Κυριακή 28.05.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ξεκινούν αύριο οι Διαλυκειακοί Ρητορικοί Αγώνες

01.03.2018 /

Ξεκινούν την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018 στο 1ο ΓΕΛ Τρικάλων  οι ΣΤ΄ Διαλυκειακοί Ρητορικοί  αγώνες σε συνεργασία με την Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Τρικάλων  και τις σχολικές συμβούλους ΠΕ02 και υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και του Δήμου Τρικκαίων .

Οι αγώνες διαρκούν δύο ημέρες. Την Παρασκευή θα διεξαχθούν οι προκριματικοί και των τριών αγωνισμάτων, ενώ το Σάββατο οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα προκριθούν, θα μετάσχουν στους ημιτελικούς. Αμέσως μετά, οι καλύτερες ομάδες και οι καλύτεροι ομιλητές και ομιλήτριες θα συναντηθούν στον τελικό,  επιστρατεύοντας στο έπακρο την αντίληψη, την κριτική σκέψη και την καταλληλότερη επιχειρηματολογία και πάντα υπό το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας και του «εὖ ἀγωνίζεσθαι».

Συγκεκριμένα, στο ομαδικό αγώνισμα «Διττοί Λόγοι» δύο τριμελείς ομάδες αντιπαρατίθενται πάνω σε ένα θέμα γενικού ενδιαφέροντος παρουσιάζοντας επιχειρήματα αλλά και ανασκευάζοντας θέσεις, ενώ στο ατομικό αγωνίσμα, τον «Προσχεδιασμένο Λόγο Πειθούς»,  οι μαθητές επιχειρηματολογούν και προσπαθούν να πείσουν για την αλήθεια των λεγομένων τους  με βάση τους κανόνες πειθούς · τέλος στον «Αυθόρμητο Λόγο», ατομικό αγώνισμα, οι ομιλητές παρουσιάζουν με ευφράδεια λόγο πρωτότυπο, με συνοχή και ζωντάνια, στοχεύοντας στην τέρψη και όχι στην πειθώ.

Φέτος θα λάβουν μέρος, με μαθητές ως ομιλητές και χρονομέτρες καθώς και καθηγητές ως κριτές,  16 Λύκεια του νομού και συγκεκριμένα τα: 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, 7ο, 8ο ΓΕΛ Τρικάλων, ΓΕΛ Πύλης, ΓΕΛ Οιχαλίας, ΓΕΛ Βαλτινού, ΓΕΛ Φαρκαδόνας, ΓΕΛ Καλαμπάκας, Μουσικό Σχολείο, Ιδιωτικό ΓΕΛ «Αθηνά» και 2ο ΕΠΑΛ.

Η όλη διαδικασία ξεκινά  την Παρασκευή στις 8.00΄π.μ. και θα συνεχιστεί το  Σάββατο το πρωί με  τους ημιτελικούς  ενώ  στις 10.30΄ του Σαββάτου θα αρχίσει  ο τελικός και των τριών αγωνισμάτων.

Η τελετή λήξης και η απονομή των βραβείων, όπου προσκαλούνται όλοι οι συμπολίτες μας να παραβρεθούν, θα γίνει το Σάββατο στις 14.00.  Άλλωστε οι αγώνες και τις δύο ημέρες είναι ανοιχτοί σε όλους, όσοι θέλουν να τους παρακολουθήσουν.

[fbcomments]