Τρίτη 25.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σχολικά κτίρια και κυλικεία στη συνάντηση Ζαχαράκη – Παπαστεργίου

14.09.2019

Θέματα Παιδείας κυρίως όσον αφορά στους τομείς της ενεργειακής αναβάθμισης των σχολικών κτιρίων και την  υγιεινή διατροφή των παιδιών μέσω των κυλικείων, βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου με την υφυπουργό Παιδείας κα. Σοφία Ζαχαράκη.

Η κα. Ζαχαράκη συναντήθηκε με τον κ. Παπαστεργίου στο Δημαρχείο, στο πλαίσιο της επίσκεψης της, στην πόλη των Τρικάλων, καθώς ήταν προσκεκλημένη της τοπική ΝΟΔΕ.

Στη συνάντηση έγινε σε ένα ιδιαιτέρως θερμό κλίμα με την Υφυπουργό να στέκεται στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η δημοτική Αρχή με αιχμή τη λειτουργία του Smartcity, συμμετείχαν η Βασιλένα Μητσιάδη, ο Ακης Αναστασίου και η αντιπροέδρος του Μουσείου Τσιτσάνη κ. Εφης Λεβέντη.

«Ακούμε πολλά για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την λειτουργία του Smartcity» ανέφερε σε δηλώσεις της, η κα. Ζαχαράκη, στο πέρας της συνάντησης, υπογραμμίζοντας «ένα κομμάτι που η Κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει και ο Δήμος Τρικκαίων το πράττει ήδη».

Στο επίκεντρο τέθηκε παράλληλα και το μείζον ζήτημα της διατροφής στα σχολεία, δεδομένου ότι το 6ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων είναι το πρώτο σχολείο του Δήμου Τρικκαίων, στο οποίο υλοποιείται το πρόγραμμα BioCanteens.

«Είναι ένα από τα θέματα που θίξαμε με τον Δήμαρχο. Να εντάξουμε μέσα στο βασικό πρόγραμμα σπουδών την υγεία, την επιχειρηματικότητα, τον  εθελοντισμό, την περιβαλλοντική συνείδηση και φυσικά τη διατροφή, ώστε τα παιδιά να μπορούν να ενημερώνονται με την ιδιότητα του πολίτη» τόνισε η Υφυπουργός Παιδείας.

Εκτενής αναφορά έγινε στον εξοπλισμό των 130 σχολικών διδακτηρίων, αλλά και στις πρωτοβουλίες της ενεργειακής αναβάθμισης που έχει λάβει ο Δήμος, με την κα. Ζαχαράκη να σημειώνει ότι  «φεύγω με ένα σημειωματάριο γεμάτο με σημαντικές σημειώσεις που θα γνωστοποιηθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου».

Και πρόσθεσε, με έμφαση: «Απαντάμε στα αιτήματα της Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας. Απαντήσαμε με την κάλυψη των κενών σε αναπληρωτές σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου σημείωσε ότι στο επίκεντρο τέθηκε ένα σημαντικό ζήτημα: Πως θα συνεργαστούν οι εμπλεκόμενοι φορείς, Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Αυτοδιοίκηση  στην επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν, όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

«Να γλυτώσουμε από τη γραφειοκρατία. Ενώ, είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε τα σχολεία πάνω σε ενεργειακά ζητήματα,  μέσω του προγράμματος “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ”» πρόσθεσε, καταλήγοντας.

Σημειωτέον, το πρωί η Υφυπουργός συναντήθηκε με φορείς της εκπαίδευσης, όπου ενημερώθηκε για σειρά ζητημάτων που απασχολούν την σχολική κοινότητα.

Συγκεκριμένες απαντήσεις

Σε όλα αυτά τα ζητήματα η υφυπουργός απάντησε με τη συνεργασία και με την πρόταση στην κυβέρνηση, να υιοθετηθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Τόνισε μάλιστα, ότι «φεύγω με το σημειωματάριό μου γεμάτο με πολύ σημαντικές σημειώσεις».
1. Στάθηκε, για παράδειγμα, στο ζήτημα της υγιεινής διατροφής, για το οποίο τόνισε ότι θα συνεχιστεί – επεκταθεί, εντασσόμενο σε νέο πρόγραμμα αγωγής υγείας.
2. Αναφέρθηκε με θετικά λόγια στη διαχείριση των Σχολικών Επιτροπών και των υποδομών στα σχολικά κτήρια, όπως την υλοποιεί ο Δήμος Τρικκαίων
3. Δεσμεύτηκε για προώθηση των προτάσεων, ειδικά όσων σχετίζονται με την ενεργειακή αναβάθμιση των διδακτηρίων.
Γενικότερα για τον Δήμο Τρικκαίων η υφυπουργός τόνισε τη σημασία των δράσεων που υλοποιούνται, μέσω και του Smart Trikala, ειδικά αυτών για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να υλοποιήσει και να προωθήσει.
Σε επίπεδο εκπαίδευσης γενικότερα, η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε:
– στην πλήρωση των θέσεων με αναπληρωτές σε πολύ σύντομο διάστημα
– στη συνέχιση της διαδικασίας εντοπισμού των πιθανών κενών
– στην ενίσχυση της ιδιότητας του πολίτη από τους μαθητές, με προγράμματα – μαθήματα, όπως η αγωγή υγείας, η διατροφή, η επιχειρηματικότητα, ο εθελοντισμός, η περιβαλλοντική συνείδηση.