Τετάρτη 27.05.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Συγκέντρωση και πορεία χθες για τον Παύλο Φύσσα

19.09.2016 /

Ήταν 18 Σεπτεμβρίου του 2013, όταν ο Παύλος Φύσσας δολοφονούνταν άνανδρα από το μέλος της Χρυσής Αυγής Γιώργο Ρουπακιά. Τρία χρόνια μετά και τη δίκη της ναζιστικής συμμορίας να είναι σε εξέλιξη, η μνήμη του παραμένει ζωντανή και ο αγώνας ενάντια στο φασισμό και στο ρατσισμό επίκαιρος όσο πότε.

Χθες, ημέρα της επετείου από την δολοφονία του πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία στην πόλη των Τρικάλων, ως ελάχιστος φόρος τιμής στον Παύλο Φύσσα που έπεσε νεκρός για τις ιδέες του και τα ιδανικά του.

Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, με πολλούς να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα συλλογικοτήτων και πολιτικών οργανώσεων, ενώ δόθηκε και συναυλία από τους renovation.

«Τρία χρόνια μετά, και διαπιστώνουμε σε όλη την Ευρώπη να ενισχύονται ακροδεξιά μορφώματα, με ρατσιστικά, φασιστικά και ξενοφοβικά συνθήματα και πρακτικές.

Σε μια Ε.Ε. που από τη μία συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, που σπρώχνουν λαούς στην προσφυγιά και την εξαθλίωση, κι από την άλλη κλείνει τα σύνορα, υψώνει τείχη και φράχτες, στήνει στρατόπεδα συγκέντρωσης και στέλνει τη ΝΑΤΟικη αρμάδα να περιπολεί στο Αιγαίο, συμφωνεί με το καθεστώς της Τουρκίας για το θέμα των προσφύγων, και την ίδια στιγμή εξαπολύει στο εσωτερικό των χωρών της, ανελέητη επίθεση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργαζομένων και της νεολαίας με τα μνημόνια, τη βάρβαρη λιτότητα, τον εργασιακό Μεσαίωνα και την καταστολή. Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το φασίστα Ρουπακιά η μάχη για την καταδίκη των δολοφόνων της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται» ανέφεραν, οι διοργανωτές.

Διαρκής αγώνας

Όπως σημείωσαν «ο αγώνας ενάντια στον φασισμό είναι συνεχής και κανένας εφησυχασμός δεν είναι επιτρεπτός. Οι φασίστες κάνουν ξανά την παρουσία τους αισθητή με το ρατσιστικό τους μίσος απέναντι σε ανθρώπους που τρέπονται σε φυγή από την φρίκη του πολέμου που κλιμακώνεται σε όλη τη Μέση Ανατολή. Η τρομοκράτηση και οι επιθέσεις εναντίον προσφύγων/μεταναστών που βρίσκονται έγκλειστοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης από την ρατσιστική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, οι συμμορίτικες επιθέσεις σε αυτοοργανωμένες δομές αλληλεγγύης δεν μπορεί παρά να μας αναγκάζουν σε εγρήγορση».

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης με προορισμό τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, με τους συμμετέχοντες να φωνάζουν συνθήματα, όπως «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί!».

Ευαγγελία Κάκια