Τετάρτη 01.02.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σάκης Παπαδόπουλος: Σκάνδαλα ή σκανδαλολογία (κατά Σημίτην)

10.11.2018

«ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ»: ΣΚΑΝΔΑΛΟ ή ΣΚΑΝΔΑΛΟΛΟΓΙΑ Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΝΤΡΟ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ –ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ – ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ;

« Ποτέ δεν φανταζόμουν, όταν εισηγήθηκα την ίδρυση του ΚΙΕΝ με τον Νόμο 2092/1992, ότι θα είχε αυτή την κατάληξη» δήλωσε ο κ. Γεώργιος Σούρλας, πρώην Υπουργός Υγείας – πρώην ΓΓ Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αμέσως μετά τον Αναγκαστικό Πλειστηριασμό που μετέτρεψε σε Ιδιωτική Κλινική της Τράπεζας Πειραιώς, ένα υπερσύγχρονο Κοινωφελές Νοσηλευτικό Ίδρυμα, το οποίο δημιουργήθηκε με πόρους – κληροδοτήματα του ΕΕΣ για να υπηρετήσει τους ανθρωπιστικούς σκοπούς του.

« Εκτιμώ ότι υπάρχουν ευθύνες για πράξεις και παραλείψεις, των πολιτικών προϊστάμενων όσων είχαν την διαχείριση του Ιδρύματος. Πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και να επιβληθούν κυρώσεις» κατέληγε ο κ. Σούρλας.

Τις ευθύνες αυτές, για τη μετατροπή σε Ιδιωτική Κλινική υπερσύγχρονουΝοσηλευτικούΙδρύματος, με 25 χειρουργεία – 38 κλίνες ΜΕΘ – 24 κλίνες ΜΤΝ – 78 κλίνες βραχείας νοσηλείας… που εκπαίδευε ειδικευόμενους γιατρούς, χορηγούσε ειδικότητες, είχε φορολογικές ελαφρύνσεις, υπηρετούσε τους κοινωνικούς στόχους του ΕΕΣ, ερευνήσαμε στην Εξεταστική Επιτροπή.

Διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν μόνον η Διοίκηση του ΚΙΕΝ – ο διαχρονικός Πρόεδρος του ΕΕΣ και του ΚΙΕΝ Ανδρέας Μαρτίνης, υπεύθυνοι για την ιδιάζουσα διαπλοκή – κακοδιοίκηση – υπερχρέωση – ιδιωτικοποίηση του « ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ». Ήταν και συγκεκριμένοι Υπουργοί Υγείας που είχαν την ευθύνη εποπτείας της λειτουργίας του ΚΙΕΝ, την ευθύνη διορισμού 3 μελών στο ΔΣ του ΚΙΕΝ (εκ των οποίων ο ενας ασκούσε καθήκοντα Αντιπροέδρου – υπεύθυνου για την οικονομική λειτουργία).

Ήταν οι κ.κ. Αβραμόπουλος, Λοβέρδος, Γεωργιάδης, Βορίδης, που συνήργησαν, με πράξεις και παραλείψεις τους, στην οικονομική ασφυξία του ΚΙΕΝ και στον « αναγκαστικό» πλειστηριασμό του.

Συνήργησαν στις αθρόες πελατειακές προσλήψεις, στις αλόγιστες σπατάλες, στον διορισμό υψηλόμισθων αργόμισθων, στις προκλητικές οικονομικές διευκολύνσεις προς « αναξιοπαθούντα» – « άπορα» πρόσωπα της πολιτικής και οικονομικής ελίτ, στις υπερκοστολογήσεις προμηθειών, στον οικονομικό εκτροχιασμό, στον τραπεζικό υπερδανεισμό, στην αγνόηση εναλλακτικών λύσεων( μελέτες Λιαρόπουλου, Φιλιππίδη ).

Ήταν αυτοί που διευκόλυναν τον Βγενόπουλο και άλλους Τραπεζίτες να οδηγούν το ΚΙΕΝ σε οικονομικό στραγγαλισμό. Ήταν αυτοί που « ξέχασαν» τις οφειλές των Ασφαλιστικών Ταμείων ( 48 εκατ. ευρώ ) και του «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΥ» ( 24 εκατ. ευρώ ) προς το ΚΙΕΝ και τις οφειλές του ΚΙΕΝ προς την ΔΟΥ ( 4,5 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν πλήρωσε η Τράπεζα Πειραιώςστο τίμημα εξαγοράς του ΚΙΕΝ ). Ήταν αυτοί που δεν επιθυμούσαν λύσεις τύπου « ΩΝΑΣΕΙΟΥ», « ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ».

Ήταν ο κ. Λοβέρδος που δήλωνε στη Βουλή την 11/3/2011 ότι « Σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη πώληση του ΚΙΕΝ. Το Ίδρυμα αυτό αποτελεί ΝΠΙΔ – Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα – και διέπεται από κωδικοποιηθείσες διατάξεις του Αστικού Κώδικα για τη λειτουργία Νοσηλευτικού Ιδρύματος…».

