Τρίτη 27.07.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Λέκκας: Νέος σεισμός και νέο ρήγμα! Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι

04.03.2021

Νέoς ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στις 20:38 της Πέμπτης (04/03) στην Ελασσόνα, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η δόνηση ήρθε μια ημέρα μετά τα 6 Ρίχτερ της Τετάρτης 3 Μαρτίου.

Για το νέο «χτύπημα» του Εγκέλαδου αναφέρθηκε μέσω συνέντευξής του στην ΕΡΤ1 ο Ευθύμιος Λέκκας. Όπως είπε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, «ήταν μια έκπληξη για εμάς».

Όπως είπε, το επίκεντρο του σεισμού ήταν βόρεια από το επίκεντρο της χθεσινής δόνησης των 6 βαθμών Ρίχτερ. «Ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος που δεν ήταν γνωστός, ο βόρειος κλάδος του Μεσοχωρίου. Έχουμε να κάνουμε με καινούριο κλάδο, που ξεφεύγει από τις κατοικημένες περιοχές».

«Ουσιαστικά πρόκειται για νέο ρήγμα», είπε ο κ. Λέκκας, ωστόσο σημείωσε πως «μπορεί να χαρκατηριστεί μετασεισμός».

Όπως είπε, «μεγάλο πρόβλημα είναι η πόλη της Λάρισας», στην οποία οι κάτοικοι «έχουν βγει από τα σπίτια τους». Ωστόσο, τόνισε πως το θετικό είναι πως το επίκεντρο «απομακρύνεται από την πόλη της Λάρισας».

Το μήνυμα που έστειλε στους κατοίκους της περιοχής, είναι να μην παραμένουν στα σπίτια τους.

«Νέος σεισμός ο αποψινός και όχι μετασεισμός»

Σε επιφυλακή είναι οι επιστήμονες μετά τον αποψινό νέο ισχυρό σεισμό στην Ελασσόνα.

Με νέες του δηλώσεις ο κ. Λέκκας, αυτήν τη φορά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε πως δεν ήταν μετασεισμός, αλλά ένας νέος σεισμός που προήλθε από την ενεργοποίηση ενός καινούργιου κλάδου του ρήγματος της περιοχής, του βορειοδυτικού.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τώρα όλα πάνε από την αρχή και δεν απέκλεισε ένα μετασεισμό του αποψινού σεισμού ακόμη και του ίδιου μεγέθους.

Μάλιστα ο κ. Λέκκας τόνισε πως πρόκειται για την ενεργοποίηση ενός ρήγματος προέκταση του προηγούμενου στην Ελασσόνα, προς την πλευρά της Βερδικούσιας.