Τρίτη 19.03.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στις καλένδες οι ποδηλατόδρομοι στα Τρίκαλα;

20.12.2016

Στις καλένδες… του Πράσινου Ταμείου φαίνεται να παραπέμπει ο δήμαρχος κ. Παπαστεργίου την κατασκευή νέων ποδηλατοδρόμων στην πόλη, δείχνοντας εμφανώς την αλλαγή πλεύσης της δημοτικής αρχής μετά την κατασκευή του ποδηλατοδρόμου στη γραμμή του λεωφορείου χωρίς οδηγό και τις αντιδράσεις που υπήρξαν από μερίδα κόσμου γι’ αυτόν.

Ο κ. Παπαστεργίου σε ερώτηση του Ενεργού Πολίτη: Αν μετά την επέκταση των νησίδων στην Ασκληπιού, είναι στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής η κατασκευή ποδηλατοδρόμου; Αν ναι, πότε τοποθετείται χρονικά η κατασκευή του και σε ποια πλευρά του δρόμου; Απάντησε: «Ο Δήμος έχει καταθέσει πρόταση στο Πράσινο Ταμείο για χρηματοδότηση ΣΒΑΚ (Σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας). Αφού ολοκληρωθεί, θα μπορέσουμε να έχουμε απαντήσεις τόσο για αυτό όσο και το σύνολο των νέων ποδηλατοδρόμων που χρειάζεται η πόλη».

Η περίπτωση στην οδό Ασκληπιού, όπου θα μπορούσαν οι υπάρχουσες νησίδες να ξηλωθούν και την θέση τους να πάρει, με μια μικρή ίσως διαπλάτυνση, ένας ποδηλατόδρομος, ο οποίος έχει πραγματικό νόημα στη διευκόλυνση των ποδηλατών, πλέον δεν υφίσταται με τη δημιουργία και των νέων νησίδων προς τον σταθμό του ΟΣΕ, η χρησιμότητα των οποίων αμφισβητήθηκε από πολλούς, αφού μετά την διασταύρωση με την Φλεγίου, ουδέποτε παρατηρήθηκε πρόβλημα με το διπλοπαρκάρισμα.

Έτσι μοναδική περίπτωση για να κατασκευαστεί ποδηλατόδρομος στον συγκεκριμένο δρόμο είναι η κατάργηση των θέσεων στάθμευσης στη μια πλευρά του, κάτι που φυσικά θα ξεσηκώσει τις αντιδράσεις πολλών πολιτών και κυρίως καταστηματαρχών, ειδικά τώρα που το πρόβλημα του πάρκιγκ στο κέντρο της πόλης γίνεται όλο και πιο έντονο.

Η αόριστη απάντηση του δημάρχου, μπορεί να ερμηνευτεί κάλλιστα ως οπισθοχώρηση στα σχέδια και τις εξαγγελίες του, αφού οι συγκρούσεις όσο πλησιάζουν οι εκλογές γίνονται όλο και πιο δύσκολες.

Επίσης αυτή η αλλαγή πλεύσης καταδεικνύεται και από το γεγονός, πως για την κατασκευή ενός ποδηλατοδρόμου μόλις λίγων εκατοντάδων μέτρων, επικαλείται την χρηματοδότησή του, ενώ για ποδηλατόδρομο 2 και πλέον χιλιομέτρων, χρειάστηκαν μόνο κάποιες δεκάδες κιλά μπογιάς, το πιστεύω του ίδιου του δημάρχου σε αυτό και ο σεβασμός του κόσμου στο όλο εγχείρημα που «περπατάει» σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό.

Τελικά κάνει πίσω ο δήμαρχος; Ευχόμαστε πως όχι, γιατί σε κάθε κίνηση που έχει να κάνει με την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των πολιτών είμαστε στο πλευρό του, όπως και στο πλευρό του κάθε δημάρχου.

Χ.Κ.