Τρίτη 19.01.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Με κόψιμο κινδυνεύουν τα πλατάνια του Ληθαίου

01.10.2019

Αυτό που ήταν ο φόβος των δασολόγων και του δήμου… τελικά φαίνεται πως έγινε και σύμφωνα με τους ειδικούς, επιβάλλονται άμεσα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση.

Ο λόγος για τη νόσο των πλατάνων (ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους), που ασφαλείς πληροφορίες του energospolitis.gr, να έχει χτυπήσει πλάτανο στο ύψος του Μουσέίου Τσιτσάνη, γεγονός που ίσως προκαλέσει την κοπή όλων των πλατάνων στην περιοχή.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν γνώστες του Δασαρχείου Τρικάλων με υπαλλήλους του Πρασίνου του δήμου να επισκεφθήκαν την περιοχή.

Μένει τώρα να δούμε αν θα υπάρξουν μέτρα από πλευράς Δασαρχείου με εντολή στον δήμο να κόψει τα πλατάνια… και πόσα.

Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη: «Σε κάθε περίπτωση που διαπιστωθεί προσβολή πλατάνου από τον επιβλαβή οργανισμό Ceratocystis fimbriata f. Sp. Platani walter ή υπάρξει υποψία προσβολής, οι εδαφοϊδιοκτήτες των φυόμενων δένδρων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθ. 220 Ν. 86/69, υποχρεούνται να προβαίνουν στις ενέργειες και να λαμβάνουν τα μέτρα που θα τους υποδειχθούν από τα αρμόδια δασικά όργανα προς αποφυγή εξάπλωσής του, τιμωρούμενοι σε διαφορετική περίπτωση κατ’ άρθρο 268 Ν. 86/1969. Σε περίπτωση άρνησης των κυρίων ή κατόχων των δέντρων να προβούν στα υποδειχθέντα μέτρα, δύναται η δασική αρχή να προβαίνει στη λήψη των μέτρων αυτών και να καταλογίζει τις δαπάνες στον κάτοχο κύριο ή υπόχρεο κατά τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων».

Η ασθένεια

Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου είναι μία από τις πλέον καταστρεπτικές ασθένειες δασικών δένδρων παγκοσμίως. Ο μύκητας Ceratocystis platani, που προκαλεί την ασθένεια, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2003 στη Μεσσηνία και μέσα σε μία δεκαετία επεκτάθηκε σχεδόν σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Το 2010 η ασθένεια διαπιστώθηκε στην Ήπειρο και το 2011 στη Θεσσαλία, ενώ το 2016 και το 2017 είχε επεκταθεί σε ένα μεγάλο μέρος της Στερεάς Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της Εύβοιας.

Το παθογόνο έχει νεκρώσει χιλιάδες δένδρων πλατάνου στην Ελλάδα, αρκετά από αυτά αιωνόβια με ογκώδεις διαστάσεις. Ο σημαντικότερος παράγοντας διασποράς του παθογόνου στην Ελλάδα είναι ο άνθρωπος, με μηχανήματα εκσκαφής και εργαλεία κοπής κλάδων. Εάν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής της ασθένειας, το παθογόνο μπορεί να διαδοθεί ταχύτατα και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας προκαλώντας μία τεράστια οικολογική καταστροφή.

Ο πλάτανος που έχει προσβληθεί