Τρίτη 06.12.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

 Κάλεσμα ΝΑΡ – νΚΑ οργανώσεις ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. για το Πολυτεχνείο

16.11.2022 /

Πέμπτη 17 Νοέμβρη 5:00 μ.μ. πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Καλούμε σε μαζική συγκέντρωση αγώνα, μνήμης και τιμής για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ‘73,ΤΟ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ ΑΓΑΘΟ ΕΙΝΑΙ HΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!Αυτή η επέτειος, όσα χρόνια κι αν περάσουν, δε σκονίζει. Κάθε χρόνο στο βιβλίο της εξέγερσης οι εικόνες που περιγράφει ζωντανεύουν μπροστά μας, γιατί σχεδόν μισό αιώνα μετά, το σύστημα φορτώνει την κρίση του στις πλάτες μας, και  το ψωμί, η παιδεία, η ειρήνη και η ελευθερία απαιτούν ξανά διεκδίκηση και αγώνα.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου εμπνέει και διδάσκει ότι όποιος δεν προσαρμόζεται με την «κανονικότητα» της φτώχειας και της ανελευθερίας, όχι απλώς δεν πεθαίνει, αλλά ανοίγει τον δρόμο για να ζήσει με αξιοπρέπεια. Ότι όταν όλα γύρω χειροτερεύουν επικίνδυνα, οι εξεγέρσεις του λαού και της νεολαίας, και όχι ο συμβιβασμός, ανατρέπουν τους τυράννους.

Μπορούμε κι εμείς που σήμερα ζούμε με χιλιάδες τρόπους την αδικία να βρούμε απαντήσεις στα ερωτήματα που μας θέτει η εποχή:

  • Είναι μονόδρομος -όπως μας λέει η κυβέρνηση της ΝΔ, η περίφημη «Ευρώπη» και οι μεγάλες εταιρείες- να κόβουμε από βασικά αγαθά, τη μόρφωση, τη διασκέδασή μας γιατί δε βγαίνει ο μήνας και ταυτόχρονα να μεγαλώνουν τα κέρδη των εργοδοτών μέσα στην κρίση;
  • Είναι λογικό την εποχή της τεράστιας επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης, να δουλεύουμε πρωί-βράδυ και να βασιλεύει ακόμα η φτώχεια, η πείνα, οι κοινωνικοί αποκλεισμοί;
  • Θα ζήσουμε έναν χειμώνα στο κρύο και το σκοτάδι για να θησαυρίζουν οι εταιρείες ενέργειας;
  • Θα αφήσουμε τους “μεγάλους παίχτες” να μας οδηγήσουν σε πολεμικές συγκρούσεις και θερμά επεισόδια, για να κατοχυρώσουν ενεργειακές πηγές και χρυσές δουλειές με το δικό μας αίμα;
  • Θα επιτρέψουμε στο καπιταλιστικό σύστημα να συνεχίσει την αχόρταγη εκμετάλλευση της φύσης όταν η ωρολογιακή βόμβα των ανεπανόρθωτων καταστροφών στον πλανήτη πλησιάζει στο μηδέν;
  • Θα συνεχίσουμε να ζούμε σε ένα κόσμο ανελευθερίας, που προσπαθεί να τσακίσει τις διεκδικήσεις μας φτιάχνοντας πάνοπλους στρατούς μέσα στις πόλεις;

Απαντάμε με όλη μας την δύναμη: ΟΧΙ!

Ούτε μπορούμε να ζούμε έτσι, ούτε θέλουμε! Εμπνεόμαστε από την εξέγερση του πολυτεχνείου. Οραματιζόμαστε μια κοινωνία δίκαια και πραγματικά ελεύθερη.

Και τότε υπήρχαν φωνές στην αριστερά που πίστευαν ότι η ανατροπή της χούντας δε θα γίνει με τη δύναμη των κάτω, αλλά με τον συμβιβασμό με τους «πάνω»: «Θα μας σώσει η Ευρώπη», «να τα βρούμε με τη χούντα, να πάμε σιγά-σιγά προς την δημοκρατία», «μην διακινδυνεύουμε με εξεγέρσεις». Σήμερα ακούμε τις ίδιες τις φωνές του «ρεαλισμού», του δεν «μπορούμε να τα βάλουμε με τους δυνατούς».

