Τετάρτη 07.12.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Εγκαινίασαν… μονοπάτια περιβάλλοντος στο δάσος Περτουλίου

27.06.2022

Μια σημαντική κίνηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, χάραξε… ουσιαστικά τρία νέα περιπατητικά μονοπάτια πάνω από το Περτούλι, τα οποία καθαρίστηκαν και σημάνθηκαν, μέσα σε μια απίστευτη φύση.

«Με τις κινήσεις αυτές, δείχνουμε έμπρακτα την αγάπη μας για το περιβάλλον, κάθε στιγμή, σε κάθε γωνιά της χώρας» δήλωσε ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας.

Ο Υπουργός, συνοδευόμενος από τον Υφ. Περιβάλλοντος κ. Γ. Αμυρά & τον Γενικό Δ/ντή Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος κ. Ε. Γκουντούφα, αρχικά επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις Διοίκησης Δάσους Περτουλίου και μαζί με τον πρόεδρο του Ταμείου ΔΔΠ Δασών, καθηγητή ΑΠΘ κ. Ιωάν. Γήτα και τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς που τον υποδέχτηκαν,  μετά από πεζοπορία μισής ώρας περίπου μέσα από ένα νεοχαραχθέν μονοπάτι, κατέληξαν στην πλατεία του χωριού, για τα εγκαίνια του έργου των νέων περιπατητικών διαδρομών, συνολικού μήκους 16 χιλιομέτρων, στο δάσος Περτουλίου.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Υπουργός κ. Σκρέκας και αναφερόμενος στο νέο τοπικό αυτό έργο, είπε πως μπορεί να φαίνεται μικρό, είναι όμως σημαντικό για την ανάδειξη του δασικού & πολιτιστικού πλούτου που διαθέτει η χώρα, το οποίο είναι συνολικού μήκους 16χλμ, με σημάνσεις, αλλά & εφαρμογή στο κινητό, κάτι οποίο δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να περιηγηθεί μόνος του, βιώνοντας την μοναδική ομορφιά του τόπου μας.

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ακόμη πως στα σκαριά βρίσκεται ένα ιδίας φύσεως αλλά πολύ μεγαλύτερο έργο, γνωστόν ως «Οι δρόμοι της Θεσσαλίας», το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης συνολικού προϋπολογισμού 250.000 ευρώ & σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, θα πάρει κι αυτό σάρκα & οστά, και αφορά στον συνδυασμό όλων των μονοπατιών της Θεσσαλίας, τα οποία καταλήγουν στον τόπο μας και στα Μετέωρα.

Ένα άλλο κομμάτι στο οποίο αναφέρθηκε ο Υπουργός είναι αυτό  του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης, που έχει ως στόχο την αναδάσωση 165.οοο στρεμμάτων γης, διαθέτοντας για αυτόν τον σκοπό 200 εκατ. ευρώ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε σε χρονικό ορίζοντα 3-4 χρόνων, αυτό να είναι πραγματικότητα.

Στο Περτούλι και στα εγκαίνια του έργου, παραβρέθηκαν επίσης ο δασάρχης Τρικάλων κ. Κουλικούρας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Ιωαν. Μπουτίνας, Ντ. Μπάρδας, Χρ. Γακόπουλος, ο κ. Κ. Παππάς/ Συντονιστής Αποκεντρωμένης Δ/σης Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας, ο κ. Βασ. Γιαγιάκος/ Πρόεδρος Επιμελητηρίου Τρικάλων & Αντιπρόεδρος ΚΕΕ Ελλάδος, οι Ανιδήμαρχοι Δ. Πύλης κα Χαρά Καλιώρα & Κ. Ούτρας, η πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πύλης κα Λ. Οικονόμου, ο δημ. σύμβουλος κ. Ιωαν. Κουτσονάσιος, καθώς & ο βουλευτής της ΝΔ Τρικάλων κ. Θαν. Λιούτας.