Πέμπτη 22.04.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Προσέλκυσε το ενδιαφέρον το σεμινάριο Λογοτεχνίας

06.03.2020

Για το πρόβλημα της λογοτεχνικής ανάγνωσης στη διδακτική πράξη και ζητήματα θεωρίας και πρακτικής ενημερώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής πολλοί συμπολίτες φιλόλογοι στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος σεμιναρίου για τη διδασκαλία της Λογοτεχνίας στην εκπαίδευση που διοργάνωσε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Τρικάλων.

Εισηγητές ήταν τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων κα Μαρία Πασκετζή, επίτιμη σχολική σύμβουλος, δρ. Φιλολογίας, ο κ. Αντώνης Καλόβουλος και η κα Νατάσα Αβραμίδου που τόνισαν την γενικότερη απαξίωση των φιλολογικών μαθημάτων και γενικότερα των ανθρωπιστικών σπουδών. Όπως είπαν «ο ρόλος της Λογοτεχνίας όπως και της Γλώσσας είναι πολλαπλός, είναι παιδαγωγικός που τον έχει ανάγκη η νέα γενιά, τονώνει την κριτική σκέψη των μαθητών και συμβάλλει στην γλωσσική καλλιέργεια. Για εμάς το λογοτεχνικό κείμενο δεν μπορεί να είναι αποσπασμένο από την εποχή που δημιουργήθηκε και από τον δημιουργό. Η συνεξέταση Λογοτεχνίας και Γλώσσας όπως π.χ. γίνεται στα Επαγγελματικά Λύκεια είναι ένα δείγμα της υποτίμησης που υπάρχει. Η ελληνική και η παγκόσμια λογοτεχνία διαθέτουν έργα που καλύπτουν όλες τις πτυχές της ζωής του ανθρώπου και δεν μπορεί να χωρέσει σε θεματικές ενότητες π.χ. τα φύλα στην λογοτεχνία, που περιορίζουν την δυναμική της».

Ανάλογα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις με στόχο να λειτουργήσουν ενισχυτικά και υποστηρικτικά στο έργο των φιλολόγων ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις ομιλητές στήριξαν και στηρίζουν την πρόταση του τοπικού Συνδέσμου Φιλολόγων για την διοργάνωση στα Τρίκαλα του Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.