Δευτέρα 25.05.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σκουρλέτης: Απλή αναλογική και χωρίς αλλαγές στο χωροταξικό

20.03.2018

Αποφασισμένος για την ψήφιση της απλής αναλογικής, ξεκόβοντας παράλληλα κάθε σκέψη για αλλαγές στο χωροταξικό του Καλλικράτη, ήταν κατά την σημερινή πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στα Τρίκαλα, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Η ομιλία του υπουργου ξεκίνησε με πολική παρέμβαση στα γεγονότα που τρέχουν σήμερα στην Ελληνική επικαιρότητα επιχειρώντας να ανασύρει πρώτο στην ατζέντα το θέμα της Νοβάρτις, λέγοντας πως αυτό μονοπωλεί σήμερα την ειδησεογραφία και πως πρέπει να αφεθεί η Δικαιοσύνη να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της και να μην υπάρξει συγκάλυψη, ώστε να αναβαθμιστεί και πάλι η αξιοπιστία της πολιτικής στη χώρα.

Το δεύτερο θέμα που άνοιξε ο κ. Σκούρλετης ήταν το «Μακεδονικό» λέγοντας πως όλα αυτά τα χρόνια που η Ελλάδα έχει αφήσει ανοιχτό το θέμα του ονόματος, έχει βγει χαμένη. Μάλιστα επιτέθηκε με δριμύτητα κατά του κ.  Μητσοτάκη που τον χαρακτήρισε όμηρο των ακροδεξιών «Γωργιάδηδων και Βορίδηδων».

Από τα βέλη του υπουργού δεν γλύτωσε ούτε και το… ποδόσφαιρο που καταδίκασε μεν την εμφάνιση Σαββίδη με το πιστόλι στο γήπεδο αλλά είπε η κατάσταση που έχει χρόνια τώρα, θα πρέπει να διορθωθεί.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην οικονομία της χώρα και στην ανάπτυξη που παρατηρείται τα δύο τελευταία χρόνια, λέγοντας πως αυτό είναι ένα βήμα και πως ούτε μετά τον Αυγουστο θα ληθούν τα προβλήματα αλλά θα μπορεί πια η χώρα χωρίς του επιτηρητές πάνω από το κεφάλι της, να σχεδιάσει το νέο παραγωγικό μοντέλο της.

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε διεξοδικά στα βήματα που έχουν γίνει στο δικό του υπουργείο τόσο με τους σχολικούς φύλακες που η προηγούμενη κυβέρνηση τους πέταξε μέσα σε μια βραδιά, όσο και στην κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας από τον Μητσοτάκη.

Οσον αφορά στο νέο νομοσχέδιο για την Τ.Α. ο υπουργός δήλωσε πως χρειάζεται η κατηγοριοποίηση των δήμων, ώστε η κατανομή των πόρων να μην γίνεται μόνο με πληθυσμιακά κριτήρια. Μάλιστα ο νέος τρόπος χρηματοδότησης δήλωσε πως θα ξεκινήσει μέσα στο 2018.

Άλλο ζήτημα το οποίο θα επιχειρηθεί να αλλάξει είναι η αλληλοεπικάλυψη των αρμοδιοτήτων μεταξύ του Α και Β’ Βαθμού, αλλά και της κεντρικής διοίκησης.

Επίσης θα δημιουργηθεί ένα νέο όργανο που θα ονομαστεί «Επόπτης Νομιμότητας» που θα απαρτίζεται αποκλειστικά και μόνο από νομικούς και θα λειτουργεί δειγματοληπτικά στους δήμους, ώστε να αποφεύγονται οι τεράστιες καθυστερήσεις με τους επιτρόπους.

Ο εκλογικός νόμος

Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε την απλή αναλογική αναγκαία και πως οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να μάθουν να λειτουργούν με κοινωνικές πλειοψηφίες. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά πως στις τοπικές κοινότητες είναι απαραίτητα τα ενιαία ψηφοδέλτια, όπως και η στήριξή τους με ξεχωριστό προϋπολογισμό που θα είναι γνωστός από πριν.

Τελος παρεμβάσεις έκαναν ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Παπαστεργίου, ο δήμαρχος Καρδιτσας Φώτης Αλεξάκος, ο δήμαρχος Παλαμά κ. Σακκελαρίου, οι πρώην δήμαρχοι Γιώργος Σπαθής, Μιχάλης Ταμήλος και Καρδίτσας Δομήνικος Βεριλλής, ο Δημήτρης Χατζηγάκης και ο Θανάσης Βαβύλης.