τις δομές της Δημόσιας Υγείας που σύντομα θα τη βλέπουμε με το κιάλι.

Χτύπημα που δεν αφορά στεγνά στο ύψος της σύνταξης, αλλά σχετίζεται με την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία μας αν αναλογιστούμε  χιλιάδες “εργατικά ατυχήματα” σε διάφορους τόπους δουλειάς και στο νομό μας.

Επομένως το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης είναι πολιτικό, αφετηριακά ταξικό καθώς φανερώνονται και σε αυτό το ζήτημα τα όρια του εκμεταλλευτικού συστήματος που σαπίζει, που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Οι λύσεις που προτείνουν δεν παίρνουν ως βάση τις λαϊκές ανάγκες, αλλά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τις απαιτήσεις των εργοδοτών.

Γι’ αυτό στέκονται με προκλητική μονομέρεια στα ελλείμματα των Ταμείων, στην κακοδιαχείριση, στη σχέση μεταξύ ασφαλισμένων και συνταξιούχων, στη συμμετοχή του κράτους, στις εργοδοτικές εισφορές, στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

 • Σε αυτούς που θεωρούν ότι οι συντάξεις είναι βάρος, σε αυτούς που σε ένα βράδυ θυσίασαν από τα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 10 δισ. ευρώ για τη σωτηρία των τραπεζών, σε αυτούς που μετατρέπουν την Κοινωνική Ασφάλιση σε ακριβό εμπόρευμα
 • Δεν μπορούμε να ανεχθούμε να γυρίσουμε πίσω στις αρχές του 20ού αιώνα που όποιος δεν ήταν ικανός για εργασία και τυχερός για να εξασφαλίσει μεροκάματο δεν είχε και στον ήλιο μοίρα.

Απαντάμε με τη συμμετοχή μας να εκφραστεί με μαζική, συγκροτημένη παρουσία  από κάθε κλάδο, την ημέρα του Συλλαλητηρίου, να αποτελέσει βήμα για την ενίσχυση του αγώνα.

Σε κάθε σωματείο, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά οι εργαζόμενοι πρέπει να συζητήσουν, να οργανωθούν και να αποφασίσουν τα βήματα της πάλης τους για αυτό το κορυφαίο ζήτημα, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα ζητήματα που παλεύουν σε κάθε κλάδο και εργασιακό χώρο.

 

 

Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτή τη δουλειά, αυτή την προσπάθεια, τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα πάρουν οι εργαζόμενοι σε αυτή την κατεύθυνση

Το σχέδιο της κυβέρνησης για οριστική διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης δεν πρέπει να περάσει!!

Δυναμώνουμε τη φωνή μας.  Δυναμώνουμε τους αγώνες μας!!

 

Διεκδικούμε:

 1. Δημόσια, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους τους εργαζόμενους, ντόπιους και μετανάστες και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, στη βάση των σύγχρονων αναγκών.
 2. Την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων και των τριών μνημονίων των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ.
 3. Αποκατάσταση των απωλειών μας μαζί και της 13ης και 14ης σύνταξης. Να επιστραφούν όλα όσα μας έχουν αφαιρέσει, τα κλεμμένα από τα αποθεματικά των Ταμείων. Να πληρώσει η μεγαλοεργοδοσία και το κράτος.
 4. Να πληρώσουν το κράτος και επιχειρηματικοί όμιλοι.  Καμία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που σημαίνει νέα μείωση του μισθού του εργαζόμενου στο τμήμα που πηγαίνει για τη σύνταξη και την Υγεία και απαλλαγή της μεγαλοεργοδοσίας.
 5. Άμεση καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων σε όσους εκκρεμεί η καταβολή τους. Εφάπαξ και Επικουρικές να αποδίδονται ανεξάρτητα από την έκδοση της οριστικής απόφασης της κύριας σύνταξης.
 6. Όχι στους μισθούς και στις συντάξεις πτωχοκομείου. Κανένας κάτω από 751 ευρώ, καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Κατάργηση των κρατήσεων για την υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
 7. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. Με 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα
 8. Ενιαίο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας.
 9. Αυστηρό πλαίσιο υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς με τη συμμετοχή και τον έλεγχο των εργαζομένων για την αντιμετώπιση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων.
 10. Προστασία της μητρότητας, τη φροντίδα και αγωγή της βρεφικής – παιδικής ηλικίας, των ΑμεΑ και των οικογενειών τους, των ηλικιωμένων και των χρονίως πασχόντων, των πολύτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών
 11. Άμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Να καταργηθεί η ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας – Πρόνοιας και του Φαρμάκου.
 12. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με χρηματοδότηση 100% από το κράτος. Κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα των ανέργων, των ατόμων με αναπηρία, όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ή την κατώτατη σύνταξη, καθώς και όλων όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα.
 13. Άμεση λειτουργία κλινικών του Γ.Ν.Τρικάλων που έχουν κλίσει ή υπολειτουργούν, λόγο υποχρηματοδότησης- ελλείψεων Γιατρών. Εδώ και τώρα πλήρη στελέχωση των 4 Κ.Υ. του Νομού μας. Κατάργηση υπουργικών αποφάσεων για συγχωνεύσεις κλινικών-συλλειτουργία κλινικών με το Γ. Νοσοκομείο Καρδίτσας.
 14. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζικές προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη απασχόληση πλήρη και αποκλειστική με αμοιβή αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 3Ο ΝΟΕΜΒΡΗ – 11.00π.μ.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