Τετάρτη 27.05.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Οφείλουμε όλοι να διαφυλάξουμε τον ποδηλατόδρομο

22.09.2016

Παρά τις υπερβολές και τις φαμφάρες του δήμου περί «βραβείο για τη βιώσιμη κινητικότητα, με συνεχείς τις υπομνήσεις για σεβασμό στον πεζό και τον ποδηλάτη» και τα όνειρα τα Τρίκαλα να γίνουν «πραγματική πρωτεύουσα του ποδηλάτου στην Ελλάδα», είναι γεγονός πως όλοι μας οφείλουμε και να σεβαστούμε και να προστατέψουμε τον ποδηλατόδρομο που δίνεται από Δευτέρα στην κυκλοφορία.

Λέμε Δευτέρα, γιατί από τότε θα πέφτουν και τα πρόστιμα του δήμου, οπότε για κάποιους ο… σεβασμός θα είναι αναγκαστικός.

Όμως δεν είναι μόνον αυτή η οπτική γωνία. Υπάρχει και αυτή την κατοίκων του κέντρου, αλλά και των επιχειρηματιών που οι επιχειρήσεις τους στεγάζονται στο κέντρο και για τους οποίους το πρόβλημα του πάρκιγκ είναι εμφανέστατο.

Σαφέστατα ο δήμος θα έπρεπε να βρει κάποιες λύσεις, όμως αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να λειτουργήσουν κατά του ποδηλατοδρόμου.

Σαφέστατα επίσης το δίκτυο ποδηλατοδρόμων πρέπει να επεκταθεί άμεσα και μάλιστα σε κομβικά σημεία της πόλης, όπως αυτό της Ασκληπιού (με κατάργηση της νησίδας στη μέση, αν αυτό ευσταθεί τεχνικά) και επέκτασή του μέχρι την Αγία Μονή.

Και κυρίως ας ξαναδοθεί επιτέλους στους ποδηλάτες και στους πεζούς ο ποδηλατόδρομος της Κονδύλη, που έχει καταστεί σε κάποιες των περιπτώσεων χώρος για τραπεζοκαθίσματα… τα οποία ο δήμος τα υπολογίζει και στα έσοδά του.

Χρειάζονται απείρως ακόμη πολλά για να φτάσουμε να λέμε πως… γίναμε Ολλανδία. Μόνο κουβέντες και δελτία τύπου, δεν αρκούν.