Πέμπτη 02.05.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κρούσμα στα Τρίκαλα σύμφωνα με πίνακα του Παραστατίδη – Διαψεύδουν τα στοιχεία…

19.03.2020

Κρούσμα και στο νομό Τρικάλων δίνει ο γιατρός και γραμματέας Οργανωτικού του Κινήματος Αλλαγής, Στέφανος Παραστατίδης, σύμφωνα με πίνακα που ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, παρόλα αυτά όμως σύμφωνα με ασφαλείς πηγές του “Ενεργού Πολίτη” και χθες το απόγευμα τα δείγματα που εστάλησαν βγήκαν αρνητικά. Περιμένουμε φυσικά επίσημη διάψευση του νοσοκομείο… αν και όταν..

Στον ακόλουθο πίνακα, που δημοσίευσε μπορείτε να δείτε ανά νοσοκομείο τους νοσηλευόμενους ασθενείς σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, σε ΜΕΘ καθώς και τους θανόντες, βάσει όσων ίσχυαν μέχρι και χθες Τετάρτη.

Πάντως στο άρθρο του ο κ. Παπαστατίδης κάνει μια συνολική εκτίμηση για την πορεία του κορονοϊού. Το παραθέτουμε ως έχει:

1) Στον 1ο πίνακα μπορείτε να δείτε τα κρούσματα ανά περιφερειακή ενότητα (νομό) της Ελλάδας (όσα έχουμε συλλέξει), σε συνδυασμό με αυτούς που νοσηλεύονται, τις ΜΕΘ και τους θανάτους.
Τα στοιχεία είναι καλά για τη χώρα μας, οι *66 νοσηλείες/13 ΜΕΘ/ 5 θάνατοι* σε 418 επιβεβαιωμένα κρούσματα κρατούν την ψυχολογία μας ψηλά. Αν σε αυτά προσθέσεις ότι επί της ουσίας καταγράφουμε ελάχιστα κρούσματα ενώ αυτά είναι πολύ περισσότερα (κατ’ ομολογία του κου Τσιόδρα αλλά κ κοινή), τότε η αναλογία με τα σοβαρά περιστατικά είναι ακόμη ευνοϊκότερη για μας. Βέβαια, η έλλειψη στοιχείων (data) δεν είναι θετικό στοιχείο για την Ελλάδα, κυρίως όταν έχουμε επιλέξει τη στρατηγική υψηλού περιορισμού (χρειάζεσαι και το τελευταίο νούμερο), αλλά θα επανέλθω με κείμενο επί του συγκεκριμένου.

 

2) Στον 2ο πίνακα βλέπετε τα στοιχεία στην Ιταλία. Τα νέα δεν είναι καλά, η διασπορά στην κοινότητα συνεχίζεται αμείωτη, κυρίως στη Λομβαρδία. Το δυσάρεστο είναι στα 35.713 καταγεγραμμένα κρούσματα, έχουμε 14.363 νοσηλείες (50% των active cases) και 2.257 σε ΜΕΘ (7,9%). Τούτο πρακτικά σημαίνει περισσότεροι θάνατοι τις επόμενες ημέρες. Ελπίζουμε η αυριανή ημέρα να έχει τουλάχιστον μείωση κρουσμάτων, δηλ ένα παράθυρο ελπίδας για την Ιταλία που πιθανώς αύριο θα περάσει την Κίνα σε θανάτους!
*ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το 99% των θανάτων έχουν τουλάχιστον μία ασθένεια (κρατήστε το).

 

3) Στον 3ο πίνακα βλέπουμε ότι η Ισπανία διολισθαίνει, με τη Μαδρίτη να έχει 390 από τους 598 θανάτους ενώ σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) βρίσκονται 774 πολίτες. Το ζητούμενο για την Ισπανία είναι να καταφέρει να ελέγξει την κατάσταση πιο γρήγορα της Ιταλίας, ειδάλλως κινδυνεύει με παρόμοια εξέλιξη (σε τροχιά ανόδου και Γαλλία/Γερμανία).

 

4) Ο 4ος πίνακας της Δανίας μοιάζει αρκετά ελπιδοφόρος. Τα σύνορα για τη χώρα έκλεισαν στις 14/3 και για ένα μήνα, ενώ πάρθηκαν μέτρα σε κάθε κατεύθυνση. Η Δανία πραγματοποιεί επί του παρόντος 700 με 800 τεστ ημερησίως για τον νέο κορονοϊό, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις και στα μέλη του υγειονομικού προσωπικού που παρουσιάζουν συμπτώματα. Όμως, ετοιμάζει εξοπλισμό διάγνωσης του ιού στο σπίτι· έτσι, ο ασθενής με συμπτώματα θα ενημερώνει την τοπική κλινική κ κάποιος άνθρωπος του περιβάλλοντος θα πηγαίνει το δείγμα εκεί κ θα στέλνεται στο εργαστήριο (όπως είπα κ πριν, χρειαζόμαστε τα δεδομένα #data). Είναι η ορθή στρατηγική να κρατήσουμε τον ιό μακριά από τις υπάρχουσες δομές υγείας κ να προστατέψουμε το προσωπικό.

5) H παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εργάζεται πυρετωδώς και κάθε ημέρα μάς φέρνει και από ένα καλό νέο για την αντιμετώπιση του ιού. Μπορεί αυτό να μη γίνεται συντονισμένα στο ιδανικό πλαίσιο, αλλά τα ανοιχτά δεδομένα σε έρευνες/μελέτες και η συνεργασία επιστημονικών κοινοτήτων μάς δίνει ελπίδα. Αυτή τη στιγμή όλοι χρησιμοποιούν δεδομένα που δημοσιεύουν άλλα κράτη, μελέτες που δημοσιεύουν επιστημονικές ομάδες, χάρτες και αναλύσεις που δημοσιεύουν επιστήμονες.

Σκεφτείτε για μια στιγμή που θα είμασταν τώρα αν όλα αυτά που αξιοποιούμε ήταν πίσω από κλειστές δομές, κωδικούς και συνδρομές. Σκοτάδι και άγνοια.
Αυτά, για μία συζήτηση που θα ακολουθήσει της κρίσης και θα είναι μία σύγκρουση μεταξύ ανοιχτού Vs κλειστού. Και εκεί η πρόοδος θα κληθεί να πάρει καθαρή θέση.

 

[fbcomments]