Δευτέρα 24.02.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Απάντηση της Περιφέρειας για λύματα στη Χρυσομηλιά

19.06.2019

Σχετικά με τα αναφερόμενα σε σχετικό δημοσίευμα στον τοπικό τύπο [έντυπο & ηλεκτρονικό] που αφορούν υποβάθμιση περιβάλλοντος από ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών λυμάτων σε περιοχή της ΤΚ Χρυσομηλιάς έχουμε να σας πληροφορήσουμε τα εξής:

Το εν λόγω θέμα ασφαλώς και βρίσκεται υπόψη του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΠΕ Τρικάλων. Για την συγκεκριμένη υπόθεση κλιμάκια του Τμήματος έχουν κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειας [επιτόπιες αυτοψίες, δειγματοληψίες από παρακείμενους υδάτινους αποδέκτες κλπ], από το έτος 2016 και εντεύθεν. Οι συγκεκριμένες αυτοψίες μαζί με τις σχετικές εκθέσεις ελέγχου, καθώς και τις σχετικές απόψεις του Τμήματος έχουν κοινοποιηθεί φυσικά στις αρμόδιες δικαστικές αρχές που διερευνούσαν ποινικά το θέμα. Αρμόδιοι υπάλληλοι της υπηρεσίας έχουν συνδράμει τις δικαστικές αρχές τόσο σε προδικαστικό  στάδιο όσο και σε δικαστικό επίπεδο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης.

Από την υπηρεσιακή διερεύνηση του θέματος προέκυψε, σε γενικές γραμμές, ότι η υπάρχουσα πρακτική που εξασκείται για την διάθεση των αστικών λυμάτων στην εν λόγω περίπτωση είναι εκτός κάθε νόμιμης διαδικασίας και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί βέλτιστη και εγκεκριμένη διαδικασία και είναι αντίθετη στην υπάρχουσα νομοθεσία.

Τα αποτελέσματα της υπηρεσιακής διερεύνησης, καθώς και όλα τα σχετικά θέματα τέθηκαν υπόψη των δικαστικών αρχών με κατάληξη την κατάθεση υπαλλήλων ενώπιον του σχετικού Τριμμελούς Πλημμελειοδικείου Τρικάλων, μια δικαστική διαδικασία που οδήγησε σε πρωτόδικη καταδίκη του τότε Δήμαρχου Καλαμπάκας. Η υπόθεση αναμένεται να εξεταστεί περαιτέρω στο αρμόδιο εφετείο.

Σας πληροφορούμε ότι την αποκλειστική αρμοδιότητα για την διαχείριση και επεξεργασία των αστικών λυμάτων όπως και την κατασκευή λειτουργία και συντήρηση των αντίστοιχων εγκαταστάσεων, την έχουν οι οικείοι δήμοι μέσω των ανάλογων ΔΕΥΑ. Εξάλλου για αυτόν τον λόγο το σχετικό δικαστήριο προχώρησε στην σχετική πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση, αναγνωρίζοντας τις αποκλειστικές ευθύνες του Δήμου έτσι όπως προσωποποιείται από τον εκάστοτε Δήμαρχο.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας πέρα από τον ελεγκτικό ρόλο που έχουν οι υπηρεσίες περιβάλλοντος της  και τον οποίο έχουν εξασκήσει όπως προκύπτει από τα παραπάνω, ουδεμία περαιτέρω αρμοδιότητα έχει, πέρα από το να προταθούν κάποιες λύσεις για την επίλυση του θέματος, κάτι το οποίο έχουμε ήδη πράξει στις διάφορες επαφές κατά καιρούς με τον Δήμο Καλαμπάκας και το έχουμε επισημάνει στις δικαστικές αρχές.

Σε καμιά περίπτωση η Περιφέρεια/Αντιπεριφέρεια δεν έχει την δικαιοδοσία να υποχρεώσει τον Δήμο να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Είμαστε στην διάθεσή σας για την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας.

Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ

ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