Τρίτη 25.02.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ριγιούνιον ετών… 85!!! Μια είδηση που πραγματικά διαφέρει…

17.06.2016 /

Μέσα στα τόσα… ρεγιούνιον που γίνονται, αν δεν προσέξει κανείς καλά τις χρονολογίες αποφοίτησης θα την περάσει για μια συνάντηση σαν όλες τις άλλες.

Όμως μόνο έτσι δεν είναι. Το Σάββατο 25 Ιουνίου στις 7 μ.μ. στην αίθουσα Αίγλη (Πανελλήνιον), θα πραγματοποιηθεί η τέταρτη συνεστίαση των αποφοίτων του Γυμνασίου Αρρένων Τρικάλων του σχολικού έτους… 1947 – 48.

Μια συνάντηση όσων έχουν γεννηθεί το 1930, 1931, ίσως και το 1929, αφού οι συνθήκες εγγραφής στα σχολεία τότε ήταν κάτι παραπάνω από δύσκολες…

Μεταφέρω από το βιβλίο της Μαρούλας Κλιάφα «Η Παιδεία παίζει» για την σχολική χρονιά 1947 – 48: «Αποκαλυπτική είναι η έρευνα που έκανε σε 264 μαθητές ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημοδιδασκάλων και διευθυντής του 8ου Δημοτικού Σχολείου Κουτσομυλίων Α. Παπαγεωργίου. Σύνφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας από τους 134 μαθητές της Α’ και Β’ τάξης οι 29 μόνο φορούσαν παπούτσια. Οι υπόληποι ήταν ξυπόλητοι ή φορούσαν παπούτσια των γονιών τους, πολύ μεγαλύτερα από το νούμερό τους. Στην ερώτηση «τι φάγατε το πρωί». Μόνο 14 παιδιά πως είχαν φάει ψωμί με γάλα, τα 98 απάντησαν πως έφαγαν ξερό ψωμί, ενώ τα υπόλοιπα είχαν φάει ψωμί με ελιές και τυρί. (Αναγέννησις 8/2/1948)

Τέλος να πούμε πως την συγκεκριμένη σχολική χρονιά από το Γυμνάσιο Αρρένων αποφοίτησαν 116 μαθητές και από το Θηλέων 41 μαθήτριες.

Συνάντηση μιας γενιάς που για να μορφωθεί πέρασε μέσα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την κατοχή και τον εμφύλιο.

Μια γενιά της οποίας αρκετοί ακόμη ζούνε και καλούνται να ανταμώσουν ξανά για να θυμηθούν ουσιαστικά τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.

Το κάλεσμα της επιτροπής για την συνεστίαση κλείνει ως εξής:

«Παρακαλούνται όσοι, μπορούν, να παρεβρεθούν.

Για την Επιτροπή

Λιούλιος Θανάσης, Παππάς Πάτροκλος, Τσανάκας Βασίλης»

Να είναι καλά να ανταμώνουν.

Χ.Κ.