Σάββατο 21.09.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Δήμος Τρικκαίων: Ολα τα σενάρια και σε τι ποσοστά ελπίζουν οι συνδυασμοί

14.05.2019

Του Χρήστου Κοντού

Δεύτερο γύρο εκλογών στον δήμο Τρικκαίων δείχνουν όλες οι αναλύσεις, αφού η κάθοδος επτά συνδυασμών, με τους περισσότερους να κινούνται στο χώρο της δεξιάς και πιο άκρα, έβαλαν πάγο στα όνειρα του σημερινού δημάρχου Δημήτρη Παπαστεργίου, που ξεκίνησε τον αγώνα του ως περίπατο και καταλήγει να γίνει αγώνας ανωμάλου δρόμου.

Μια τέτοια περίπτωση είναι που αποτελεί και εφιάλτη για τον κ. Παπαστεργίου, αφού γνωρίζει πάρα πολύ καλά, πως ο δεύτερος γύρος ξεκινάει από το μηδέν και μόνο αν η διαφορά από τον δεύτερο είναι τεράστια, μπορεί να του δώσει κάπως εύκολα και πάλι τον δήμο. Επίσης ο κ. Παπαστεργίου γνωρίζει πολύ καλά πως αν το ποσοστό δεν φτάνει κοντά στο 50% ώστε να εκλέξει αρκετούς δημοτικούς συμβούλους… τότε θα αρχίσουν τα όργανα, αφού η «φαγωμάρα» και οι καυγάδες που υπάρχουν και σήμερα μέσα στον συνδυασμό, θα λάβουν μορφή καταιγίδας και σίγουρα κάποιοι θα θελήσουν να τον τιμωρήσουν. Πάντως οι πρώτες εκτιμήσεις τον θέλουν κοντά στο προηγούμενο 38% που πήρε και που με το ζόρι θα μπορέσει να το φτάσει στο 44-45%, παρά την συμφωνία που έκανε με τον Χατζηγάκη, βάζοντας όλους τους άλλους απέναντι.

Ο Κ. Κρεμμύδας

Άνεμος αισιοδοξίας φυσάει στο συνδυασμό του Κώστα Κρεμμύδα μετά την κάθοδο τόσων συνδυασμών από την πλευρά της δεξιάς, αφού κάνουν για μεγάλη πτώση του δημάρχου, ενώ για τους ίδιους ισχύει η αφετηρία του 31% που πήρε ο Λάππας και σε αυτό μάλιστα προσθέτουν και ένα ποσοστό σημαντικό από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα οι κόντρες και η αντιπαλότητα που υπάρχει στον συνδυασμό του κ. Τσιλιμίγκα και οδήγησε στην απόσυρση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ και την στήριξη του κυβερνώντος κόμματος, φαίνεται να επηρεάζει άμεσα και τον συνδυασμό του Κώστα Κρεμμύδα «Μαζί για τα Τρίκαλα», ο οποίος θα πρέπει να δώσει μάχη πλέον όχι να πείσει μόνον τους «ορθόδοξους ΠΑΣΟΚους» που «πετάνε βελάκια» στους Χρήστο Λάππα και Θεόδωρο Σπανό… αλλά και προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Για πολλούς εδώ έρχεται να προστεθεί και το γεγονός τι θα πράξει ο συνδυασμός το κ. Κρεμμύδα, αν τελικά χάσει τις εκλογές. Θα συνεργαστεί ή όχι με τον κ. Παπαστεργίου, κάτι που αρκετοί το θεωρούν δεδομένο και μάλιστα μιλάνε και για μοίρασμα οφιτσίων. Πάντως οι πιο ουδέτεροι παρατηρητές τον κατατάσσουν μεταξύ 22-25%.

Ο Γ. Καϊκης

Για κάποιους φαντάζει απίθανο για κάποιους άλλους όμως κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος η πιθανότητα στον δεύτερο γύρο να έχουμε τελικά αντιπάλους τους Δ. Παπαστεργίου και Γ. Καϊκή, εκδοχή που θα φέρει τα πάνω κάτω μιας και μιλάμε οι πιθανότητες να στηριχθεί μετά ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σχεδόν από το σύνολο των συνδυασμών που σήμερα κατέρχονται κόντρα στον σημερινό δήμαρχο, είναι μεγάλες.

Σε αυτά αν προσθέσει κανείς και την συσπείρωση που δημιουργεί στον χώρο της ευρύτερης αριστεράς η κάθοδος της «Χρυσής Αυγής», βλέποντας ως μοναδική απάντηση σε αυτή την εκλογή του Γιώργου Καϊκη, δημιουργεί μια δυναμική που μπορεί για πολλούς να είναι επανάληψη του σκηνικού του 1982 με τον αείμνηστο Παπανικολάου. Πάντως δεν αποκλείεται να τον δούμε να σπάει το… φράγμα του 15%

Ο Γ. Μητσιούλης

Στην σημαντική αύξηση του ποσοστού που πήρε την προηγούμενη φορά στοχεύει ο Γιώργος Μητσιούλης, που αυτή τη φορά έχει στο πλευρό του τον Αλέκο Πολυμερόπουλο…  αλλά και τον Χρόνη Αγορίτσα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ότι ποσοστό επιπλέον πάρει θα είναι από το… δισάκι του κ. Παπαστεργίου.

Ο Στέλιος Μπετσιμέας

Το κρυφό χαρτί σε αυτές τις εκλογές λέγεται Στέλιος Μπετσιμέας, αφού είναι η πρώτη φορά που κατέρχεται και που όμως εντυπωσίασε τους πάντες με τη κατάρτιση του συνδυασμού, τον οποίο δεν είχε ανακοινώσε σε κανένα. Σύμφωνα με τους ανθρώπους του γραφείου του, στόχος είναι το διψήφιο ποσοστό, ενώ αρκετοί γνωστοί του στον ιατρικό κόσμος του δίνουν ένα ποσοστό από 5-8%

Σπήλιος Τσιγάρας

Την δική του μάχη δίνει ο Σπήλιος Τσιγάρα που όχι μόνο αισθάνεται σίγουρος πως θα πιάσει το 3% που απαιτείται για να μπει στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά θα έχει και ισχυρή εκπροσώπηση. Πάντως χθες στα εγκαίνια των γραφείων του είχε κόσμο, παρότι η εκτιμήσεις τον έχουν κοντά στο όριο ασφαλείας.

Η Χρυσή Αυγή

Θα πιάσει το ποσοστό των περασμένων Εθνικών εκλογών ή όχι είναι το ερώτημα των περισσοτέρων για την Χρυσή Αυγή που κατέρχεται με επικεφαλής τον Χρήστο Τσιόλα. Οι εκτιμήσεις της δίνουν ένα ποσοστό κοντά στο 5%.