Κυριακή 27.11.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Βερλίγκα: Το μέρος απ’ όπου πηγάζει ο Αχελώος!

10.12.2020

Ο Λάκμος (ή Περιστέρι) αποτελεί τμήμα της οροσειράς της νότιας Πίνδου και βρίσκεται στα όρια των νομών Τρικάλων και Ιωαννίνων. Εκεί, σε υψόμετρο 2.050 μέτρων βρίσκεται το πιο διάσημο αλπικό οροπέδιο της χώρας, η Δρακόλιμνη Βερλίγκα.

Η ονομασία της πηγάζει από το βλάχικο «Βρίγγα» που σημαίνει κύκλος, ενώ είναι γνωστή και με τις ονομασίες Ντιβερλίγγα και Βουρλίγγα. Είναι στρογγυλή, καταλαμβάνει έκταση περίπου 10 στρεμμάτων και σχηματίζεται από δέκα φιδόμορφες νεροσυρμές, που αποτελούν την αρχή του Αχελώου ποταμού. Συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες οι νεροσυρμές φουσκώνουν και σχηματίζουν μικρές λίμνες και στερεύουν με την έναρξη του φθινοπώρου, αφήνοντας πίσω τα σκαμμένα μονοπάτια τους.

Η Δρακόλιμνη Βερλίγκα

Στα βόρεια της οροσειράς υψώνεται η ψηλότερη κορφή του Λάκμου, η Τσουκαρέλα σε υψόμετρο 2.295 μέτρων. Στα νότια και σε υψόμετρο 2.240 μέτρα βρίσκονται τα βράχια της κορυφής Μέγας Τράπος. Τα νερά που κυλούν από τις κορυφές, σχηματίζουν ακριβώς στη ρίζα του Μέγα Τράπου την περίφημη δρακόλιμνη Βερλίγκα.

Έπειτα οδηγούνται μέσα από τις φιδόμορφες νεροσυρμές στην έξοδο από το οροπέδιο προς τα ανατολικά και δημιουργούν τον Ασπροπόταμο, δηλαδή την αρχή του Αχελώου ποταμού.

Πρόκειται για ένα μέρος καθηλωτικής ομορφιάς, γυμνό από δέντρα με βραχώδεις και πετρώδεις πλαγιές, γκρεμούς, αλπικά λιβάδια, πολύχρωμες ανθισμένες πλαγιές, ορεινές πηγές και το εντυπωσιακό δίκτυο ρυακιών, που θυμίζουν φίδι. Σύμφωνα με τον μύθο, από τα έγκατα του βουνού εμφανίστηκε κάποτε ένας δράκος με τη μορφή φιδιού. Πετάχτηκε μέσα από το βράχο και ακολουθώντας την οφυώδη πορεία του βυθίστηκε πάλι στη Γη, εκεί όπου φεύγουν τα νερά. Από το σημείο που βγήκε ο δράκος, ξεκίνησε να ρέει νερό, το οποίο ακολουθεί την ίδια πορεία με το δρακόντειο φίδι μέχρι και σήμερα. Λέγεται πως η περιοχή που βρίσκεται η Δρακόλιμνη Βερλίγκα αποκαλείται και Φαρμακόλακκα. Πρόκειται για έναν χαρακτηρισμό που έδωσαν οι κτηνοτρόφοι, καθώς, όπως λένε, όποτε βοσκούσαν το κοπάδια τους εκεί, πέθαιναν.

Τα αρπακτικά και οι «οχιές των λιβαδιών» στη Δρακόλιμνη

Η περιοχή της Δρακόλιμνης, εκτός από το φυσικό της κάλλος, διακρίνεται για την πλούσια πανίδα της. Αρπακτικά, όπως όρνια, χρυσαετοί, σταυραετοί, φιδαετοί, γερακίνες και πετρίτες έχουν βρει καταφύγιο στο αλπικό τοπίο, ενώ μεγάλα κοπάδια από κιτρινοκαλιακούδες ψάχνουν το μεγαλύτερο υψόμετρο να φωλιάσουν. Οι κιτρινοκαλιακούδες φωλιάζουν στο μεγαλύτερο υψόμετρο από οποιοδήποτε άλλο πτηνό.

Η ερπετοπανίδα της Βερλίγκας περιλαμβάνει και ένα από τα σπανιότερα φίδια της Ελλάδας, την οχιά των λιβαδιών ή νανόχεντρα, η οποία προτιμά να ζει στις γυμνές πέτρες σε υψόμετρο ανώτερο των 1.800 μέτρων. Ο αλπικός τρίτωνας, η σαλαμάνδρα, η κιτρινομπομπίνα, ο φρύνος, ο γραικοβάτραχος και η πρασινόσαυρα συμπληρώνουν την ποικιλία ζώων που   Αντίστοιχο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η χλωρίδα της περιοχής. Γύρω από τη Δρακόλιμνη απλώνονται καταπράσινα λιβάδια, τα οποία τους καλοκαιρινούς μήνες προσφέρουν μια απολαυστική θέα. Το έντονο κίτρινο χρώμα από τις νεράγκουλες αναμιγνύεται με το κυανό χρώμα των κρόκων (του είδους Crocus veluchensis), προσφέροντας μία μοναδική ευχαρίστηση στους περιηγητές.

Δείτε το βίντεο του συνεργάτη μας Μάκη Θεοδώρου από τη Δρακόλιμνη Βερλίγκα: …

 

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/deite-apo-poy-pigazei-o-acheloos-aytopsia-sto-pio-diasimo-alpiko-oropedio-tis-choras-i-drakolimni-verligka-me-ta-entyposiaka-ryakia-poy-thymizoyn-fidi/