Παρασκευή 02.12.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Παπαστεργίου: Τρέχει μόνος… και χάνει από τον εαυτό του;

16.11.2022

Μπορεί φαινομενικά το γκάλοπ της GPO για το Δήμο Τρικκαίων να βγάζει νικητή και μάλιστα από το πρώτο γύρο τον σημερινό δήμαρχο Δημήτρη Παπαστεργίου και μάλιστα με ποσοστό 46%, όμως με μια δεύτερη ανάγνωση κάθε άλλο παρά έτσι έχουν τα πράγματα, αφού τρέχει μόνος του… και χάνει.
Το σημερινό 46%, έναντι 57.43% που είχε πάρει στις περασμένες εκλογές απέχει πολύ… και μάλιστα πάρα πολύ, αφού παίζει μπάλα μόνος του στο γήπεδο του δημοτικού συμβουλίου με ανύπαρκτη έως… υποστηρικτική σε πολλές περιπτώσεις αντιπολίτευση, με την μείζονα μάλιστα να έχει χτυπήσει διάλυση.
Τα μεγάλα και βαρύγδουπα λόγια περί έξυπνης τεχνολογικά πόλης, περί πόλης μεγάλων έργων, φαίνεται πως ηττούνται από την καθημερινότητα στην οποία η δημοτική αρχή έχει χάσει το παιχνίδι…
Δεν είναι λοιπόν τυχαία η πρεμούρα και ο εκνευρισμός του δημάρχου σε όποιον τον πάει κόντρα, ακόμη και με εκφράσεις στις οποίες δεν μας είχε συνηθίσει.
Ακόμη ηχούν στα αυτιά των Τρικαλινών οι φράσεις που χρησιμοποίησε στην κόντρα με τον Γιώργο Καϊκη για το άγαλμα του Στρατηγού Σαράφη: «Με την απλή αναλογική των εκλογών του ’19, η δημοτική αρχή που εξελέγη με την πλειοψηφία των δημοτών, αποφάσισε κάτι. Στα καθεστώτα που αυτές οι οργανώσεις αγαπάνε, διοικούν οι μοναρχίες, οι ολιγαρχίες και οι δικτάτορες. Στις δημοκρατίες λοιπόν, λειτουργούν τα πράγματα διαφορετικά.
Αν αυτό που αποφάσισε η πλειοψηφία, το να μετακινηθεί μερικά μέτρα το άγαλμα, δεν τους αρέσει, τότε ας πάνε στις χώρες που έχουν τα καθεστώτα που αγαπάνε».
Θα υπάρξει αντίπαλος;
Υπάρχει όμως αντίπαλος που θα σταθεί απέναντι από τον Παπαστεργίου; Αυτό είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει τόσο από το ΠΑΣΟΚ, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντηθεί σύντομα γιατί βρισκόμαστε μόλις… 11 μήνες πριν τις επόμενες δημοτικές εκλογές…
Η περίπτωση του γιατρού και πρώην δημάρχου Δημήτρη Οικονόμου, που μάλλον κατατείνει οριστικά στο όχι, ήταν ίσως η καλύτερη, εξάλλου δεν είναι τυχαίο πως χωρίς καν να ανοίξει το στόμα του η δημοσκόπηση του δίνει 20%.
Ο Γιώργος Καϊκης που είναι τρίτος με 12.5% όπως είχαμε γράψει σε προηγούμενο μας άρθρο πιθανόν να μην είναι υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αλλά ο Λάμπρος Ντουρλιός.
Φυσικά θα είναι αστείο να πιστεύει κανείς πως τα δυο κόμματα δεν θα κατεβάσουν συνδυασμούς… πόσο μάλλον δε, που οι δημοτικές εκλογές έπονται των βουλευτικών, πράγμα που σημαίνει πως μπορεί η Ν.Δ. να μην είναι αυτοδύναμη… ή ακόμη και να την δούμε στην αντιπολίτευση. Σε αυτή την περίπτωση τα… γράμματα αλλάζουν εντελώς για τον δήμαρχο και θα φαντάζει ξαφνικά… τρωτός, παρά την μεγάλη του οικονομική επιφάνεια.
Αν στραβώσει;
Τι θα γίνει όμως αν βρεθεί αντίπαλος και αντί του 43% που απαιτείτε ο Δημήτρης Παπαστεργίου πάρει 42%; Αυτό είναι ένα σενάριο εφιάλτης… μιας και το ψηφοδέλτιο του, για το οποίο θα πέσουν κορμιά… θα αποτελέσει ίσως και την Αχίλλειο πτέρνα αφού οι χαμένοι όχι μόνο δεν θα κάνουν αγώνα για την δεύτερη Κυριακή, αλλά θα βγάλουν και μαχαίρια… μιας και σήμερα μιλάνε μόνο ψιθυριστά λόγω της παντοδυναμίας του.
Ο Ταμήλος
Φαίνεται όμως πως το κάρο από την λάσπη ανέλαβε για άλλη μια φορά να βγάλει ο Μιχάλης Ταμήλος ως άλλος Ομπάμα, που μιλώντας στον «Ζυγό» δήλωσε πως το 46% στις εκλογές θα γίνει πάνω από 57% λόγω της συσπείρωσης που θα υπάρξει, αλλά και λόγω των συμβούλων που θα αρχίσουν να τρέχουν να μαζέψουν ψήφους…
Μάλιστα προέτρεψε το ΠΑΣΟΚ να συναντηθεί με τον Παπαστεργίου και να συμπορευτεί μαζί του, θέτοντας ως προϋπόθεση μιας σειρά έργων που θεωρεί πως πρέπει να γίνουν στην πόλη… για να κλείσει με την κορυφαία ατάκα: Να πάνε σύντομα γιατί αν δεν το κάνουν αυτοί θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Χρήστος Κοντός