Δευτέρα 13.07.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σε απόγνωση οι παραγωγοί πεπονιών από τις καταστροφές

05.07.2018 /

«Γράψε για την ταλαιπώρια μας» είναι η πρώτη κουβέντα που ακούει κανείς στις αγορές των αγροτικών προϊόντων, όπως αυτή του Ριζαριού που λειτουργεί περιστασιακά κάποιους από τους θερινούς μήνες όταν υπάρχει η παραγωγή πεπονιών και καρπουζιών στο νομό.

Αγρότες με τις λάσπες ακόμη στα χέρια τους, παζαρεύουν με τους εμπόρους (τσιγγάνοι κυρίως), λίγα λεπτά παραπάνω το κιλό, ώστε να βγούνε τουλάχιστον τα έξοδα, γιατί ο κόπος σίγουρα δεν… αξίζει.

Η περασμένη εβδομάδα ήταν μια από τις χειρότερες για τους παραγωγούς πεπονιών, μιας και ο καιρός δεν τους άφησε να μπούνε στα χωράφια να μαζέψουν, με αποτέλεσμα οι πρώτες ακτίνες του ήλιου να αχρηστεύουν τα πεπόνια που σχίζονται και είναι αδύνατο να πουληθούν. Οι καταστροφές ήταν μεγάλες και είναι άγνωστο αν θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, παρά τις επιστολές και τις παραμβάσεις που έχουν γίνει στον υπουργό κ. Αποστόλου.

Η τιμή αυτή τη στιγμή έχει κυριολεκτικά κατρακυλήσει στα 10 λεπτά το κιλό, σχεδόν ασύμφορη ενώ στην ίδια  τιμή περίπου είναι και το καρπούζι, που όμως αν πέσει κι άλλο θα μείνουν μέσα στα χωράφια εκατοντάδες τόνοι, μιας και είναι ασύμφορο να τα μαζέψουν.

Σώζουν οι εξαγωγές

Τι τιμές φέτος έσωσαν έως ένα βαθμό οι μαζικές εξαγωγές που γίνονται σε  Βουλγαρία και Ρουμανία από τα χωριά του πρώην δήμου Σελλάνων της Καρδίτσας, όπου διαθέτουν τα προϊόντα τους και αρκετοί Τρικαλινοί παραγωγοί που τα χωριά τους είναι κοντά, όπως Σερβωτά, Μ. Καλύβια, Νομή και Γλίνος. Εδώ και μερικά χρόνια οι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται με την παραγωγή πεπονιού σε Προάστιο, Αγία Τριάδα, Μαραθέα και Καλογριανά, έχουν ανοίξει τις πύλες για τα καλά στην αγορά των Βαλκανίων, δείχνοντας το δρόμο και για άλλους συναδέλφους τους.

Το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς διατίθεται σε Βούλγαρους και Ρουμάνους εμπόρους που έρχονται στην περιοχή και το αγοράζουν, ενώ το υπόλοιπο διοχετεύεται στη Θεσσαλία και την Αθήνα, όπου έχει αναπτυχτεί ένα σοβαρό δίκτυο. Η φετινή χρονιά κρίνεται καλή σε γενικές γραμμές με τις αποδόσεις να κυμαίνονται στους 5 με 6 τόνους το στρέμμα.

Χρήστος Κοντός