Σάββατο 25.01.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Μια τράπεζα αγάπης στα Τρίκαλα!!!

02.01.2018

Στην εποχή της κρίσης που αφήνει πίσω της ουρές πολιτών που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν, έστω και στις βασικές τους ανάγκες,  υπάρχει ένα συναίσθημα που διογκώνεται συνεχώς και παραμένει “προστάτης” για εκείνους που παραμένουν σε δυσμενή θέση: Το συναίσθημα της προσφοράς και της αλληλεγγύης.

Αυτό το συναίσθημα και η αγάπη προς τον συνάνθρωπο παρακινεί και αποτελεί καθημερινά μοχλό δύναμης και προσφοράς για τις κυρίες της Παναγίας Φανερωμένης που προετοιμάζουν το φαγητό που δίδεται σε άπορους Τρικαλινούς.

Εξήντα άτομα σιτίζονται από την ενορία, αριθμός που αυξήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια με ραγδαίο ρυθμό.

“Πριν από πέντε χρόνια ήταν 20 οι αναξιοπαθούντες, τώρα άγγιξαν τους 60” σημειώνει ο πατέρας Εφραίμ, λέγοντας ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός πόσο γρήγορα αυξάνεται ο αριθμός.

“Νιώθουμε γαλήνη”

Από τις 7.30 το πρωί, στο χώρο που έχει δημιουργηθεί ως μαγειρείο στην εκκλησίας, τα σκεύη της κουζίνας αποτελούν το μέσο για να δημιουργηθεί με αγάπη και φροντίδα, το φαγητό που θα προσφερθεί καθημερινά σε αστέγους, αλλά και συμπολίτες που η οικονομική κρίση τους τα πήρε όλα και κυρίως την αξιοπρέπεια τους.

Οι κ.κ. Ελισσάβετ Σούλτη, Πόπη Τόλια, Κατερίνα Κούτσια, Δάφνη Νάκκα και Ουρανία Σύρμπα είναι ορισμένες από τις κυρίες που διαθέτουν το πολύτιμο χρόνο τους και να σταθούν με το δικό τους τρόπο, δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη.

“Νιώθουμε γαλήνη και ευχαρίστηση. Μαγειρεύουμε με αγάπη και μεράκι, θέλοντας με τον τρόπο μας να προσφέρουμε και να απαλύνουμε τον πόνο, όσων έρχονται να αναζητήσουν το καθημερινό τους γεύμα”, σημειώνουν με έμφαση.

Όπως αναφέρουν, τα υλικά είναι προσφορά Τρικαλινών πολιτών και επιχειρήσεων που στέκονται δίπλα στην προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, τη γνωστή σε όλους “Τράπεζα Αγάπης” .

“Ξεκινάμε την προετοιμασία από το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας, ερχόμαστε στις 7.30 το πρωί και έως τις 2 το μεσημέρι έχουμε δώσει και το τελευταίο πακέτο φαγητού” ανέφεραν, ενώ δεν παρέλειψαν να εκφράσουν την ανησυχία τους, για το γεγονός ότι χρόνο με το χρόνο αυξάνεται και ο αριθμός όσων θα χτυπήσουν την πόρτα του ιερού ναού για να ενταχθούν στον κατάλογο, όσων δικαιούνται να τρέφονται από το συσσίτιο.

“Αλλάζει και το προφίλ όσων έρχονται πια εδώ” θα προσθέσει ο πατέρας Εφραίμ, λέγοντας ότι υπάρχει και ένας αριθμός απόρων που ντρέπεται να χτυπήσει την πόρτα και να ζητήσει βοήθεια.

Για εκείνες η καθημερινή προετοιμασία τους δημιουργεί έντονα την αίσθηση της γαλήνης, διότι όπως τονίζουν: “Θα μπορούσε ο καθένας να είναι στη θέση αυτών που τώρα περνάνε δύσκολα. Για αυτό θα πρέπει όλοι να προσφέρουν, με το δικό τους τρόπο”.

Ερωτηθείσες εάν αισθάνθηκαν πότε κούραση και εάν σκέφτηκαν να σταματήσουν να έρχονται συνέχεια στην εκκλησία για να μαγειρέψουν, τόνισαν με απόλυτη συνείδηση: “Ούτε μια στιγμή. Ακόμα και τις ημέρες που αντιμετωπίζουμε διάφορες δυσκολίες”.

Τράπεζα Αγάπης

Η “Τράπεζα Αγάπης” που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια αποτελεί σημαντική βοήθεια για πολλούς πολίτες που υπήρξαν θύματα των πολιτικών που εφαρμόζεται. Πρόκειται για μια τράπεζα που τροφοδοτείται από προσφορές πολιτών και επιχειρήσεων, σε μια προσπάθεια να σταθούν δίπλα σε όσους, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν έστω και στις βασικές τους ανάγκες.

“Είναι ένας διαρκής αγώνας για να γεμίζει η αποθήκη και να μπορούμε είμαστε κοντά στους άπορους” τόνισε ο π. Εφραίμ και πρόσθεσε ότι τρικαλινές επιχειρήσεις σε καθημερινή βάση δίνουν το παρόν με τις προσφορές τους.