Κυριακή 27.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ξεκινάει σήμερα στο ν. Τρικάλων το πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας

02.03.2016

Έπειτα από ενάμιση μήνα καθυστέρηση ξεκινά σήμερα το πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας στο ν. Τρικάλων, καθώς προχθές εστάλησαν οι σχετικές οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας.

Ως γνωστόν, προχθές, ολοκληρώθηκε η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να συμμετάσχουν στον συγκεκριμένο πρόγραμμα και χθες πραγματοποιήθηκε η ανάρτηση του πίνακα με τα ονόματα των καθηγητών που επιλέχθηκαν.

Τέσσερις φιλόλογοι αναμένεται να προσληφθούν από τη διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πέντε μαθηματικοί, δύο φυσικοί και ένας χημικός. Σημειωτέον, 67 φιλόλογοι είχαν καταθέσει αιτήσεις συμμετοχής, 20 μαθηματικοί, πέντε χημικοί και επτά φυσικοί.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους, σήμερα το πρωί οι εκπαιδευτικοί που επιλέχθηκαν θα πρέπει να προσέλθουν στη Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το μεσημέρι θα κληθούν να δώσουν το παρόν στα κέντρα ενισχυτικής διδασκαλίας.

Εκατόν τριάντα μαθητές έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να ενταχθούν στο πρόγραμμα της Ενισχυτικής Διδασκαλίας, ενώ στο ν. Τρικάλων αναμένεται να λειτουργήσουν οκτώ τμήματα Σχολικών Κέντρων Ενισχυτικής Διδασκαλίας. Πέντε στα Τρίκαλα, ένα στην Καλαμπάκα, ένα στη Φαρκαδόνα και ένα στο Βαλτινό.

Το πρόγραμμα διδασκαλίας των μαθημάτων προβλέπει για την Α’ Γυμνασίου να διδαχτεί το μάθημα των Μαθηματικών για 4 ώρες, των Αρχαίων, Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 2 ώρες, η Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 3 ώρες και η Φυσική μια ώρα. Επίσης, για την Β’ Γυμνασίου, τα Μαθηματικά 4 ώρες, Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 3 ώρες, Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 2 ώρες, Φυσική 2 ώρες, Χημεία 1 ώρα και για την Γ’ Γυμνασίου, Μαθηματικά 4 ώρες, Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 3 ώρες, Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 2 ώρες, Φυσική 2 ώρες, Χημεία 1 ώρα, συνολικά 12 ώρες.

Επανένταξη των μαθητών

Σκοπός του προγράμματος είναι η επανένταξη των μαθητών στη μαθησιακή διαδικασία, η μείωση της μαθητικής διαρροής και η βελτίωση της απόδοσής τους, με απώτερο στόχο να αυξήσουν τις πιθανότητες πρόσβασής τους στην ανώτατη εκπαίδευση. Με αυτό τον τρόπο λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα, όπου παρατηρούνται υψηλά ποσοστά σχολικής αποτυχίας.

Επίσης, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας για το σχολικό έτος 2015-2016, θα επωφεληθούν 61.380 μαθητές Γυμνασίου σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν μαθήματα Γλωσσικής διδασκαλίας (Αρχαία, Νέα), Μαθηματικών, Φυσικής και Χημείας. Ήδη έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για τον ορισμό 515 Σχολικών Κέντρων Ενισχυτικής Διδασκαλίας (Σ.Κ.Ε.Δ.) σε όλη την Ελλάδα ενώ για τις ανάγκες υλοποίησης του προγράμματος θα προσληφθούν 1023 εκπαιδευτικοί ειδικότητας ΠΕ02 (Φιλόλογοι), ΠΕ03 (Μαθηματικοί), ΠΕ04.01 (Φυσικοί) και ΠΕ04.02 (Χημικοί) ως αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου ή ωρομίσθιοι.