Κυριακή 24.10.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Απίστευτο γράμμα κρατουμένου στις Φυλακές Τρικάλων: “Το χειρότερο πράγμα στη φυλακή είναι όταν βάζεις το κεφάλι τη νύχτα στο μαξιλάρι και δεν μπορείς να κοιμηθείς…”

20.04.2021

Κατάθεση ψυχής κρατούμενου μαθητή του σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Τρικάλων υπό το πρίσμα του απολογισμού και της συνειδητοποίησης

“Το όνομά μου είναι L…….. Κατάγομαι από τη Γκάνα και είμαι χαρούμενος που θα μοιραστώ την ιστορία της ζωής μου και τις εμπειρίες μου με σας, όχι γιατί έχω να κερδίσω κάτι, ούτε για να με λυπηθείτε….Είναι για μένα, για να αισθανθώ καλά με το να τα βγάλω από μέσα μου, αλλά και γι’ αυτούς τους έναν ή δύο που θα μάθουν κάτι καινούργιο διαβάζοντας τα, όταν είναι να πάρουν αποφάσεις ζωής.

Καταρχάς έφυγα από τη χώρα μου 15 χρόνια πριν για τα οποία δεν μπορώ να πω πολλά για το τι συνέβη εκείνα τα χρόνια. Ακόμη και τώρα ξέρω πολύ καλά ότι άφησα οικογένεια, φίλους και αγαπημένους με την υπόσχεση της επανένωσης, αλλά αυτή τη στιγμή είναι μόνο ένα όνειρο, επειδή δεν μπορούσα να φανταστώ πόσο μου έχει λείψει η αγάπη τους στη ζωή μου.

Κατά δεύτερον σκεπτόμενος τη ζωή που έζησα εδώ ως ξένος συνειδητοποιώ τώρα ότι στην πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που ευχόμουν στη ζωή μου, καθώς μεγάλωνα ως νεαρό αγόρι γεμάτο φιλοδοξίες. Αυτή η δραματική αλλαγή από μόνη της έχει προκαλέσει καταστροφική επίδραση σ’ ολόκληρη τη ζωή μου, για παράδειγμα πώς να δρω και να αντιδρώ σε καταστάσεις, τις σκέψεις των ανθρώπων γύρω μου σχετικά με τη ζωή μου και τη συμπεριφορά μου, πως έχω αποφασίσει να ζήσω τη ζωή μου και πάνω απ’ όλα σε σχέση με την κοινωνία γενικότερα.

Τρίτον και τελευταίο η ζωή στη φυλακή, όπου είμαι αυτή τη στιγμή είναι σαν να ζεις σε άλλο κόσμο και ζώντας όλοι μαζί είναι κάτι διαφορετικό απ’ την ζωή έξω. Αυτό δεν το εύχομαι για κανέναν, ούτε στον χειρότερο εχθρό μου. Γενικά δεν είχα ποτέ σκεφτεί ούτε φανταστεί όλα αυτά τα αρνητικά όταν ξεκινούσα αυτό το ταξίδι.

Η συμβουλή μου σε αυτούς που θα διαβάσουν αυτό το κείμενο είναι πάντα να έχουν δεύτερη σκέψη πριν κάνουν ένα μακρινό ταξίδι σε μία ξένη χώρα. Όσον αφορά τη φυλακή, θα πρέπει να δεχτείς ότι δεν αλλάζει, να μην σκέφτεσαι τα χρόνια που περνάνε χωρίς να κάνεις κάτι σημαντικό, αλλά ούτε τα πόσα χρόνια είναι η ποινή, γιατί αυτό θα σε ρίξει ψυχολογικά. Το χειρότερο πράγμα στη φυλακή είναι όταν βάζεις το κεφάλι τη νύχτα στο μαξιλάρι και δεν μπορείς να κοιμηθείς…”

(Γραμμένο σε άπταιστα αγγλικά, μεταφρασμένο από την εκπαιδεύτρια Αγγλικού Γραμματισσμού Μπεμπέ Ευαγγελία)”