Τετάρτη 08.07.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΠΕΑΕΑ και ΚΝΕ τίμησαν τους 5 ΕΠΟΝΙΤΕΣ

18.04.2017

Τιμή και δόξα στους πέντε ΕΠΟΝΙΤΕΣ απέδωσαν το πρωί από κοινού Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης –Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας(ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ)(παράρτημα Τρικάλων)  και το ΤΣ της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας(ΚΝΕ)  καθώς  συμπληρώνονται 73 χρόνια από τον απαγχονισμό τους  από τους Γερμανούς κατακτητές & τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο Λάζαρος Τσουμένης.

«Μια απ’ τις πιο ηρωικές στιγμές του εργατικού – λαϊκού κινήματος και της ΕΑΜικής Αντίστασης έλαβε χώρα στην περιοχή των Τρικάλων τον Απρίλη  του 1944.

Τα γεγονότα  ,εκείνες τις μέρες  του Απρίλη του 1944 στα Τρίκαλα, ξεκινούν  την  Κυριακή του  Πάσχα στον Κόκκινο Πύργο και εξελίσσονται  ταχύτατα τις επόμενες μέρες. Από τις δραματικότερες   πράξεις   των γεγονότων ,σαν ένας τραγικός και συνάμα ηρωικός τους επίλογος,  ήταν  η εκτέλεση των 5ΕΠΟΝιτών στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων, την Τρίτη του Πάσχα ,18 του Απρίλη.

Οι χιτλερικοί Γερμανοί μαζί με τους ντόπιους φασίστες συνεργάτες τους έβαλαν στο στόχαστρο την περιοχή μας, ακριβώς γιατί ο λαός οργανώθηκε και αντιστάθηκε.Τα γεγονότα στην περιοχή του Κόκκινου Πύργου  επικεντρώνονται στην επιχείρηση του ΕΑΜ και του εφεδρικού ΕΛΑΣ να δράσει ενάντια στους δοσίλογους και τους συνεργάτες των Γερμανών στα  Τρίκαλα , που επιχειρούσαν να τρομοκρατήσουν το λαό και να τον αποκόψουν από το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ.

Η επιχείρηση δεν απέδωσε αποτελέσματα , επειδή οι Γερμανοί είχαν πληροφορηθεί το σχέδιο δράσης, προφανώς από προδοσία.  Στη συνέχεια  οι Γερμανοί ξεκίνησαν μεγάλη νυχτερινή επιχείρηση με στρατιώτες  SS, χωροφύλακες και ντόπιους συνεργάτες τους, κυκλώνοντας την ευρύτερη περιοχή . Στην επίθεση και τη μάχη που εξελίχθηκε , στην καταδίωξη , τις συλλήψεις και στις εκτελέσεις που ακολούθησαν τις επόμενες μέρες έπεσαν για το δίκιο και την απελευθέρωση του λαού  5 στελέχη- μέλη του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και 2 κάτοικοι της περιοχής.

Κατά την ίδια επίθεση  των Ναζί πιάστηκαν σε διάφορα σημεία της ευρύτερης περιοχής οι πέντε αλύγιστοι ΕΠΟΝίτες-εφεδροελασίτες, που συμμετείχαν στην επιχείρηση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ  Οδηγήθηκαν στην αγχόνη με το που ξημέρωσε η μέρα, Τρίτη 18 Απρίλη, γράφοντας νέες ηρωϊκές σελίδες στην ιστορία των λαϊκών αγώνων.

Τιμούμε τους αλύγιστους εκείνου  του μεγάλου αντιφασιστικού εθνικοαπελευθερωτικoύ αγώνα ,τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε από την ιστορία των λαϊκών αγώνων, συνεχίζουμε στο σήμερα και το αύριο.

Το δίδαγμα της θυσίας τους είναι εξαιρετικά επίκαιρο και σήμερα γιατί πολλά από τα βασικά χαρακτηριστικά εκείνης της εποχής συνεχίζουν να υπάρχουν και μάλιστα σε πολύ οξυμμένη μορφή. Γιατί και σήμερα οι λαοί όπως και τότε βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, όταν οι φλόγες στις  εμπόλεμες ζώνες συνεχώς φουντώνουν , όταν  η γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου σαρώνει κατακτήσεις και δικαιώματα δεκαετιών, όταν ο φασισμός , γέννημα θρέμμα του εκμεταλλευτικού συστήματος βγάζει τη μάσκα του  και  μας δείχνει το απαίσιο πρόσωπό του.

Σήμερα, 73 χρόνια μετά, οι φασίστες  της Χρυσής Αυγής χτυπούν και δολοφονούν εργάτες και αγωνιστές. Πουλάνε νταηλίκι σε μαθητές, φοιτητές κι εργάτες ,προσπαθούν να τρομοκρατήσουν όποιον σηκώνει κεφάλι και παλεύει ενάντια στο άδικο αυτό σύστημα, όπως έκαναν και τότε...

Η γνώση της ιστορίας του λαού μας, των μεγάλων αγώνων που έδωσε με περηφάνια μας εμπνέουν και μας δίνουν δύναμη για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας».