Δευτέρα 15.07.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Μαζική κοπή πλατάνων στο Διαλεχτό για τη σωτηρία του δάσους – Βίντεο

19.11.2020

Σε μαζική κοπή πλατάνων που έχουν προσβληθεί από τον μύκητα που προκαλεί την ασθένεια του «μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου», προχωρά το Δασαρχείο Τρικάλων σε συνεργασία με τον δήμο, στο Πλατανόδασος Διαλεχτού, σε μια ύστατη προσπάθεια διάσωσής του.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο του τομέα Πρασίνου Παναγιώτη Ντιντή, χιλιάδες πλατάνια, μάλιστα κάποια εξ αυτών εκατοντάδων χρόνων, έχουν προσβληθεί στο νομό και είτε έχουν ξεραθεί, είτε αναγκάστηκε ο δήμος και το δασαρχείο να τα κόψουν ώστε να μην αρρωστήσουν και τα γερά. Μάλιστα κόβονται όλα τα δένδρα σε απόσταση 15 μέτρων όσο και το ριζικό σύστημα του άρρωστου πλατάνου,  για να μη επεκταθεί η μόλυνση.

Το ιστορικό

Το φθινόπωρο του 2003 βρέθηκε στην Ελλάδα η ασθένεια του «μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου», που προκαλείται από το μύκητα Ceratocystis fimbriata f.sp. platani. Το παθογόνο προσβάλλει μόνο είδη πλατάνου. Είναι η πλέον καταστρεπτική ασθένεια του πλατάνου διεθνώς, προκαλώντας νέκρωση των δένδρων. Νεαρά δένδρα συνήθως νεκρώνονται (Εικ. 2) σε χρόνο μικρότερο των δύο ετών, ενώ τα μεγαλύτερα δένδρα μπορούν να επιβιώσουν για αρκετά χρόνια μετά την προσβολή τους από το παθογόνο, ωστόσο, ο θάνατος των προσβεβλημένων φυτών είναι αναπόφευκτος (Εικ. 1).
Η ασθένεια έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στην Ιταλία και τη Γαλλία, όπου πιθανολογείται ότι εισήχθηκε από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Στην Ελλάδα πιθανόν να έχει εισαχθεί με πολλαπλασιαστικό υλικό. Το παθογόνο αυτό αποτελεί μια τεράστια απειλή για τα πλατάνια της Ελλάδας και θα πρέπει να επιδιωχθεί με κάθε τρόπο η άμεση αντιμετώπισή του.

Συμπτώματα-Διάδοση
Το πλέον εμφανές σύμπτωμα είναι ο ξαφνικός μαρασμός ενός τμήματος της κόμης. Αυτό εμφανίζεται συνήθως την άνοιξη και το καλοκαίρι, που οι ανάγκες του φυτού σε νερό είναι αυξημένες. Τα φύλλα κιτρινίζουν πρόωρα και μαραίνονται· έτσι μπορούν να διακριθούν από τα γειτονικά υγιή φύλλα. Πολύ συχνά την άνοιξη, ένας κλάδος ή ολόκληρο το δένδρο μπορεί να μην αναβλαστήσει καθόλου, ή οι νέοι οφθαλμοί ξαφνικά μαραίνονται και νεκρώνονται πριν ακόμη αναπτυχθούν. Σε μεγάλα δένδρα με προσβολή στον κορμό, πριν εμφανιστούν νεκρώσεις κλάδων, παρατηρείται μια γενική αραίωση της κόμης και συμπτώματα μικροφυλλίας.

[fbcomments]