Κυριακή 03.12.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Επίσημα σήμερα η έναρξη του Τρικαλινού Παζαριού – Το πρόγραμμα εκδηλώσεων

14.09.2015

Με μια αξιόλογη προσπάθεια από πλευράς δήμου για την αναβάθμισή του, ξεκινάει επίσημα σήμερα το Τρικαλινό Παζάρι.

Το Τρικαλινό Παζάρι ένας θεσμός αιώνων αφού μετρά 131 χρόνια παρουσίας στην τοπική κοινωνία της πόλης, αποτελεί μια από τις κορυφαίες εμπορικές δραστηριότητες, με σημαντικά οφέλη για τον τόπο μας. Η καθιέρωσή της ταυτίζεται με την απελευθέρωση της πόλης των Τρικάλων από τους Τούρκους. Η πρώτη εμποροπανήγυρης πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1883, στα Κουτσομύλια.

Στην εφημερίδα «ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ» της 19 Σεπτεμβρίου 1883 διαβάζουμε το σχετικό σχόλιο:

«Η εμπορική πανήγυρις των Τρικάλων αρξάμενη την 8 Σεπτεμβρίου διήρκησε μέχρι της 15 του αυτού. Η συρροή εμπορευμάτων και ιδίως ζώων παντός ήδους και πάσης ποιότητος υπήρξε μεγάλη αλλά πωλήσεις και αγοραί δεν ανταπεκρίθησαν εις τας προσδοκίας πάντων, ένεκα ελείψεως χρημάτων, και ένεκα καταπιέσεως των ενοικιαστών του Δημοτικού φόρου διότι ενώ απεφασίσθη ήδη ότι εντός του Δήμου Τρικκαίων δεν ζητείται φόρος, οι ενοικιασταί διασπειραμένοι εις τα χωρία αναγκάζουσι τας ελθούσας εκ του ασπροποτάμου οικογενείας, ν’ ανοίξωσι τα φορέματά των και να φορολογώσι και αυτά τα δια την χρήσιν των φορέματα και στροσίδια και σκεπάσματα Θαυμάζομεν πως η δημοτική και διοικητική αρχή ανέχονται τας τοιαύτας παρανομίας».
Εκτός από τις εκδηλώσεις που ήδη έχουν ανακοινωθεί κα αφορούν σε χορευτικά διαφόρων συλλόγων της περιοχής μας ο Δήμος Τρικκαίων πρωτοτύπησε και στον τομέα της μουσικής. Για τρία βράδια, εναλλάξ με τα χορευτικά, θα υπάρχουν ισάριθμα συγκροτήματα λαϊκής μουσικής, που θα προσφέρουν ήχους από τραγούδια που σημάδεψαν τον τόπο μας. Όχι μόνο τραγούδια των τρικαλινών δημιουργών (Τσιτσάνη, Καλδάρα, σε στίχους των Βίρβου, Σαμολαδά, Κολοκοτρώνη) αλλά και των Θεσσαλών Μπάμπη Μπακάλη, Θόδωρου Δερβενιώτη, καθώς και άλλων μεγάλων Ελλήνων δημιουργών.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, στο πάλκο – σκηνή που στήνεται ήδη στον χώρο του πανηγυριού, θα ακούσουμε λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια.. Ο χώρος αυτός είναι ακριβώς δίπλα από το λούνα παρκ, τα ψητοπωλεία και τους πωλητές χαλβά, δημιουργώντας, έτσι, μια μεγάλη γιορτή, ισάξια της φήμης του λαϊκού τρικαλινού παζαριού.
Σημειώνεται ακόμη ότι, λόγω των εκλογών, μετατέθηκαν οι εκδηλώσεις με τα χορευτικά συγκροτήματα που είχαν προγραμματιστεί για την ημέρα εκείνη, 20 Σεπτεμβρίου, σε άλλες ημέρες, στη διάρκεια του παζαριού.
Επομένως, το πρόγραμμα εκδηλώσεων, που ανακοινώνεται από τον Δήμο, τροποποιείται ως εξής:

ΔΕΥΤΕΡΑ  14- 9 – 2015

Αφιέρωμα στους Θεσσαλούς δημιουργούς του λαϊκού τραγουδιού με την ορχήστρα “ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ”

ΤΡΙΤΗ  15-9-2015

1 – Χορευτικό δήμου Τρικκαιων

2 – Χορευτικό Πολιτιστικού Συλλόγου Εστιαιωτιδας

3- Εφηβικό Χορευτικού Συλλόγου Λογγακιου

4 – Χορευτικό Συλλόγου Αρδανιου

 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 16-9-2015

Ρεμπέτικη βραδιά με τοπικό συγκρότημα ρεμπέτικης μουσικής

ΠΕΜΠΤΗ  17-9-2015

1- Χορευτικος Ομιλος “ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ”

2 -Χορευτικό Πολιτιστικου Συλλογου Κρανιας

3 -Χορευτικό του Ε.Λ.Ο.Κ. ΜΕΓ. ΚΑΛΥΒΙΩΝ

4- Χορευτικό Συλλόγου Αγιας Μονης

5 -Χορευτικό συλλόγου Λογγακι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18-9-2015

Λαϊκή βραδιά με τοπικό λαϊκό συγκρότημα

ΣΑΒΒΑΤΟ 20-9-2015

1 -Χορευτικος Ομιλος Τρικαλων

2 -Χορευτικό συλλόγου Μεγαλοχωριου

3 -Χορευτικός όμιλος “ΤΡΙΚΚΗ”

4- Χορευτικό συλλόγου Αργιθεατων

Ως ώρες έναρξης των εκδηλώσεων, ορίζονται:

21:00 για το μουσικό πρόγραμμα τα χορευτικά προγράμματα (Δευτέρα, Τετάρτη Παρασκευή)

20:00 για τα χορευτικά προγράμματα (Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο)

 

[fbcomments]