Τετάρτη 27.01.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΑΜΑΡΤΖΗ: Τα νέα στοιχεία – Από μέρα σε μέρα το πόρισμα για τη 16χρονη

24.08.2020

Όχι μόνο δεν συντρέχουν λόγοι «κουκουλώματος» της υπόθεσης του θανάτου της 16χρονης Μαρίας, αλλά αντίθετα από μέρα σε μέρα  θα έχουμε και τα αποτελέσματα τόσο από τις έρευνες του τηλεφώνου, όσο και τις τοξικολογικές, σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας, κ. Δημήτρη Σαμαρτζή.

Ο ίδιος επισημαίνει με συνέντευξή του στον «Ενεργό Πολίτη» πως «το άνοιγμα των τηλεφώνων θα είναι καταλυτικής σημασίας», ενώ κομβικό θα είναι και το αποτέλεσμα των τοξικολογικών εξετάσεων.

Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη αξία, είναι το γεγονός πως αν τελικά στον θάνατο της 16χρονης Μαρίας υπήρξαν ηθικοί αυτουργοί ο κ. Σαμαρτζής τονίζει: «Τέτοιου είδους συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν ένα πρόσωπο στην αυτοχειρία δεν μπορούν να τυποποιηθούν σε ποινικά αξιολογήσιμα, ελέγξιμα και τελικά κολάσιμα αδικήματα».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΚΟΝΤΟ 

 

  1. Κ. Σαμαρτζή δικηγόρος της οικογένειας της 16χρονής Μαρίας… Κι ενώ ένα μήνα πριν όλη η Ελλάδα ασχολούταν με το θέμα… ξαφνικά έκλεισαν όλες οι στρόφιγγες πληροφόρησης… και το θέμα ξεχάστηκε λες και δεν υπήρχε… Τι συνέβη;

-Οι έρευνες συνεχίζονται κανονικά. Όπως και οι αναλύσεις των πειστηρίων από τα εργαστήρια. Απλώς μεσολάβησαν οι διακοπές του Αυγούστου και τα μέσα ενημέρωσης έπαυσαν για ένα διάστημα να αναζητούν πληροφορίες για την εξέλιξη της υποθέσεως.

 

  1. Πολλοί κάνουν λόγο για κουκούλωμα της υπόθεσης. Συντρέχουν τέτοιοι λόγοι;

Αυτός ήταν ένας αρχικός προβληματισμός των στενών συγγενών της Μαρίας. Στην παρούσα φάση έχουν αποσαφηνιστεί πολλά και δεν συντρέχουν τέτοιοι λόγοι.

 

  1. Πότε αναμένεται το αποτέλεσμα του ανοίγματος των τηλεφώνων;

Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία η οποία είναι εξαρτώμενη από πολλούς παράγοντες, ως προς το χρονικό εύρος δηλαδή υπεισέρχονται διάφορες τεχνολογικής υφής παράμετροι που το καθορίζουν. Σε κάθε περίπτωση Αναμένεται από μέρα σε μέρα. Σύμφωνα με τη λογική το άνοιγμα των τηλεφώνων θα είναι καταλυτικής σημασίας.

 

  1. Οι τοξικολογικές εξετάσεις τι έδειξαν; Για πολλούς ήταν κομβικό σημείο για το πώς σκαρφάλωσε η Μαρία πάνω στη σκαλωσιά.

Πράγματι είναι κομβικής σημασίας οι τοξικολογικές εξετάσεις πλην όμως ακόμη δεν υπάρχουν επίσημα αποτελέσματα.

  1. Τα βίντεο που έχουν συλλεχθεί, τι δείχνουν; Βρέθηκε κάποιο καινούργιο στοιχείο πέραν αυτών που είχαν γίνει γνωστά;

Από το βιντεοληπτικό υλικό των καμερών που μέχρι σήμερα έχει συλλέγει έχουν αποκλειστεί διάφορα ενδεχόμενα και πιθανοί ύποπτοι, πράγμα εξαιρετικής σπουδαιότητας με δεδομένο ότι όλα τα ενδεχόμενα αρχικά ήταν ανοικτά. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν προέκυψε κάποιο καινούργιο στοιχείο.

 

  1. Υπάρχει εμπλοκή κι άλλων ατόμων;

Η εμπλοκή τρίτων προσώπων είναι κάτι που απασχόλησε και εμάς και τις αρχές από την πρώτη στιγμή, οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν προς κάθε κατεύθυνση, μέχρι στιγμής δεν προέκυψε κάτι ουσιώδες σε σχέση με αυτό.