Όμωςφοιτητές, μαθητές και λαός τράβηξαν άλλο δρόμο! Αυτόν θα τραβήξουμε και σήμερα!Ο εορτασμός του Πολυτεχνείου θα είναι και φέτος σημείο αγώνα και αντίστασης.

  • Σημείο συνάντησης των αγώνων των φοιτητών απέναντι στο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο και τους μπάτσους που θέλουν για να το φυλάνε, των μαθητών απέναντι στο σχολείο της αγοράς και των ταξικών φραγμών, και των εργαζόμενων για αξιοπρεπείς μισθούς και συλλογικές συμβάσεις με όλα τα δικαιώματα.
  • Σημείο αντιπολεμικής πάλης και κραυγής ειρήνης, απέναντι στον άδικο και ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία που απειλεί να οδηγήσει την ανθρωπότητα στον πυρηνικό όλεθρο, απέναντι στα σχέδια της ελληνικής αστικής τάξης και των κυβερνήσεων που μας παρασέρνουν σε έναν επικίνδυνο ανταγωνισμό για το μοίρασμα της Νοτιοδυτικής Μεσογείου.

 

  • Σημείο αγώνα για την ανατροπή της κυβέρνηση της ΝΔ και της πολιτικής του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που με την συναίνεση όλου του πολιτικού συστήματος των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και των εθνικιστών μάς υπόσχονται μόνο τα χειρότερα!

Η ιστορία και η μνήμη παραμένουν ζωντανές από τους δικούς μας αγώνες για ψωμί-παιδεία-ειρήνη-ελευθερία, όχι από τα μνημόσυνα των αστών που θέλουν να θάψουν τις αναμνήσεις. Ξέρουν ότι η φωτιά της εξέγερσης που έκαψε τη χούντα των συνταγματαρχών, που τα έβαλε με τους «προστάτες» τους, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, σιγοκαίει ακόμα και αρκεί ένα φύσημα της λαϊκής οργής για να κάψει συθέμελα την πολιτική τους, το σύστημά τους, τις αξίες τους.

Σήμερα που ο άγριος και ολοκληρωτικός καπιταλισμός σαρώνει κάθε πλευρά της ζωής μας, ενώ οι δυνατότητες για μια ζωή αλλιώτικη είναι μεγαλύτερες από ποτέ, η υπόθεση μιας άλλης κοινωνίας, μιας σύγχρονης κομμουνιστικής προοπτικής είναι επίκαιρη. Μόνο μια πολιτική και μια κοινωνία που δίνει σε εμάς, τους πραγματικούς παραγωγούς του πλούτου το δικαίωμα να αποφασίζουμε για τη ζωή μας, που καταργεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, μπορεί να εξασφαλίσει ψωμί, ειρήνη, επιβίωση του πλανήτη. Η συγκρότηση ενός σύγχρονου κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος και μιας αντικαπιταλιστικής αριστεράς που θα συνδέσει τις δικές μας εξεγέρσεις με το όραμα μιας άλλης κοινωνίας είναι απαίτηση των καιρών.

Γιατί τα πολυτεχνεία δε γίνονται προσπαθώντας να βρούμε τρόπους να μακιγιάρουμε τη βαρβαρότητα.Το καπιταλιστικό τέρας δεν ομορφαίνει, ούτε καλυτερεύει, ανατρέπεται!

Σηκώνουμε κεφάλι στονπόλεμο του κεφαλαίου.Με ανατρεπτικούς αγώνεςκαι ισχυρή αντικαπιταλιστική-κομμουνιστική αριστεράκερδίζουμε ψωμί, παιδεία, ειρήνη, ελευθερία.

 ΝΑΡ – νΚΑ οργανώσεις ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.