Παρασκευή 05.03.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Της Δευτέρας τα γραμμένα… 131η ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟ ΠΑΖΑΡΙ

15.09.2015 /

ΞΕΚΙΝΑ ΓΙΑ 131η  ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟ ΠΑΖΑΡΙ

Καθώς σήμερα είναι η ημέρα της επίσημης έναρξης της ετήσιας εμποροπανήγυρης των Τρικάλων για 131η  χρονολογικά χρονιά από την καθιέρωσή του το 1884, επίκαιρο είναι να γίνει μία σύντομη αναφορά και στην στήλη, με ένα αποσπασματικό ειδησεογραφικό ανθολόγιο.

Και πρώτα-πρώτα την μεταμόρφωσή της και τον ακρωτηριασμό της. Αφού τα πρώτα χρόνια ένα σημαντικό μέρος τής λειτουργίας του, το ζωοπάζαρο, που επί τρεις ημέρες έδινε την μοναδική κάθε χρόνο ευκαιρία αγοραπωλησίας οικόσιτων ζώων, την εποχή πού οι ζωέμποροι δεν είχαν επεκτείνει την δραστηριότητά τους, με την μετάβασή τους στους τόπους της κτηνοτροφίας. Και κάθε βράδυ, το ειδικό αστυνομικό τμήμα που λειτουργούσε στο χώρο τού πανηγυριού, εκτός από το δελτίο συμβάντων, έδινε και τα νούμερα των αγοραπωλησιών μικρών και μεγάλων ζώων.

pazari 1

Το ζωοπάζαρο που λειτουργούσε κάποτε τις τρεις πρώτες ημέρες της ετήσιας πανήγυρης των Τρικάλων.

Αλλά και η εμπορική εικόνα τής πανήγυρης είχε την μεταμόρφωσή της, αφού σιγά-σιγά έφυγαν απ’  την μέση οι πανηγυριώτικες παράγκες με κάποια είδη που οι επαγγελματίες παραγωγοί τους, πέρασαν στην κατηγορία των παραδοσιακών επαγγελμάτων.

pazari 3

Η πανηγυριώτικη παράγκα με τα χάλκινα είδη, που καταργήθηκε μετά  με την αντικατάσταση των σκευών αυτών από λουμινένια, πήλινα και γυάλινα.

Εκείνες που έμειναν διαχρονικά παρούσες, ήταν παράγκες με κάποια εμπορικά είδη, παρά

τις έντονες αντιδράσεις πολλών Τρικαλινών επαγγελματιών και εμπόρων, που φθάνουν μέχρι τού σημείου να ζητούν την κατάργηση τού πανηγυριού, που εκμεταλλεύονται ξενόφερτοι πανηγυριώτες, με αποτέλεσμα να ζημιώνει η τοπική οικονομία.

pazari 4

Εικόνα τού παζαριού με τις παράγκες και το σουλάτσο των επισκεπτών του.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ

Αντί όμως άλλης περιγραφής ενός πανηγυριού πού τραγουδήθηκε από τον Κώστα Βίρβο και αναπαραστήθηκε από το θεατρικό τού Κεχαΐδη, μεταφέρεται στην στήλη η χρονογραφική καταγραφή του στην εφημερίδα «Θάρρος» της 8ης Σεπτεμβρίου 1910.

pazari 2

ΤΥΠΟλάτρης