 

  1. Είστε από τους πλέον έμπειρους δικηγόρους στην πόλη μας, η δική σας εκτίμηση είναι πως θα μπορούσε ένα κορίτσι με τον σωματότυπο της Μαρίας σε αυτή την ηλικία να ανέβει τη σκαλωσιά και να πέσει;

Η οποιαδήποτε εκτίμηση βασιζόμενη είτε σε μακροσκοπικά ευρήματα είτε στην κοινή λογική ενέχει το ρίσκο του υποθετικού σεναρίου. Συνεπώς η οποιαδήποτε εκτίμηση τέτοιου τύπου είτε από εμένα είτε από οποιονδήποτε δεν μπορεί να παράσχει πλήρη απόδειξη ούτως ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Από την πρώτη στιγμή αυτός ο προβληματισμός που διατυπώνεται στην ερώτηση ήταν από τους βασικούς για την διερεύνηση του ενδεχόμενου της εγκληματικής ενέργειας. Την απάντηση θα δώσουν οι ορισθέντες πραγματογνώμονες.

 

  1. Συνάδελφός σας με ανάρτηση του κάνει λόγο για εγκληματική ενέργεια… Εχει εμπλοκή στην υπόθεση ή απλά ήθελε να κερδίσει λίγη δημοσιότητα;

Είχε κάνει λόγο για ξεκάθαρη εγκληματική ενέργεια και σκηνοθετημένη αυτοκτονία. Κατά την άποψή μου η οποιαδήποτε εκτίμηση δίχως αυτός που την διατυπώνει να έχει πρόσβαση στην δικογραφία και δίχως να έχει συνεκτιμηθεί το αποδεικτικό υλικό και με δεδομένο ότι ούτε κατά το χρόνο που αυτή έκανε χώρα και μέχρι και σήμερα δεν έχουν έρθει ακόμη τα εργαστηριακά αποτελέσματα είναι παρακινδυνευμένη και ουδόλως βοηθά στην εξιχνίαση του τι πραγματικά συνέβη. Δεν είχε εμπλοκή στην υπόθεση. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τα κίνητρα της δημόσιας τοποθέτησης του.

 

  1. Πιστεύετε πως ακόμη κι αν αποκλειστεί το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας και πρόκειται για αυτοκτονία μπορεί να υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί γι αυτή ή να είναι αποτέλεσμα συμπεριφορών τρίτων που δύνανται να ποινικοποιηθούν;

Στην περίπτωση αυτή είναι εξαιρετικά δυσχερές να ποινικοποιηθεί τέτοιου είδους συμπεριφορά ούτως ώστε να αχθεί η υπόθεση στο ακροατήριο. Τέτοιου είδους συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν ένα πρόσωπο στην αυτοχειρία δεν μπορούν να τυποποιηθούν σε ποινικά αξιολογήσιμα, ελέγξιμα και τελικά κολάσιμα αδικήματα. Από το προηγούμενο της υπόθεσης Γιακουμάκη προέκυψαν πολλά ζητήματα νομικής υφής αναφορικά με το θέμα αυτό τα οποία όμως δεν βοηθούν εν προκειμένω.

 

  1. Κατά το τελευταίο έτος βιώνουμε ως κοινωνία πολλά στυγερά εγκλήματα πρωτοφανούς βιαιότητας που συγκλονίζουν τόσο για τον τρόπο τέλεσης όσο και με τη συχνότητα τους. Που οφείλεται αυτό;

Ειδεχθή εγκλήματα πάντοτε διαπράττονταν αλλά η διακίνηση της πληροφορίας σήμερα είναι πολύ μεγαλύτερης έκτασης. Είναι γεγονός όμως αυτό που λέτε και κατά τη γνώμη μου οφείλεται σε πολλούς παράγοντες που άπτονται ζητημάτων κοινωνικής μεταβολής, προβολής βίας σε νεαρές ηλικίες, οικονομικών παραγόντων, ψυχικών νόσων που προκύπτουν από τον σύγχρονο και απάνθρωπο τρόπο ζωής, ηθικής και κυρίως της πλήρους επικράτησης του προτύπου του αήθους υλισμού. Ένας τρόπο ζωής όσο λανθασμένος κι αν είναι, για να αλλάξει απαιτεί την αντικατάσταση του με έναν άλλον. Κάποτε λοιπόν, πλέον, θα πρέπει να διδαχθούμε ότι ο τρόπος που σκεφτόμαστε διαμορφώνει εκείνον που πράττουμε και ο τρόπος που δρούμε διαμορφώνει τον τρόπο που ζούμε. Σιγά-σιγά γίνεσαι αυτό που πιο πολύ κοιτάζεις. Ας κοιτάξουμε λοιπόν όλοι προς την σωστή κατεύθυνση.