Πέμπτη 23.05.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η Ειδική Αγωγή μέσα από τα μάτια της Ρόζας Ιμβριώτη

02.10.2016 /

Στο θέμα της Ειδικής Αγωγής, αλλά μέσα από τα μάτια της Ρόζας Ιμβριώτη, επικεντρώθηκε η σημερινή ημερίδα που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων ν. Τρικάλων, στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού «Κλιάφα».

Όπως είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων ν. Τρικάλων κ. Κώστας Μιχαλάκης «η Ρόζα Ιμβριώτη είναι ένα από τα πιο πρωτοπόρα πνεύματα στην παιδαγωγική, αλλά και στον αγώνα του 20ου αιώνα. Είναι γυναίκα, είναι εκπαιδευτικός με ριζοσπαστικές και νέες παιδαγωγικές μεθόδους, ενταγμένη στο λαϊκό κίνημα και στον εκπαιδευτικό όμιλο,  για την ψήφο των γυναικών και στο ΕΑΜ.  Βασανίστηκε για τις ιδέες της, εξορίστηκε στο Τρίκερι δε λύγησε και στο τέλος της ζωής εντάχθηκε στην ΕΔΑ και αργότερα στο ΚΚΕ».

Το πρώτο μέρος της ημερίδας συντόνιζε η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Τρικάλων κα. Βάσω Κάκλα και μίλησαν η φιλόλογος – θεατρολόγος, γγ  του Συνδέσμου Φιλολόγων ν. Τρικάλων κα. Αθανασία Τσιοτινού  με θέμα «Για να αλλάξουμε τον άνθρωπο, πρέπει να γίνουμε εμείς πρώτα άνθρωποι», όπου παρουσίασε ένα σύντομο βιογραφικό της Ρόζας Ιμβριώτη.

Στη συνέχεια, η  Δρ Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ κα. Μαρία Μποντίλα παρουσίασε την  Ρόζα Ιμβριώτη μέσα από τις ριζοσπαστικές θέσεις της για την εκπαίδευση, ενώ η Σχ. Σύμβουλος Φιλολόγων ν. Τρικάλων κα. Ιουλία Κανδήλα  στάθηκε στις θέσεις της  Ρόζας Ιμβριώτη για την διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας.

Η ημερίδα συνεχίστηκε με την ομιλία της φιλολόγου και ειδικής παιδαγωγού κας. Μαρίας Λέγγα για το Πρότυπο Ειδικό Σχολείο Αθηνών. Το «Σχολείο της Ρόζας» και στη συνέχεια η κα. Μαρία Ρέντα, ειδική παιδαγωγός, δασκάλα-φιλόλογος, MeD ειδικής αγωγής, Προϊσταμένη ΚΕΔΔΥ Τρικάλων μίλησε για το αίτημα της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης σήμερα.

Τέλος, η διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Τρικάλων, κα.  Αλέκα Κίτου παρουσίασε την καθημερινότητα του ΕΕΕΕΚ Τρικάλων. Το δεύτερο μέρος συντόνιζε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων ν. Τρικάλων  κ. Κώστας Μιχαλάκης.