Κυριακή 01.08.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πρόσφυγες στα Τρίκαλα: Δεν… μένουμε Ελλάδα

25.02.2016

Ο προορισμός είναι ένας και συγκεκριμένος: Οι χώρες της Βόρεια Ευρώπης και κυρίως η Γερμανία. Αυτό για τους… Ελληναράδες που φωνάζουν «να φύγουν οι πρόσφυγες», χωρίς να έχουν καταλάβει ακόμη, πως κανένας τους δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα, ακόμη και αν είναι να διασχίσουν 400 χιλιόμετρα με τα πόδια. Το πιο άσχημο βέβαια είναι ότι μέχρι τώρα έχουν φύγει και πάνω από 200.000 Ελληνες επιστήμονες, αλλά κανείς δεν συγκινήθηκε γι’ αυτό.

Να φύγουν και να φτάσουν στα Σκόπια είναι αυτό θέλουν πάση θυσία και οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται αυτή την στιγμή στο Κλειστό Γυμναστήριο της Μπάρας, που προς τιμήν του και κατ’ επέκταση προς τιμήν της πόλης, άνοιξε ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Παπαστεργίου, κινητοποιώντας παράλληλα όλο το μηχανισμό του δήμου που μπορεί να βοηθήσει.

Αυτό συμβαίνει και με τους πάνω από 350 πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη Μπάρα και που το μεσημέρι αρνούνταν να σιτιστούν ζητώντας μετ’ επιτάσεως να αναχωρήσουν τα λεωφορεία για Ιδωμένη. Μάλιστα για αρκετή ώρα επικράτησε ένταση αφού οι προτάσεις πολλών ήταν να φύγουν ακόμη και με τα πόδια.

Επικράτησε η ψυχραιμία

Μετά από αρκετή ώρα και ένταση, αλλά και από αρκετές διαβουλεύσεις στις οποίες πήρε μέρος και η Αστυνομία Τρικάλων, επικράτησε η ψυχραιμία, ενώ για να σταματήσει η… απεργία πείνας, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η παρουσία του Μητροπολίτη Χρυσόστομου που παρακάθισε στο γεύμα.

Αλλαγή… λεωφορείων

Στο μεταξύ το απόγευμα έφυγαν δύο λεωφορεία με μετανάστες από τα Τρίκαλα για Βέροια, τα οποία όμως αντικαταστάθηκαν από δύο άλλα που ήρθαν από το Νέο Μοναστήρι. Να σημειώσουμε πως ένταση υπάρχει και στους οδηγούς των λεωφορείων που έχουν εγκλωβιστεί εδώ χωρίς να ξέρουν τι θα γίνει.

Η προσφορά

Συγκινητική είναι η προσφορά των Τρικαλινών πολιτών, ώστε να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες των συνανθρώπων μας, καθώς και η συμμετοχή των εθελοντών, ώστε να υπάρξει η διανομή τροφίμων και ρουχισμού.

Χρήστος Κοντός