Κι όμως, ο ίδιος άνθρωπος, μετά λίγους μήνες, καταθέτει τροπολογία στον Νόμο 4058/2012 η οποία αλλοίωνε το συνταγματικό και νομοθετικό πλαίσιο για το ΚΙΕΝ και καθόριζε : « Για την εξυπηρέτηση των αναγκών του, το ΚΙΕΝ μπορεί να πωλεί, να εκμισθώνει, να εκμεταλλεύεται εν γένει τα περιουσιακά του στοιχεία…».

Για τη « περίεργη» αυτή παρέμβασή του, το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής εκτιμά ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί αν δια πράξεων ή παραλείψεων του κ. Λοβέρδου, έχουν τελεσθεί αδικήματα που οδήγησαν στην εκποίηση του ΚΙΕΝ.

Την 18/2/2014 το Ειρηνοδικείο Αθηνών με την 232 απόφασή του απαγορεύει οποιαδήποτε εκποίηση των περουσιακών στοιχείων του ΕΕΣ. Όμως ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, την 26/3/2014 υπογράφει Μνημόνιο συνεργασίας με το νέο ΔΣ του ΚΙΕΝ ( Γ. Κωσταρά, Α.Πανεθυμιτάκη ) και την Τράπεζα Πειραιώς, που οδήγησε στον αναγκαστικό πλειστηριασμό του ΚΙΕΝ την 24/9/2014.

Για τον λόγο αυτό η πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής εκτιμά ότι απαιτείται περαιτέρω δικαστική διερεύνηση πιθανών αδικημάτων του κ. Γεωργιάδη, ενώ στον κ. Βορίδη καταλογίζει πολιτική ευθύνη για την τελική εκποίηση του ΚΙΕΝ με νομοθετική του πρωτοβουλία.

Τη συνολική διερεύνηση ευθυνών για τη μετατροπή του « ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» σε Άντρο Διαπλοκής – Διαφθοράς – ΠελατειακώνΣυναλλαγών – Υπερχρέωσης και στη συνέχεια σε Ιδιωτική Κλινική της Τράπεζας Πειραιώς, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης την ονομάζει « σκανδαλολογία».

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης « τηλεοπτικές δίκες, ανιστόρητο ρεβανσισμό» ( «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 4/11/18 ). Η ΝΔ « σκευωρία». Το ΚΙΝΑΛΛ « φάμπρικα διώξεων». Ο κ. Αν. Λοβέρδος « μηχανορραφία του ΣΥΡΙΖΑ για υφαρπαγή ψήφων…». Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Αδ. Γεωργιάδης γνωματεύει ότι το πόρισμα είναι « σκουπίδια, με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τολμήσει να κάνει πρόταση σύστασης Προανακριτικής» και στη συνέχεια υβρίζει πεζοδρομιακά « γελοίο πόρισμα, γελοίων ανθρώπων, απατεώνων».

Η Εξεταστική Επιτροπή συγκροτήθηκε την 21/4/2017, μετά Απόφαση της Βουλής την 12/4/2017. Το έργο της συνεχίζεται με άλλες 3 συνεδριάσεις μέχρι την 21/11/2018. Τότεθα παραδοθεί στον Πρόεδρο της Βουλής το συνολικό της Πόρισμα. Θα καταγράφονται γεγονότα–πράξεις – στοιχεία, στα οποία θα τεκμηριώνονται ευθύνες για τα κραυγαλέα Σκάνδαλα στην Υγεία : στο « ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ», στο ΚΕΕΛΠΝΟ, στη Διαγνωστική Αρθροσκόπηση, στο Φάρμακο, στις Προμήθειες.

Στο Πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής θα καταλογίζονται πολιτικές ή ποινικές ευθύνες πρώην Υπουργών καιποιών, για τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, για το μεγάλο φαγοπότι στην Υγεία που εκτόξευσε τα δημόσια ελλείματα και το χρέος, για τον εκτροχιασμό της φαρμακευτικής δαπάνης, για την απίστευτη ρεμούλα, για τις μίζες, για το πάρτυ, για τον εκμαυλισμό συνειδήσεων από πολυεθνικές φαρμάκου – όπως η ΝΟΒΑΡΤΙΣ, για μαύρο διαφημιστικό χρήμα, για υπερτιμολογήσεις, για προκλητή ζήτηση υπηρεσιών – προμηθειών – φαρμάκων – αντιιικών εμβολίων – εξετάσεων.

Στο Πόρισμα θα αντανακλώνται αποχρώσες ενδείξεις για περαιτέρω δικαστική διερεύνηση ή για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για συγκεκριμένα αδικήματα συγκεκριμένων πρώην Υπουργών.

Στο Πόρισμα θα υπάρχουν και τα συμπεράσματα για το τι πρέπει να αξιοποιήσουμε στη Διακομματική Επιτροπή Φαρμάκου της Βουλής,για να καταλήξει πώς θα ωφελήσουμε τους ασθενείς με μακροπρόθεσμη εθνική φαρμακευτική πολιτική – απαλλαγμένη από τις παθογένειες του παρελθόντος.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΕΚΕ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

[fbcomments]