Κυριακή 20.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Με μηνύματα για τη Μακεδονία το Αντάμωμα

24.06.2018

Ο άστατος καιρός και… μια μεγάλη Ελληνική σημαία που έπιανε σχεδόν μια ολόκληρη πλαγιά μιας και οι εκδηλώσεις ήταν αφιερωμένες στον Σαρακατσάνο Μακεδονομάχο καπετάν Κώστα Γαρέφη, ήταν το κύριο γνώρισμα του  38ου Πανελλήνιου Ανταμώματος των Σαρακατσαναίων, στα Περτουλιώτικα Λιβάδια.
Φέτος το αντάμωμα λόγω της υπογραφής της αναγνώρισης των Σκοπίων ως Βόρεια Μακεδονία είχε πάρει πιο πολιτική διάσταση, μην την κυβέρνηση όμως να κρατά το θέμα σε χαμηλούς τόνους, αφού απέφυγε να ανηφορίσει στα ορεινά των Τρικάλων.

Στα Περτουλιώτικα λιβάδια, παρέστη εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη και ο Γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης που παρακολούθησε τις εκδηλώσεις, δηλώνοντας πως «Η ΝΔ τιμά την ιστορία, τον πολιτισμό και τους αγώνες των Σαρακατσαναίων για την Ελλάδα».

Μετά από πολλά χρόνια φέτος το Αντάμωμα έγινε με ελεύθερη κατασκήνωση στον περιβάλλοντα χώρο του Ανταμώματος, όπου σε ένα μοναδικής φυσικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, οι Σαρακατσαναίοι  το γένος Έλληνες,  αποδεικνύουν πόσο στενή υπήρξε η σχέση τους με τα υψίπεδα της ελληνικής φύσης όπου διατηρήθηκε προφυλαγμένη η φλόγα της ελευθερίας και ο πόθος της αναγέννησης της Ελληνικής φυλής.
Στο αντάμωμα, συμμετείχε το τμήμα αναβίωσης Μακεδονικού Αγώνα με πλήρεις στολές Μακεδονομάχων της Παμμακεδονικής Ένωσης Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος- Αυστραλίας, στέλνοντας μήνυμα στον απανταχού Ελληνισμό, να ξαναβρεί τον δυναμισμό του και την πίστη του, αντλώντας δυνάμεις από τους αστείρευτους  θησαυρούς της παράδοσης.
Ακολούθησαν παιγνίδια και  χοροί από τους Συλλόγους Σαρακατσαναίων, ο χορός Γερόντων και ο τρανός χορός με την συμμετοχή όλου του κόσμου.