Σάββατο 01.04.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Χωρίς τεστ ανοίγουν σήμερα τα σχολεία – Τι ισχύει

03.05.2022

Χωρίς self test αλλά όχι χωρίς μέτρα ανοίγουν τα σχολεία μετά τις διακοπές του Πάσχα, την Τρίτη 3 Μαΐου. Το υπουργείο Υγείας δημοσίευσε το νέο πρωτόκολλο, το οποίο προβλέπει διαφορετικά μέτρα προστασίας, για συγκεκριμένες περιπτώσεις επαφής με κρούσμα, για τους μαθητές που είναι εμβολιασμένοι και για εκείνους που είναι ανεμβολίαστοι.

Συγκεκριμένα, η διαφορά που υπάρχει είναι στο ενδεχόμενο επαφής με κρούσμα εκτός της σχολικής δομής:

  • Εάν οι εμβολιασμένοι μαθητές έρθουν σε επαφή με κρούσμα εκτός σχολείου (δηλαδή στο σπίτι, φιλικό ή οικογενειακό περιβάλλον γενικότερα ή σε άλλες δραστηριότητες) επιστρέφουν κανονικά στο σχολείο, αλλά κάνουν ένα self test την πέμπτη ημέρα με δική τους δαπάνη. Παράλληλα, χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες από την επαφή.
  • Αντίθετα, εάν οι μη εμβολιασμένοι μαθητές έρθουν σε επαφή με κρούσμα εκτός σχολείου, μπαίνουν σε καραντίνα και κάνουν self test την πέμπτη ημέρα, επίσης με δικό τους κόστος, πριν επιστρέψουν στο σχολείο. Μετά την πέμπτη ημέρα, και φυσικά εφόσον το τεστ είναι αρνητικό, με την επιστροφή τους στο σχολείο, χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Τι γίνεται αν υπάρξει κρούσμα στο σχολείο

Σε αυτή την περίπτωση, τα μέτρα είναι τα ίδια για όλους. Οι εμβολιασμένοι και οι μη εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί πρέπει να κάνουν δύο self test (ημέρες 0-1 και 4), τα οποία θα διατίθενται δωρεάν από τα σχολεία. Όλοι επίσης θα πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.

Κρούσμα στην τάξη – Τι ισχύει

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος στην τάξη, ισχύει ό,τι και στο γενικό πληθυσμό, για εμβολιασμένους και μη μαθητές και εκπαιδευτικούς:

  • Παραμονή του κρούσματος σε απομόνωση επί 5 ημέρες τουλάχιστον, με ημέρα λήψης του θετικού τεστ να θεωρείται ως ημέρα 0.
  • Μετά την πάροδο 5 ημερών απομόνωσης και εφόσον (α) έχει υποχωρήσει πλήρως ο πυρετός για ένα 24ωρο χωρίς χρήση αντιπυρετικών και (β) δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα ή τα συμπτώματα βελτιώνονται, διακόπτεται η απομόνωση.
  • Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται, παρατείνεται η απομόνωση.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.

Υποχρεωτική η μάσκα στα σχολεία

Εκτός από το ότι η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των σχολείων διατηρείται, συνεχίζει να είναι υποχρεωτική και η χρήση αντισηπτικών, ο τακτικός αερισμός χώρων, ο σχολαστικός καθαρισμός επιφανειών και εξοπλισμού, τα ξεχωριστά διαλείμματα κ.λπ.

Ένα ακόμα μέτρο που παραμένει είναι πως οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. θα διενεργούν προληπτικά 1 rapid test την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη.

Το υπουργείο Παιδείας τονίζει πως ειδικά, για την προσέλευση την ερχόμενη εβδομάδα, το πρώτο τεστ θα διενεργείται έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022.

[fbcomments]